Kvinders formodede levetid stiger
29 marts 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at kvinder, som er født mellem de to verdenskrige - og som havde en høj dødelighed - er ved at uddø.

Det har medført, at kvinders middellevetid er steget siden 1990'erne. Middellevetiden er det gennemsnitlige antal år, personer i en bestemt aldersklasse har udsigt til at leve i. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Rune Lindahl-Jacobsen og hans kolleger fra Max-Planck Odense Center for Biodemografi og Aldring på Syddansk Universitet har sammenlignet dødelighed hos danske kvinder og kvinder fra Sverige og Norge.

Det viste sig, at den samlede middellevetid for danske kvinder er meget lavere end for kvinderne i vores nabolande mod nord. Det skyldes især én bestemt gruppe af kvinder.

»Hvis vi sammenligner ændringen i middellevetid for danske kvinder med svenske kvinder i perioden 1975-2011, så kan den hovedsageligt  tilskrives den høje dødelighed for de danske kvinder, der var født mellem 1915 og 1945 og i særdeleshed dem, der var født mellem 1925 og 1934,« siger Rune Lindahl-Jacobsen.

Studiet er, ifølge forskerne, et af de første, der viser, hvor vigtigt det er at se på effekten af at være født på et bestemt tidspunkt for senere dødelighed – for eksempel når vi forsøger at forudsige, hvordan forskellige befolkningsgrupper ser ud i fremtiden.

Resultaterne er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences of the united States of America.

Læs også:

Særlige gener kan sikre lang levetid

Træn i teenageårene, og forlæng din levetid

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

amo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.