Fødevareemballage kædet sammen med dårlig sædkvalitet
29 januar 2013

Pakken med rullepølse eller yndlingsjakken kan indeholde stoffer, som via den gravide mor ødelægger sædkvaliteten hos drenge.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har nu leveret ny dokumentation for, at der kan være en sammenhæng mellem mænds dårlige sædkvalitet og deres mødres kontakt med såkaldte perfluorerende stoffer under graviditeten. Det skriver hospitalet i en pressemeddelelse.

Perfluorerede stoffer er fedt- og vandafvisende og findes blandt andet i fødevareemballage og tekstilimprægneringsmidler.

I undersøgelsen har de danske forskere i samarbejde med flere nationale og internationale forskningsgrupper undersøgt sædprøver og blodprøver fra 169 unge danske mænd (19-21 år), hvis mødre indgik i en graviditetsundersøgelse i 1988-89, da de var gravide. Mængden af perfluorerede stoffer i mødrenes blodprøver under graviditeten blev sammenholdt med sønnernes sædkoncentration, total mængde sædceller og kønshormonniveauer.

»Vores undersøgelse viser, at der var signifikant lavere sædkoncentration og total mængde sædceller samt højere niveauer af kønshormonerne luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH) med stigende udsættelse for PFOA i fostertilstanden,« siger Anne Vested, cand. scient og ph.d.-studerende ved Dansk Ramazzini Center, Arbejdsmedicinsk Klinik, Aarhus Universitetshospital.

Undersøgelsen er netop blevet publiceret online i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Environmental Health Perspectives.

Læs også: Se, det ufødte barn gaber!

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.