Ny blodprøvetest afslører åreforkalkning
Kilde: 
22 november 2011

Åreforkalkning, eller hjerte-kar-sygdom, slår hvert år 13.000 danskere ihjel. Det skyldes blandt andet, at der ikke findes et pålideligt værktøj til at forudsige en persons risiko for at udvikle sygdommen.

I dag vurderer man en persons risiko ud fra et sammensurium af faktorer, der er kendt for at øge åreforkalkning, f.eks. eksempelvis alder, livsstilsfaktorer, fedtsammensætningen i blodet, diabetes og forhøjet blodtryk.

Men nu barsler en forskningsgruppe fra klinisk biokemisk afdeling ved Aalborg Sygehus med en metode, der kan vise sig at være både nemmere og mere pålidelig, nemlig en simpel blodprøve. Det kan lade sig gøre på grund af proteinet CD36, skriver Dagensmedicin.dk.

Forskergruppen, der er anført af overlæge og klinisk lektor Aase Handberg, har vist, at proteinet CD36 findes i højere grad hos personer med bl.a. diabetes, fedtlever og insulinresistens. Også hos personer med kendt åreforkalkning har forskerne fundet mere CD36 end hos raske.

Samtidig kan proteinet måles i blodet, så det er muligt at finde og måle det gennem en blodprøve. Og det er spændende, fortæller Aase Handberg.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.