Tyktarmskræft rammer hvert år cirka 3.000 danskere, og det gør det til den tredjehyppigste kræftform blandt mænd og kvinder i Danmark. Sygdommen ses oftere hos mænd end kvinder.
\ Historien kort
- Børn, som er højere og tykkere end deres jævnaldrende, har større risiko for at udvikle tyktarmskræft.
- Dette har et hold forskere fundet frem til ved hjælp af danske registerdata.
- Denne sammenhæng understreger vigtigheden af at forebygge, at børn udvikler overvægt.
Overvægt i voksenalderen er en velkendt risikofaktor for tyktarmskræft.
Mænd og kvinder med svær overvægt har henholdsvis 46 procent og 15 procent øget risiko for tyktarmskræft sammenlignet med normalvægtige.
Men også højde har en betydning. Høje mænd og kvinder har også en forøget risiko for tyktarmskræft i forhold til personer med en gennemsnitlig højde.
\ Læs mere
Forskningsstudie baseret på unikke danske data
Tyktarmskræft udvikles over mange årtier fra første celledeling til en egentlig kræftknude. Det gav os anledning til at undersøge, om risikofaktorer tidligt i livet kan påvirke risikoen for at udvikle kræft netop i tyktarmen senere i livet.
I forhold til at forbygge udviklingen af sygdommen i fremtiden er det således vigtigt at identificere risikofaktorer så tidligt i livet som muligt.
I et nyt forskningsstudie, baseret på det unikke københavnske skolelægejournalregister, har vi for nylig undersøgt, om overvægtige eller høje børn også har en forøget risiko for tyktarmskræft i voksenlivet.
I studiet inkluderer vi 257.623 (129.529 drenge) skolebørn, født fra 1930 til 1972, som fik målt deres vægt og højde hvert år, fra de var 7 til 13 år.
Vi fulgte børnene i det danske cancerregister for at finde ud af, hvem der i voksenlivet blev diagnosticeret med tyktarmskræft.
Studiet udgik fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og er for nylig blevet publiceret i det internationale anderkendte tidsskrift European Journal of Epidemiology.
Vægt og højde i barndommen vigtigt
I vores studie fandt vi frem til, at drenge og piger, som er tykkere end deres jævnaldrende, havde en større risiko for tyktarmskræft som voksne.
Det var således ikke kun overvægtige børn, som havde en forøget risiko for tyktarmskræft senere i livet, men risikoen steg, jo mere barnet vejede.
Sammenhængen mellem vægt og højde i skolealderen og tyktarmskræft senere i livet var ens for drenge og piger.
- Hvis man således sammenligner to drenge på 13 år, som er lige høje, men hvor den ene vejer 5,9 kg mere end den anden, har den tungeste af drengene ni procent øget risiko for tyktarmskræft som voksen.
- For to piger på 13 år med samme højde medfører en vægtforskel på 6,8 kg en ni procent øget risiko for den tungeste af pigerne.

Vi fandt også, at drenge og piger, som var højere end deres jævnaldrende, havde en forøget risiko for at udvikle tyktarmskræft som voksne.
Hvis man sammenligner to drenge på 13 år, hvor den ene er otte cm højere end den anden, så har den højeste dreng 14 procent øget risiko for tyktarmskræft senere i livet sammenlignet med den lavere dreng. For to piger på 13 år vil syv cm medføre 14 procent øget risiko for den højeste af pigerne.
Vi undersøgte også, om kropsstørrelse i barndommen var relateret til risikoen for endetarmskræft, men fandt ingen sammenhæng for denne kræftform.
For både drenge og piger gjaldt det, at børn, som var tungere eller højere end deres jævnaldrende både ved aldrene 7 og 13 år, samt de, der voksede mere i højden eller tog mere på i vægt end deres jævnaldrende, havde en øget risiko for tyktarmskræft senere i livet i sammenligning med børn, der voksede gennemsnitligt.
Resultaterne af vores studie viste, at risikoen for tyktarmskræft steg med stigende vægt. Da de fleste af børnene i vores studie er slankere end nutidens børn, betyder det, at overvægtige børn i dag formentlig har en endnu højere risiko for tyktarmskræft som voksne, end hvad vi fandt i dette studie.
Mange overvægtige børn
Det er foreslået, at overvægt i voksenalderen påvirker risikoen for tyktarmskræft via udskillelsen af en række hormoner i kroppen.
Desuden medfører overvægt også en konstant betændelsestilstand i kroppen. Både disse hormoner og betændelsestilstanden er formodentlig medvirkede til, at kræftceller opstår.
I Danmark såvel som på verdensplan er der alt for mange overvægtige børn og unge.
Få tidligere studier har dog undersøgt, om overvægt i barndommen øger risikoen for tyktarmskræft. De eksisterende studier er små, og informationen om vægt og højde i barndommen er ofte indhentet ved at bede voksne rapportere deres vægt og højde i skolealderen, hvilket (selvsagt) kan være vanskeligt at huske mange år senere.
\ ForskerZonen
Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Ud fra eksisterende studier var det derfor usikkert, om kropstørrelse tidligt i barndommen påvirker risikoen for tyktarmskræft senere i livet. Det tyder resultaterne af vores studie dog på, at den gør.
Resultaterne af vores studie understreger vigtigheden af at fremme et sundt vækstmønster gennem hele livet, da mange af de sygdomme, som en stor del af den voksne befolkningen rammes af, udvikles tidligere i livet.
Mere overordnet er formålet med vores arbejde at identificere vækstmønstre, som er relateret til en øget sygelighed.
Derved kan vi forhåbentlig forhindre udvikling af en række sygdomme i fremtiden ved at identificere børn i risiko og hjælpe dem til at opnå et sundt vækstmønster.
Studiet er en del af projektet ”Childgrowth2cancer” ledet af Lektor Jennifer L. Baker og finansieret af Det Europæiske Forskningsråd og Det Frie Forskningsråd.