»Det er ikk´ så ringe endda«
Sådan lød udbruddet fra Gunnar hver gang hans kone Minna serverede en ny, let og hurtig fiskeret for sin mand. Et eksempel på, hvordan danskere gennem reklamer er blevet opfordret til at spise mere fisk. For det skulle være så sundt.
Undersøgelser har blandt andet vist, at eskimoer og andre fiskespisende befolkningsgrupper har mindre risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, og patienter, som allerede lider af hjertesygdom, har en mindre risiko for at dø af et pludseligt hjerteanfald, hvis de spiser fisk eller fiskeolie.
Men hvordan ser det ud, hvis man kigger på den helt almindelige befolkning?
Har det at spise ‘fisk mindst en gang om ugen’ en betydning for, hvordan borgerne vurderer deres eget helbred? Og får det betydning for antallet af besøg hos den praktiserende læge og for antallet af indlæggelser på hospitalet?
Fiskespisere føler sig sundere
Forskere fra Syddansk Universitet har gennem interview spurgt ind til 3.422 fynboers selvvurderede helbred, hvor 1.798 af dem spiste fisk mindst en gang om ugen.
»Vi ser en tydelig tendens til, at fiskespisere føler sig lidt mere sunde og raske end dem, som aldrig eller sjældent spiser fisk. Forskellen mellem fiskespisere og ikke-fiskespisere er så klar, at man på lægesprog ville kalde den for “klinisk relevant”, « siger ph.d.-studerende Gisela Hostenkamp fra Syddansk Universitet, som har stået i spidsen for undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Public Health Nutrition.

Resultaterne fra den subjektive bedømmelse af eget helbred blev indirekte bekræftet, da forskerne så på antallet af hospitalsindlæggelser blandt de 3.422 danskere, som var mellem 16 og 80 år. Fiskespisere havde nemlig en 14 pct. mindre risiko for at blive indlagt på hospitalet.
»Det kunne altså tyde på, at fiskespisere har en mindre risiko for at blive indlagt for akutte og mere alvorlige sygdomme end dem, som aldrig eller sjældent spiser fisk,« siger Gisela Hostenkamp.
Mere opmærksomme på kroppens signaler
Men det betyder ikke, at fiskespisere generelt er i mindre kontakt med sundhedssystemet. Nærmest tværtimod. For den fynske undersøgelse viser også, at fiskespisere går oftere til den praktiserende læge og har måske et lidt større forbrug af medicin.
»Man kunne godt spekulere i, at fiskespisere måske er mere opmærksomme på kroppens signaler og symptomer på sygdom. Med andre ord: De kommer måske i højere grad tidligere til lægen og kan nå at tage sygdomme i opløbet og før de bliver så alvorlige, at de kræver hospitalsindlæggelse,« siger Gisela Hostenkamp.
Noget kunne tyde på, at sundhedsgevinsten ved at spise fisk ikke kun er en direkte effekt, men også i høj grad skyldes den livsstil, som fiskespisere generelt fører. For undersøgelsen viste for eksempel, at fiskespisere i højere grad var mere fysisk aktive, spiste mere frugt og grønt og levede ofte sammen med en anden partner, som igen øger chancen for, at man fører en sund livsstil.
Fisken glider ned med øl og vin
Fiskespisere har en mindre risiko for at blive indlagt for akutte og mere alvorlige sygdomme, end dem, som aldrig eller sjældent spiser fisk
Gisela Hostenkamp, Syddansk Universitet
Undersøgelsen bød dog på en større overraskelse:
Fiskespiserne havde i store træk et større forbrug af alkohol og havde en større tendens til at drikke mere end de anbefalede 14 og 21 genstande for henholdsvis kvinder og mænd sammenlignet med ikke-fiskespisere.
»Alkohol er ikke noget vi normalt forbinder med sundhed. Men måske er det den sunde livsstil hos fiskespisere, der opvejer den usunde vane med at drikke for meget øl eller vin til fisken,« siger Gisela Hostenkamp.
Gisela Hostenkamp ser ikke nogen grund til, at fødevarestyrelsen laver om på deres nuværende anbefalinger og for eksempel begynder at opfordre danskerne til at spise endnu mere fisk.
»Vores undersøgelse viser, at sundhedsgevinsterne ved at spise fisk ikke var højere hos dem, der spiste fisk mere end to gange om ugen. Så man kan tilsyneladende nøjes med at spise en til to fiskeretter om ugen for at opnå den optimale sundhedsgevinst,« siger Gisela Hostenkamp og fortsætter:
»Hvis man holder sig inden for to fiskeretter om ugen, så undgår man også at blive eksponeret for kraftigt for den forurening, som fiskene kan være forgiftet med. Som for eksempel dioxiner og methylkviksølv,« siger Gisela Hostenkamp.
\ Danskernes fiskespiseri
Danskere spiser i gennemsnit 120 gram fisk pr. uge. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser mindst 200-300 gram om ugen, som svarer til at spise ca. to fiskeretter om ugen.
Det anbefales at variere mellem fede og magre fisk for bl.a. at minimere risikoen for at blive udsat for forurening med for eksempel dioxiner og methylkviksølv. Hvis man følger disse anbefalinger, skulle fordelene ved at spise fisk opveje eventuelle ulemper.
Kilde: Fødevarestyrelsen