Advarsel i USA: Hjerne-orm spreder sig

Annonce:

En orm, som lever i rotter og snegle – og som kan inficere hjernen på mennesker – er i færd med at sprede sig i Florida i USA.

Det skriver LiveScience.

Billedet viser en fuldvoksen rundorm Angiostrongylus cantonensis, som er fundet i en rotte. (Foto: Wikimedia commons)

Et nyt studie viser, at den parasitiske orm Angiostrongylus cantonensis har bredt sig over hele staten Florida, og forskerne advarer om, at ormen kan sprede sig yderligere i USA.

Normalt lever ormen i troperne, og først for nyligt er den dukket op på det nordamerikanske kontinent. I en pressemeddelelse udtaler forskerne, at det er ’alarmerende’, at ormen tilsyneladende kan trives uden for sine vante, tropiske omgivelser. Med den globale opvarmning og klodens stigende temperaturer vil parasitten formentlig sprede sig yderligere, lyder det.

Angiostrongylus cantonensis er en rundorm, som lever i rotter og snegle. Mennesker kan blive smittet, hvis de spiser rå eller ikke gennemkogte snegle, som gemmer på larver fra ormen, eller hvis de indtager inficerede grøntsager eller vand.

I mennesker kan Angiostrongylus cantonensis inficere hjernen, og det er en af de mest almindelige årsager til den alvorlige hjernesygdom meningitis, skriver LiveScience.

I det nye studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE, har forskerne fundet den parasitiske rundorm i flere nye sneglearter, hvor den ikke tidligere er set.

Annonce:

»Ormen finder en helt ny gruppe af dyr, som den inficerer. Jo flere arter den inficerer, des større kan bestanden blive,« siger forskeren John Slapcinsky, som er medforfatter til det nye studie, i en pressemeddelelse.

lb

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts