Gå dig til en sundere krop
Hvad sker der med fysikken, når raske unge mænd bliver lagt i seng med forbud om at rejse sig det næste lange stykke tid? Er der nogen ulemper ud over, at de sikkert kommer til at kede sig gudsjammerligt?

Aktiv ferie er en god ting. Men det kan være sværere at være aktiv i hverdagen, hvis man har et stillesiddende job. . (Foto: Colourbox)

Aktiv ferie er en god ting. Men det kan være sværere at være aktiv i hverdagen, hvis man har et stillesiddende job. . (Foto: Colourbox)

Med al den trasken rundt, den gennemsnitlige Roskilde festivalgænger bedriver, er man bestemt ikke i fare for at henfalde til dovenskab og inaktivitet i festivalperioden.

Til gengæld kan det være svært at være lige så aktiv i hverdagen, hvis vi har stillesiddende job. Hvad betyder det for vores krop, hvis vi er meget inaktive?

Det viser et klassisk studie allerede i1968 noget om. I dette forsøg blev fem mænd i alderen 19 til 25 år lagt i seng i tre uger, hvorefter man kunne konstatere, at deres maksimale iltoptag var faldet med 26 procent.

På bare tre uger, var deres kondition kommet på niveau med 50-årige mænd. Det tog dem efterfølgende fem måneder at reetablere deres kondital.

Inaktivitet har store konsekvenser

Forsøget siger noget om, hvor stor indflydelse inaktivitet har, og hvor kort tid det tager, før kroppen bliver svækket væsentligt. Men en ting er kondital. Der er nok folk, der vil mene, at de godt kan leve med at nøjes med en enkelt dans med svigermor og at tage elevatoren op til femte sal. Desværre har inaktivitet også andre konsekvenser.

Fakta

LÆS OGSÅ

Videnskaben bag:

200.000 skridt på Roskilde

Det fandt danske forskere ud af i 2008, da de lod en gruppe på ti unge mænd, der almindeligvis travede gennemsnitlige 10.000 skridt om dagen, økonomisere deres gåture og nedjustere til maximalt 1.500 daglige skridt i to uger.

»Selvom forsøget var så kort, fik vi virkelig markante resultater,« fortæller professor Bente Klarlund Pedersen, direktør for Danmarks Grundforskningsfondcenter for Inflammation and Metabolism på Rigshospitalet/Københavns Universitet, der stod i spidsen for undersøgelsen.

Forstadier til diabetes

Ud over pinslerne ved at være tvunget på bænken i samtlige fodboldkampe, kunne de unge mennesker også konstatere, at insulinmængden i blodet steg med 60 procent. Også niveauet af C-peptider i blodet steg. Begge dele tegn på, at kroppens evne til effektivt at omdanne fødevarer til energi var væsentligt reduceret. Og begge dele forstadier til udvikling af diabetes.

Samtidig så forskerne en stigning i de mindre heldige fedtstoffer i blodet - triglycerid - der øger risikoen for hjerte-kar sygdomme.

Mændene tog ikke på i vægt. Til gengæld viste målingerne, at de i gennemsnit tabte 1,2 kg muskelmasse og selvom deres totale fedtprocent ikke ændrede sig, ophobedes det som abdominalt fedt - det fedt der sætter sig på maven, og som har vist en øget risiko for kredsløbs-sygdomme. Der var altså allerede efter to uger markante tegn på, at kroppen ikke havde godt af, at få lov at slappe så meget af.

Fakta

VIDENSKAB.DK PÅ ROSKILDE

Roskilde 09

Hvem bruger mest energi i et heavymetal band under en koncert?

Kan du undgå sure sokker i varmen?

Hvor mange skridt går du på en festivalaften og hvad svarer det til i indtag af øl?

Og bliver man virkelig lykkeligere af at tage på festival?

Følg videnskab.dk's udsendte, der undersøger, udfører eksperimenter on location og rapporterer fra livet på scenen, i lejren, på festivalpladsen og når det hele er ved at være forbi. Rock on!

»Resultaterne bekræfter, at det at holde sig fysisk aktiv simpelthen er afgørende for vores sundhed,« fortæller Bente Klarlund Pedersen. Og med fysisk aktivitet mener hun ikke nødvendigvis, at vi skal tvinge os selv ned i fitness centret hver dag.

»Vi behøver ikke partout at dyrke intensiv motion. Det kan sagtens være almindelige daglige bevægelser af en vis mængde. Som at gå eller cykle. Vi skal røre os dagligt, og det handler egentlig ikke så meget om at holde vægten, som det handler om at holde kroppen stærk og modstandsdygtig over for sygdomme.«

I følge Bente Klarlund Pedersen kan overvægt selvfølgelig godt være en indikator for, at kroppen får for lidt motion, men der er også buttede mennesker som er aldeles sunde og i god form, og tynde mennesker der på grund af manglende fysisk aktivitet har øget risiko for livsstils sygdomme.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk