En gåtur efter maden kvæler dit høje blodsukker
En rolig slentretur efter maden kan give en dramatisk sænkning af farligt højt blodsukker, viser norsk forskning.

Tag kæresten, konen/manden, børnene eller vennerne under armen og gå en tur efter et måltid. Bare at slentre rundt og nyde naturen og roen giver effektiv blodsukkersænkning. (Foto: Colourbox)

Tag kæresten, konen/manden, børnene eller vennerne under armen og gå en tur efter et måltid. Bare at slentre rundt og nyde naturen og roen giver effektiv blodsukkersænkning. (Foto: Colourbox)

Både erfaring og ekspertråd har lært os, at et sundt liv kan koste både en tur væk fra kødhylderne og en ugentlig tur, hvor man slider sig selv til blods nede i træningscentret.

Men ikke alt godt koster sved og streng disciplin. Forskningen viser nemlig, at en helt afslappet gåtur efter et måltid kan gøre underværker for blodsukkerkurverne. Og ikke nok med det.

Ganske let aktivitet ser ud til at virke lige så godt som mere intens træning.

»Bare at rejse sig op og slentre rundt er nok til at hindre en stigning i blodsukkeret i betydelig grad, faktisk i samme grad som lægemidler, der modvirker højt blodsukker,« siger professor Arne Torbjørn Høstmark.

Han står bag flere undersøgelser af det forbavsende lidt omtalte fænomen. Studierne er foretaget ved Norges Idrætshøjskole og Universitetet i Oslo og flere forskere har deltaget.

»Man skulle tro, at dette råd stod i mange lærebøger, men det gør det desværre ikke.«

Mange har for højt blodsukker

En lille stigning i blodsukkeret efter et måltid er helt naturlig. Fordøjelsen laver kulhydraterne i den mad vi spiser om til sukkeret glukose, som blodet fragter rundt i kroppen. Glukosen bliver så brændstof for alle vores celler.

Stoffet insulin åbner celler i muskler og andet væv, så sukkeret tages ud af blodet og lukkes ind, der hvor der er brug for det.

Men nogle gange virker denne mekanisme ikke godt nok. Hos mange mennesker, specielt folk med diabetes 2, åbnes cellerne ikke effektivt nok, og niveauerne af sukker i blodet kan stige for meget i timen efter et måltid.

Så kan kroppen tage skade. Hyppige høje blodsukkerniveauer øger risikoen for både diabetes 2 og hjerte-kar-sygdomme.

Det er meget vigtigt at undgå sådanne sukkerstigninger efter måltiderne, og derfor bruger mange mennesker medicin for at sænke blodsukkeret. Men der findes altså også naturlige og bivirkningsfrie måder at tackle problemet på.

Forbløffende effektiv sænkning af blodsukker

I stedet for at slænge sig i sofaen efter aftensmaden, så få ryddet op med det samme. Køkkenet bliver pænere og sundheden bedre. (Foto: Colourbox)

Det at bevægelse påvirker blodsukkeret er hverken nyt eller uventet: Aktive muskler bruger mere glukose.

Alligevel var der indtil for nyligt kun foretaget lidt forskning i, hvordan fysisk aktivitet efter måltider påvirker blodsukkerstigningen.

Da Arne Torbjørn Høstmark og hans kolleger først undersøgte sammenhængen på 39 kvinder i 2006, blev de overraskede over, hvor stor effekten faktisk var.

Dengang målte forskerne virkningen af en halv times cykling med relativ let intensitet efter et måltid med cornflakes. Det viste sig, at aktiviteten effektivt skar toppen af blodsukkerkurverne.

Og de gode resultater gjaldt i lige så høj grad for både trænede og utrænede, unge og gamle. Dette fik forskerne til at spekulere på, hvor lette øvelserne skulle være for at kunne give en effekt.

I det næste studie spadserede forsøgspersonerne, seks mænd og tre kvinder, kun roligt rundt efter at have spist.

Men effekten var alligevel forbløffende god.

Det er nok at slentre

Selv en afslappet slentretur med en puls, der var bare lidt over hvileniveau, hindrede store stigninger i blodsukkerniveauet.

Effekten så faktisk ud til at være omtrent lige så stor som virkningen af cykelturene i den første undersøgelse.

Derimod var det varigheden af gåturen, der gjorde forskellen. En 40 minutters tur så ud til at sænke blodsukkeret væsentlig mere end en slentretur på 15 minutter.

Dette blev bekræftet i endnu et studie, denne gang af 11 indvandrekvinder fra Pakistan. De tilhører en gruppe mennesker, som har stor risiko for høje blodsukkerniveauer og diabetes 2.

Et forsøg blev gennemført med kvinder, der skulle cykle en tur efter indtagelse af cornflakes. Og resultaterne forbløffede. (Foto: Colourbox)

Også denne undersøgelse viste, at selv meget afslappende gåture sænkede blodsukkeret betydeligt, men at 40 minutters aktivitet hjalp mere end 20.

Bør indgå i myndighedernes sundhedsråd

Arne Torbjørn Høstmark mener, at informationerne om disse resultater bør nå ud til flere mennesker. Dagens vejledning til personer i farezonen for diabetes 2 siger ingenting om de gunstige effekter af bevægelse efter måltiderne.

Desuden er der sandsynligvis mange mennesker, som ikke er klar over, at de har skadelige høje stigninger i deres blodsukker. Man behøver slet ikke at være overvægtig og doven for at være i farezonen.

»Det er fuldt muligt at være slank og i god form og alligevel have en dårlig regulering af blodsukkeret,« siger Arne Torbjørn Høstmark.

Han fortæller, at bare en lille test af blodsukkerværdierne før og efter et kulhydratrigt måltid kan fortælle dig, hvordan din krop reagerer. Men udanset hvad slags type, du er, skader det ikke med en lille gåtur efter maden.

Gå hen til arbejdet og ryd op efter maden

»Har du en god afstand til arbejdet, er det ingen dum ide at gå derhen efter morgenmaden,« siger Arne Torbjørn Høstmark.

Og måske går det an, at få puttet nogle lette aktiviteter ind efter de andre måltider også. Selv har Arne Torbjørn Høstmark tænkt på, om ikke netop er sådan aktivitet kan være noget af forklaringen på et karakteristisk fænomen inden for hjerte-kar-sygdomme.

»Det her er kun spekulationer, men mænd rammes oftere af hjerte-kar-sygdomme end kvinder. Og før i tiden var det jo som regel sådan, at mændene satte sig ned efter middagen, mens kvinderne gik i gang med at rydde af bordet og vaske op.«

»Måske har denne aktivitet gjort, at kvinderne fik en mindre stigning i blodsukkeret og dermed var mere beskyttet mod de negative virkninger af blodsukkerstigning? Hvis folk har lever i sådan et aktivitetsmønster i mange år, kan det godt have gjort en forskel.«
 

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk