Se, det ufødte barn gaber!
Ultralyd viser tydeligt, at ufødte børn nogle gange gaber i mors mave. Det ser anderledes ud, end når de bare åbner munden, og det kan være et sundhedstegn.

Se nøje på dette og næste billede. Her har du et foster, som åbner munden, da det er 27½ uge gammelt. (Foto: Reissland N, Francis B, Mason J/PLoS One 2012)

Se nøje på dette og næste billede. Her har du et foster, som åbner munden, da det er 27½ uge gammelt. (Foto: Reissland N, Francis B, Mason J/PLoS One 2012)

Gaber fostre?

Det er måske et spørgsmål, du aldrig har stillet dig selv, men her har du i hvert fald svaret: Ja, det gør de da. Nu kan vi til og med se det på ultralyd.

I et nyt studie viser Nadja Reissland fra University of Durham i Storbritannien og kolleger forskellen mellem det at åbne munden og at gabe, før barnet i det hele taget er kommet til verden.

Hvor ofte et foster gaber, kan være et vigtigt sundhedstegn, siger forskerne, der beretter om deres studie i det videnskabelige online-tidsskrift Plos One.

Tiden det tager at gabe helt op

Ifølge Nadja Reissland og kolleger ligger forskellen mellem gab og åben mund i, hvor lang tid det tager at åbne munden. Du bruger ganske lang tid, når du skal åbne munden for at gabe, og kortere tid på at lukke den igen.

Skal du derimod bare åbne munden generelt, er åbning og lukning cirka lige lange sekvenser.

Forholdstallet mellem åbnetid og lukketid for et gab var for øvrigt 60:40 for næsten alle de gab, som Nadje Reissland og kollger registrerede.

Smil og gab i sidste trimester

Og her er et foster, som rent faktisk gaber. Kan du se forskellen? (Foto: Reissland N, Francis B, Mason J/PLoS One 2012)

Dette er ikke første gang, Nadje Reissland viser, hvad slags aktiviteter ufødte børn foretager sig inde i maven.

Forskning.no har tidligere omtalt et andet af Nadja Reisslands studier, hvor hun viser, at ansigtsudtrykkene knyttet til gråd og latter udvikles mod slutningen af graviditeten. Her det den danske oversættelse, som vi har bragt på Videnskab.dk.

Allerede fra 24 uger, altså ved starten af sidste trimester, begynder barnet at vise mere og mere af det, forskerne kalder grædeansigt og smileansigt.

Det store spørgsmål er selvsagt ikke, om fostre gaber, men mere hvorfor i alverden vi skal vide noget om det.

Men også det spørgsmål har Nadja Reissland og kolleger svar på.

Det viser sig nemlig, at de 15 ufødte børn i dette studie havde færre ikke-gabende mundåbninger end gab i sidste trimester.

Ved 24 uger er over halvdelen af et fosters mundåbninger et gab. Gabene nåede toppen ved cirka 27-28 uger, og så gik frekvensen ned igen frem mod selve fødslen.

Har brug for aktivitet for at sætte gang i hjernen

Denne sekvens viser forskellen på et gab og et ikke-gab. (Foto: Reissland N, Francis B, Mason J/PLoS One 2012/forskning.no)

»Gab smitter ikke fostre, og de gaber ikke, fordi de er søvnige. Dermed tror vi, at gabefrekvensen kan hænge sammen med modningsprocesser i hjernen under graviditeten,« siger Nadja Riessland.

Hun fortæller til forskning.no, at en stor del hjernefunktion ikke kan udvikles uden at der kommer en impuls for at sætte dem i gang.

»Tag for eksempel synet: Der er brug for spontan hjerneaktivitet i hver af fostrets nethinder, for at hjernen kan skelne mellem synapserne, som knytter hvert øje til synscentret i hjernen.«

»Hvis der ikke affyres nogle impulser i hjernen, vil hjernen ikke udvikles på nøjagtig den måde,« forklarer hun.

Et gab kan altså muligvis være et eksempel på en sådan spontan aktivitet, som sætter gang i en eller anden udvikling.

Hvilken eller hvilke det i så fald er, vides endnu ikke.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk