Casestudie: Teenagers mavesmerter viste sig at være rester af hendes ufødte 'parasit-tvilling'
ufødt parasitisk tvilling

Billedet viser, hvad lægerne kunne se, da de skannede den 17-årige pige fra Indiana. (Foto: Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019)

Billedet viser, hvad lægerne kunne se, da de skannede den 17-årige pige fra Indiana. (Foto: Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019)

Kilde: 
04 september 2019

Hvad lægerne havde mistanke om var en stor tumor i mavehulen på en 17-årig kvinde fra Indiana i USA, viste sig at være noget helt andet efter en række skanninger.

Billederne viste nemlig en underlig masse i kvindens mave, som indeholdt både tænder, hår, knogler og fedt - og det skulle vise sig muligvis at være den 17-årige teenagers ufødte tvilling, fra da de begge lå i livmoderen.

Det skriver Science Alert på baggrund af et nyt casestudie.

Tilstanden kaldes foetus in foetu, men den ses typisk ikke hos unge over 15 år, skriver Science Alert.

LÆS OGSÅ: Hvad i alverden kan man bruge kvalitativ forskning til?

Pigen havde over de seneste fem år søgt lægehjælp, fordi hun havde følt en ’klump’, der voksede sig større i maven – af og til var det forbundet med smerte.

Blodprøverne viste imidlertid ingen udsving, men lægerne fandt knuden ved at anvende en såkaldt tomografi-skanning - det vil sige en snitbilleddannelse.

Stor_bule

Parasitiske tvillinger sker, når et af ​​fostrene under en identisk tvillinggraviditet absorberes af den anden tidligt i graviditeten. Og det er yderst sjældent, at det sker for mennesker over 15 år, skriver Science Alert. Foto: Kumar et al., BMJ Case Reports, 2019. 


»En computer-tomografi-skanning viste en veldefineret masse, som målte omkring 25x23x15 centimeter, der gik fra epigastrium (lige over maven, red.) til øvre bækken,« fremgår det af casestudiet ifølge Science Alert.

Fordi lægerne kunne tyde fedt, en ryghvirvel og ribben, diagnosticerede de kvinden fra Indiana med foetus in foetu, og hun blev efterfølgende opereret for at fjerne massen.

Og rigtigt nok viste det sig at være et delvist dannet menneske, som, lægerne i casestudiet beskriver, havde ’hår, flere tænder og strukturer, der minder om lemmer’ ifølge Science Alert.

Det er stadig svært at slå fast, hvordan foetus in foetu egentlig udvikler sig, men ifølge Science Alert sker det kun i 1 ud af 500.000 fødsler, og det er sjældent, at massen overlever særlig længe.

Hvad angår kvinden fra Indiana, var operationen en succes, om end hun stadig går til undersøgelser hos lægen.

»Jeg var meget bekymret for min maveklump, men efter operationen har jeg det godt, og min mave er flad igen. Mine forældre er også meget glade, fortalte hun i sagsrapporten,« skriver Science Alert.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Case Reports. Der er flere billeder i casestudiet, men vi vil gerne advare mod stærke billeder fra operationen. 

Der er kun rapporteret omkring 7 yderligere tilfælde af unge over 15 år med foetus in foetu, og lægerne er stadig ikke sikre på, om der kan være en forbindelse til diagnosen teratom, som er en blandingssvulst, der dannes af flere celletyper.

LÆS OGSÅ: Ti myter om fødsler

LÆS OGSÅ: Udeskoler: Træklatring og hulebyggeri kan øge børns læring og trivsel

LÆS OGSÅ: Hvorfor leger børn rollelege?​

nan

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.