Fugles sang-organ er nu kortlagt
Kilde: 
08 januar 2013

Danske forskere fra Syddansk Universitet har beskrevet fuglenes stemmeorgan - den såkaldte syrinx - ned i mindste detalje. Det skriver sdu.dk.

Forskningen giver os ny viden om, hvordan sangfugle frembringer deres fascinerende og komplekse lyde.

Arbejdet indeholder blandt andet avancerede 3D-illustrationer af zebrafinkens komplicerede stemme-system, der blev til via en særlig computerstyret tomografi (CT-scanning).

Næste opgave: Hvordan bruger de organet?

Studierne er første skridt på vejen til at svare på, hvordan fuglene gør, når de synger.

»Vi har nu et udgangspunkt for at analysere mikromekanikkken - den meget fine nerve- og muskelkontrol af fuglens syrinx.«

»På den måde vil vi finde ud af, hvilke muskler der kontrolleres sammen i synergi-bevægelser, og giver for eksempel zebrafinken en enestående kontrol over sine lyde og sin sang,« lyder det entusiastisk fra ph.d. Coen Elemans, Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Sammen med sin internationale forskningsgruppe har han offentliggjort studiet i en videnskabelig artikel i online tidsskriftet 'BMC Biology'.

LÆS OGSÅ: Hvorfor bliver de frysende småfugle i Danmark?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.