KORT NYT FRA UDLANDET:
Hidtil har geologer kendt til spor af liv på Jorden, der er op imod 3,8 milliarder år gamle. Det er med andre ord så længe, at vi med sikkerhed ved, at der har været liv på planeten.
Men et nyt kontroversielt studie fra University of California i USA antyder nu, at livet opstod op imod 300 millioner år tidligere under den mystiske periode ved navn 'Hadal', der fulgte lige efter Jordens dannelse. Det skriver news.sciencemag.org.
I det nye studie har forskerne analyseret ældgamle mineraler af typen 'zircon', der viste sig at indeholde grafit med et relativt højt indhold af lette kulstofatomer.
»Hvis man kiggede på det her kulstof på Jorden i dag, ville man sige, at det var biogenisk (produceret af levende organismer eller ved biologiske processer, red.). Det er selvfølgelig mere kontroversielt for Hadal-perioden,« fortæller geokemikeren Elizabeth Bell fra University of California til news.sciencemag.org.
Hun er hoveforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
Forskerne foreslår også, at andre, ikke-biologiske processer, kunne have produceret grafit med lette kulstofatomer i de specielle zirconmineraler. Men de mener alligevel, at den mest sandsynlige forklaring er, at kulstofatomerne startede som organisk stof i jordaflejringer og blev trukket dybere ind i Jordens skorpe, da de tektoniske plader kolliderede for milliarder af år siden.
De fleste forskere er dog stadig enige om, at de ikke-biologiske forklaringer endnu ikke kan udelukkes. For eksempel kunne meteoritter have bragt de lette kulstofatomer med sig fra rummet. Og ved undersøiske vulkaner kan der også opstå kemiske processer, som kan frembringe en stor andel af de lette kulstofatomer og være svære at skelne fra 'ægte' biologiske processer.
Forskerne håber derfor, at de kan afprøve deres hypotese ved at analysere flere zircon-mineraler.
»Forhåbentlig stødte vi ikke bare tilfældigvis på det ene abnorme zircon, der havde grafit i sig. Forhåbetlig er der rent faktisk en betydelig del af det,« siger Elizabeth Bell.
Læs også:
Ny borekerne skal afsløre Jordens tidligste liv
Klodens første dyr bevaret i særlig havbund
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on