Alkoholisme og depression har tætte bånd
Folk, som lider af depression, og som samtidig har et alkohol- eller stofmisbrug, har gavn af psykoterapi, der fokuserer på begge lidelser samtidig. Det viser forskning af Morten Hesse, Center for Rusmiddelforskning

Integreret psykologisk behandling kan hjælpe dem, der både har problemer med depression og alkoholisme. (Modelfoto: Colourbox)

Integreret psykologisk behandling kan hjælpe dem, der både har problemer med depression og alkoholisme. (Modelfoto: Colourbox)

Når en patient både har depression og er misbruger, så kan det være en god ide at behandle de to problemer under et. Det viser forskning af Morten Hesse, Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Morten Hesse satte sig for at undersøge om en behandling, der satte fokus på både misbruget og depressionen, kunne virke mere effektivt end den normale fremgangsmåde - såkaldt integreret psykologisk behandling, der både behandlede misbruget medicinsk samtidig med, at den psykoterapeutiske behandling fandt sted.

I en artikel publiceret hos BioMed Central fortæller Morten Hesse om sin forskning, der har undersøgt grupper, som led af henholdsvis depression og angst. Men mens resultaterne hos folk, der led af angst og samtidig havde et alkohol- eller stofmisbrug, har givet et noget blandet resultatet, så taler undersøgelsen blandt depressive et mere tydeligt sprog.

»De undersøgelser, der er gennemført af integreret psykoterapi for misbrug og depression giver et klart billede: Psykoterapien har været virksom for både de depressive symptomer og misbruget.«, forklarer Morten Hesse.

Udenlandske resultater

Morten Hesses forskning er baseret på såkaldte metaanalyser af forskningsresultater taget fra PsycINFO og Medline, der begge er store databaser over forskningsresultater indenfor psykologi og biovidenskab. En metaanalyse er en analyse, der baserer sig på forskning, som er foretaget af andre. Morten Hesses forskning er derfor baseret på udenlandske forskningsresultater.

Man kan dog godt overføre de udenlandske resultater til Danmark, mener Morten Hesse. Internationale befolkningsundersøgelser viser, at der er en stor overhyppighed af både angst og depression blandt misbrugere. Sådanne undersøgelser er gennemført i både Europa, USA, Australien og Canada. Man ser typisk mellem to og fire gange højere forekomst af angst og depression hos mennesker med misbrugsproblemer.

Alkoholisme er et stort problem i Danmark

Fakta

 

VIDSTE DU

Morten Hesses forskning viste, at gruppen af mennesker, der både havde et misbrug og led af depression havde stor gavn af integreret psykologisk behandling, men det så noget anderledes ud med gruppen, der led af angst og havde et misbrug. Her viste resultaterne ikke nogen særlig gavn af psykologisk integreret behandling - enkelte resultater pegede endda på, at effekten var værre end en behandling, der udelukkende rettede sig mod misbrugsbehandling.

 

Der er cirka 200.000 alkoholikere i Danmark ifølge rapporten 'Alkohol på godt og ondt' fra Psykiatrifondens forlag, og hvis man overfører de udenlandske tal til Danmark betyder det, at omkring 50.000 alkoholikere også lider af depression og ville have stor gavn af behandling, som fokuserer på begge lidelser. I 1999 udregnede Sundhedsministeriet, at samfundet hvert år taber seks-10 milliarder som følge af alkoholisme, så der er også god økonomi i at gøre noget ved problemet.

Selvom der er tale om en relativt begrænset undersøgelse af 223 patienter, så vurderer Morten Hesse, at der er tale om så lovende resultater, at man kan sige, at det ser ud som om patienter, der både har depression og et misbrug, har stor gavn af integreret psykologisk behandling. Han påpeger dog samtidig, at det stadig er nødvendigt med mere forskning på området for at kunne sige noget endegyldigt.

»Der er behov for større undersøgelser af psykologiske behandlinger for depression hos misbrugere, og der er behov for nye undersøgelser af behandling for angst hos misbrugere. Det kunne være undersøgelser af medicinsk behandling, som der ikke er mange af, eller det kunne være nye behandlingsmetoder, som ikke har været testet indtil nu,« siger Morten Hesse.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: