Dufte ser ikke ud til at være sundhedsskadelige
De mest normale duftstoffer i eksempelvis parfume findes kun i så små koncentrationer i luften, at de ikke kan have en sundhedsmæssig indvirkning på mennesker. Det må skyldes noget andet, når folk bliver dårlige af dufte, siger forskere.
Dufte sundhed ikke skadeligt

Dufte fra parfumer, sæber, duftlys og mange andre forbrugsgenstande kan ganske vist lugtes, men koncentrationerne i indeklimaet er ikke høje nok til, at det kan have en allergifremkaldende eller giftig effekt på mennesker, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Dufte fra parfumer, sæber, duftlys og mange andre forbrugsgenstande kan ganske vist lugtes, men koncentrationerne i indeklimaet er ikke høje nok til, at det kan have en allergifremkaldende eller giftig effekt på mennesker, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Mange mennesker reagerer på dufte, og bare tanken om et duftlys i stuen eller en ’Wunderbaum’ i bilens forrude giver dem hovedpine, astmatiske anfald eller irritationer i halsen og næsen.

Men netop ’tanken’ om duftene kan ifølge ny dansk forskning være årsag til, at mange mennesker reagerer og bliver syge af dem.

Historien kort
 • Koncentrationen af de fire mest benyttede duftstoffer i indeklimaet er ikke høj nok til, at det kan have en giftig indvirkning på mennesker.
 • Når folk bliver syge, må det skyldes noget andet, siger forskere.
 • Samme duftstoffer findes i haven, granskoven, og når du plukker en mandarin.

De mest almindelige duftstoffer i alt fra rengøringsmidler til forbrugsprodukter findes nemlig kun i så små koncentrationer i luften, at det slet ikke er nok til at have en sundhedsmæssig effekt på ellers sunde og raske mennesker.

I stedet må effekten skyldes andre årsager.

»Ekstremt mange mennesker klager over, at de bliver syge af forskellige dufte. Derfor er det selvfølgelig interessant, om duftene overhovedet findes i mængder, som kan have en toksikologisk (giftig, red.) virkning på mennesker,« fortæller ph.d. Peder Wolkoff, der er indeklimaforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

»Her viser vores forskning, at de fire mest benyttede duftstoffer kun findes i mængder, som ganske vist kan lugtes, men som slet ikke er i nærheden af de koncentrationer, der skal til for at gøre folk syge af dem,« siger han. 

Det nye studie, der er en opsamling af viden på området, er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environment International.

35 procent amerikanere siger nej til dufte

Forskellige organisationer, som arbejder på vegne af mennesker, der er særligt overfølsomme over for dufte, forsøger at få duftstoffer forbudt i det offentlige rum – eksempelvis offentlige bygninger.

Undersøgt de fire mest benyttede duftstoffer

I det nye studie har forskerne undersøgt, om de fire mest almindelige duftstoffer i indeklimaet kan være medvirkende til, at folk klager over duftene og oplever en række symptomer. De fire duftstoffer er:

 • Alfa-pinen (nåletræ)
 • Linalool (blomsterduft)
 • Eugenol (duft i blandt andet muskatnød og kanel)
 • Limonen (citrusfrugt)

Duftstofferne er de fire industrielt mest benyttede og findes i en lang række forbrugsprodukter fra parfume og duftlys til rengøringsmidler og fødevarer. Går du ind i et supermarked eller i et stormagasin føles luften tung af dem.

Nogle tøjforretninger sprøjter sågar deres egen parfume ud i butikken.

Den australske forsker Anne Steinermann har lavet forskning, som viser, at næsten 35 procent af en gruppe adspurgte amerikanere fortæller, at de lider af eksempelvis astmaanfald, slimhindeirritation, hovedpine og migræne, som, ifølge dem selv, skyldes duftstoffer i luften på blandt andet deres arbejdsplads.

»Der er ekstremt høje forekomster af folk, som fortæller, at de reagerer på dufte. Tager man for gode varer de undersøgelser, hvor man har lavet tal for, hvor mange mennesker det drejer sig om, er det en ekstremt alvorlig sag,« siger Peder Wolkoff.

Samlet viden fra 180 videnskabelige studier

For at undersøge mulige sammenhænge, der kan forklare de mange tilfælde af mennesker, der klager over dufte, har Peder Wolkoff og kollegaen dr.pharm. Gunnar Damgaard Nielsen indsamlet data fra 180 tidligere publicerede studier omkring blandt andet:

 • Målinger af mængden af de forskellige duftstoffer i det offentlige rum
 • Grænseværdier, hvor duftstofferne kan have en toksikologisk effekt på dyr eller mennesker
 • Undersøgelser af duftstoffernes effekt på eksempelvis øjne, næse og svælg
 • Duftstoffernes muligheder for at kombinere med andre stoffer i atmosfæren og danne andre mere skadelige stoffer

Samlet set peger studierne dog på, at der slet ikke findes nok af duftstofferne i luften til, at det kan have en skadelig effekt.

