Vi er muligvis kommet et lille skridt nærmere et af de helt store spørgsmål – er det muligt at skrue på det biologiske ur? I hvert fald hos mus.
Angiveligt er det nemlig lykkedes et hold amerikanske forskerne at behandle forsøgsmus med en form for genterapi, der ‘forfriskede’ gamle celler og fik musene til at fremstå yngre.
Det skriver The Guardian på baggrund af det nye studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Aging.
Da der er tale om et studie udført på mus, er det langt fra sikkert, at samme resultater ville gælde for mennesker, og der er lang vej til, at lignende forsøg kan udføres på os selv.
Men ifølge forskerne bag kan de nye fund være med til sætte gang i interessen for behandlingsmetoder, der har til formål at bremse eller vende aldringsprocessen hos mennesker, skriver The Guardian.
Her peger de særligt på aldersrelaterede sygdomme, såsom kræft og Alzheimer.
Ifølge mediet bygger det nye studie på tidligere forskning fra den tidligere nobelprismodtager professor Shinya Yamanaka, der fandt, at en bestemt blanding molekyler er i stand til at spole voksne celler tilbage til yngre celler.
I det nye studie har de amerikanske forskere, der har biolog og professor i biokemi Juan Carlos Izpisua Belmonte som hovedforfatter, fundet, at mus, der blev behandlet med celle-blandingen over flere måneder, begyndte at se yngre ud.
Angiveligt skulle særligt deres hud og nyrer vise tegn på fornyelse, skriver The Guardian.
Der er som oftest en lang række forbehold at tage, når det gælder til tests udført på mus. Forskerne bag det nye studie er derfor også forsigtige med at konkludere, at lignende behandling kan overføres direkte til mennesker.
Ifølge The Guardian har tidligere studier blandt andet vist, at celler, der er blevet ‘omprogrammeret’ på lignende måder, kan risikere at blive til klumper af kræftvæv.
Om lignende behandlinger – og omvendelse af aldring generelt – nogensinde kan overføres til mennesker, er meget uvist, lyder det fra Tamir Chandra, professor i biologi og aldring ved University of Edinburgh.
Det skal fremtidig forskning blandt andet være med til at svare på, siger hun, ifølge The Guardian.
rf