Hvordan kan vi træne vores hjerne til at overholde vores nytårsforsætter? Hvordan påvirkes den af alkohol og stoffer? Hvor i hjernen opstår forelskelse? Og hvorfor bliver hjernen brugt som skurkefigur i film?
Det er bare nogle af de spørgsmål, der bliver besvaret i Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning ‘Brainstorm’, som er sponsoreret af Lundbeckfonden gennem en aftale, der sikrer fuld redaktionel frihed i produktionen.
»I ’Brainstorm’ er der både plads til at finde ud af, hvorfor vi får hjernefrys, når vi spiser is, og hvorfor vi egentlig ved så lidt om hjernen,« forklarer Jais Baggestrøm Koch, podcastredaktør på Videnskab.dk og én af hjernene bag ‘Brainstorm’.
»Men hovedpersonen i Brainstorm er dig og din hjerne, fordi podcastens fremmeste opgave er at give lytterne brugbar viden om deres egen hjerne baseret på den nyeste forskning,« tilføjer han.
‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.
‘Brainstorm’ kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.
Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.
‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.
Det 'vildeste' organ
Hjernen er vores mest komplekse, mystiske og på mange måder vildeste organ. Der er næsten ikke de ting, som hjernen og hjerneforskningen ikke kan fortælle os om os selv.
»Hjernen er overordnet ansvarlig for næsten alle vores basale kropslige funktioner, og den huser vores menneskelige identitet,« siger Anne-Marie Engel, leder af talent & karriere-programmer i Lundbeckfonden.
»Alligevel er den fortsat det organ, vi ved mindst om,« tilføjer hun.
Det skyldes ikke mindst dens enorme kompleksitet. En kompleksitet, som forskere arbejder ihærdigt med at kortlægge i disse år, forklarer Anne-Marie Engel:
»Hjerneforskningen har de seneste år taget en række syvmileskridt, og som den største bidragsyder til hjerneforskning i Danmark vil vi naturligvis gerne medvirke til, at danskerne får indsigt i alle de spændende videnskabelige landvindinger på hjernefronten – og måske endda forstår deres egen hjerne bedre.«
Stil spørgsmål om hjernen
Netop ideen om at forstå vores egen hjerne bedre bliver drivkraften i podcasten.
Det første afsnit handler eksempelvis om nytårsforsætter, og hvordan vi bedst overholder dem. Det søger vi svar på med udgangspunkt i hjernen og med fire konkrete råd fra tre danske hjerneforskere.
Du kan lytte til podcasten her:
Du kan også selv bidrage til podcasten ved stille dine spørgsmål om hjernen til podcastredaktør, Jais Baggestrøm Koch.
‘Brainstorm’ er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.
Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.
Læs alle vores artikler om hjernen her.
Nyeste medlem af podcast-familien
Videnskab.dk har gennem de seneste to år arbejdet med podcasts.
»Lyd er et fantastisk medie. Med podcasts har vi oplevet at nå ud til helt nye brugere og give vores eksisterende publikum en helt ny indgang til videnskabsstoffet,« siger Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk.
»Sponsoratet fra Lundbeckfonden gør det muligt at styrke vores podcastproduktion markant og samtidig sætte fokus på et ekstremt spændende forskningsområde – hjernen. Det er både værdifuldt og meget værdsat,« tilføjer hun.
‘Brainstorm’ bliver det fjerde medlem af Videnskab.dk’s lille podcast-familie, der i forvejen tæller:
- ’Overblik’, som er Videnskab.dk’s ugentlige, fascinerende ’radioavis’
- Forskerzonens ‘Vidensselskabet’ med astrofysiker Anja C. Andersen og Jais Baggestrøm Koch som faste værter
- ‘Vov at vide’, der bringes med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond
»Vi kender Videnskab.dk som en seriøs videnskabsformidler og professionel podcast-producent, og derfor har vi valgt at samarbejde med dem om podcasten,« siger Anne-Marie Engel, leder af talent & karriere-programmer i Lundbeckfonden.