Således er de højest målte koncentrationer i kontorer, skoler, boliger og så videre langt lavere, end hvad der skal til, for at stofferne kan have en skadelig effekt på slimhinderne i næsen og halsen eller øjnene.

»Vores undersøgelse frikender de her duftstoffer i forhold til, at de koncentrationer, som vi finder dem i i det offentlige rum, skulle være nok til at kunne gøre raske mennesker syge. Det er dog ikke et overraskende resultat for os, som har arbejdet med området i 35 år,« siger Peder Wolkoff.

Koncentrationerne er dog stadig høje nok til, at de kommer over lugttærsklen for, at man kan lugte dem.

Resultat er ikke overraskende

dufte parfume dårlig følelse

Modsat dufte i luften kan dufte påført kroppen sagtens give allergiske reaktioner. Astma-Allergi Danmark regner med, at cirka fire procent af alle danskere lider af parfumeallergi. (Foto: Shutterstock)

Det er ikke overraskende, at studiet konkluderer, at dufte i indeklimaet primært har en effekt på lugtesansen, men ikke har en allergifremkaldende eller toksikologisk effekt.

Det vurderer Jesper Elberling, der er ph.d. og overlæge på Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospitaler og tidligere leder af Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed.

»Det er usandsynligt, at folk får allergi af duftstoffer i de doser, som de findes i i indeklimaet. Det er jeg helt enig i,« siger han.

»Vores egen forskning med patienter peger i samme retning. Nemlig at duftstoffer i indeklimaet primært har sensorisk effekt,« siger Jesper Elberling, der ikke har deltaget i det nye studie.

Resultater i kontrast til patienters oplevelser

Jesper Elberling forklarer, at nogle mennesker formentlig har en højnet sensorisk følsomhed, hvilket blandt andet kan ses ved, at de reagerer kraftigere på smerte.

Det, mener overlægen, også kan være med til at forklare de kraftige reaktioner på indånding af dufte i indeklimaet.

»Resultaterne i studiet står i kontrast til, hvad patienterne ofte beskriver – nemlig at dufte i indeklimaet føles som decideret giftstoffer. Dette er interessant og peger på, at vi ikke er gode nok til at forstå og beskrive de her fænomener, der er relateret til ændring i kroppens sensoriske funktioner, hvor nogle andre mekanismer end de toksikologiske og allergifremkaldende er i spil, når folk bliver syge af duftstoffer,« forklarer Jesper Elberling.

Granskoven dufter – men gør ikke folk syge

nåleskov træer dufte overfølsomhed

En tur i skoven præsenterer os for mange af de samme stoffer, der får mange til at føle ubehag i f.eks. hjemmet. Men måske, fordi vi ikke er i tvivl om, at stofferne i skoven ikke er syntetiske, føler vi os ikke påvirket af dem på samme måde. (Foto: Shutterstock)

Peder Wolkoff benægter ikke, at folk bliver syge – eller føler, at de bliver syge – af duftene. Spørgsmålet er bare, hvorfor de gør det?

Forskeren tillægger blandt andet psykologiske mekanismer en del af skylden.

 • Det kan eksempelvis dreje sig om, at astmatikere tror, at nogle bestemte dufte kan forværre et astmaanfald eller være direkte årsag til dem, og de derfor reagerer på lugten, selvom den måske slet ikke har en sundhedsmæssig effekt.
 • En anden mulighed er, at folk forbinder en duft med noget negativt, og når de lugter duften, reagerer de på den.
 • En helt tredje mulighed er, at mange mennesker, ifølge Peder Wolkoff, mangler generel viden om duftstoffer og derfor frygter kemien og dermed også dufte.

For eksempel vurderer forskeren, at der kan være en vis frygt for, at duftene er syntetisk fremstillede, selvom de rent faktisk er identiske med de naturligt fremstillede.

»Når man lugter noget, og man ikke ved, hvad det er og kilden dertil, kan man reagere på det, selvom det ikke er selve duftstofferne, man reagerer på. Derfor er der også behov for mere generel information omkring, hvad duftkemi er, og hvad der er farligt, samt hvad der ikke er. Mange af de her duftstoffer finder vi jo eksempelvis i granskoven, i haven, eller når vi piller en mandarin,« siger Peder Wolkoff.

Forskeren fortæller også, at de i det nye studie kun har undersøgt de fire mest almindelige duftstoffer og derfor kun kan udtale sig om dem.

Det næste skridt, i en større forståelse af, hvorfor nogle mennesker bliver dårlige af dufte, er at kigge på de næste duftstoffer i rækken.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.