Forskere: Krager er lige så kloge som aber
07 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Nogle fuglearter har en alsidig og kompleks intelligens, der kan sammenlignes med abernes, fremlægger et tysk-østrigsk forskerpar i et nyt oversigtsstudie ifølge Neurosciencenews.com.

»Kragers og papegøjers mentale evner er lige så sofistikerede og alsidige som hos aber,« siger doktor Onur Güntürkün, der er leder af Afdeling for Biopsykologi på Ruhr-Universität Bochum til Neurosciencenews.com.

Han er medforfatter på det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Trends in Cognitive Sciences.

Forskerne modsiger med det nye studie en hypotese om, at fugle kun kan bruge deres intelligens i meget specifikke situationer, for eksempel når de skal indsamle mad.

Den hypotese har også været underbygget af, at fugle mangler en del af hjernen, hjernebarken, som hos aber står for de 'højere' tankeprocesser. Desuden har fugle langt mindre hjerner end aber.

Men da fugle helt mangler hjernebarken, bruger de i stedet en struktur i hjernen kaldet 'pallium' til de store tanker, konkluderer forskerne i det nye oversigtsstudie.

»Det er tydeligt, at den flerlagede hjernebark hos pattedyr ikke er nødvendig for komplekse tankeprocesser. Den absolutte hjernevægt er heller ikke relevant for de mentale evner,« konkluderer doktor Onur Güntürkün ifølge Neurosciencenews.com.

Læs også:

Forsker: Dyr har følelser som små børn

Krager er klogere end vi tror

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.