Topatleter opfatter hurtigere end andre
Kilde: 
01 februar 2013

Elite-sportfolk har tilsyneladende en hurtigere opfattelsesevne end andre, skriver Science News. Det skyldes, at de er bedre til at ignorere irrelevante elementer, der forstyrrer synsfeltet.

Topaleter har ikke bare store muskler og hurtige ben - ny forskning viser, at deres hjerne også arbejder hurtigere end normale menneskers. 

De professionelle sportsfolk er bedre til at opfatte abstrakte scener i bevægelse end gennemsnitsmennesket, konkluderer Jocelyn Faubert fra University of Montreal i det seneste nummer af tidsskriftet Science Report, efter at han har testet sportselitens opfattelsesevne.

Forskeren har fået 102 fodbold-, rugby- og hockeyspillere til at løse svære forståelsesopgaver. For at løse opgaverne perfekt skulle forsøgsdeltagerne fordele deres opmærksomhed mod en række forskellige mål, de skulle ignorere forstyrrende elementer, opfatte dybden og følge lyspletter, der bevægede sig hurtigt henover en computerskærm.

De professionelle atleter løste opgaven bedre end både college-atleter på højt niveau og folk, som slet ikke dyrker sport.    

Forskeren Jocelyn Faubert ved ikke, om topatleternes overlegne opfattelsesevne er medfødt, eller om den er tillært gennem mange års sportstræning. 

Læs også på Videnskab.dk:

Sportsidoler skal have hjælp til at tisse

Varme hjerner giver dårligere præstationer

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.