KORT NYT FRA UDLANDET:
Forskere fra USA har fundet en ny metode til at indkapsle duftmolekyler og derved få parfumer til at holde længere. Det skriver phys.org.
Studiet er publiceret i tidsskriftet ACS Applied Materials & Interfaces.
Så snart duften slipper ud af en parfumeflaske, fordamper den hurtigt. Duftmolekyler er små og flygtige, og derfor kan de nemt snige sig igennem barrierer og fordampe.
David A. Weitz og hans kollegaer fra Harvard University i USA har nu fundet en strategi, som måske kan få os allesammen til at dufte godt lidt længere. Rent teknisk var deres metode at indkapsle duftstofferne ved hjælp af mikrofluidapparater og masseemulgering.
Forskerne fremstillede først en homogen blanding af vand og duftmolekyler fra grantræer og rosmarin ved at emulgere dem. Det kan sammenlignes med at blande to ingredienser sammen, der normalt skiller sig fra hinanden, såsom olie og eddike.
Dernæst pumpede forskerne blandingen ind i en lille glasbeholder, og dette dannede mikrokapsler. Disse mikrokapsler viste sig at bremse udskillelsen af duftmolekyler. De dannede en form for skal, som molekylerne ikke kunne slippe ud fra.
Derved kunne parfumen holde længere, også selvom den blev pumpet ud af flasken.
Ifølge forskerne kan teknikken også bruges på andre områder, eksempelvis i forbindelse med fremstilling af medicin.
Læs også:
Parfume: Kemien bag de lækre dufte bliver stadig mere indviklet
Duft af rosmarin kan booste din hjerne
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd