Antibiotika gør ikke bare bakterier resistente - men også stærkere
Kilde: 
27 juli 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Antibiotika er et fantastisk middel til at bekæmpe bakterielle infektioner. Men bakterier kan blive resistente - De bakterier, som er modtagelige overfor antibiotikaen dør, mens de resistente overlever og formerer sig.

Men ikke nok med det. Nu viser ny forskning nemlig, at resistens kan gøre bakterierne stærkere og mere smitsomme. Det skriver The Conversation.

Tidligere har man ellers ment, at bakterierne opgav nogle af deres øvrige egenskaber ved at tilegne sig resistens, og dermed også blev svagere. Denne teori er også rigtig ved visse bakterier, som blandt andet dem, der forårsager tuberkulose og spedalskhed.

Her påvirker den mutation, som giver bakterien resistens, bakteriens generelle fysiologi og gør den mindre farlig. Men nu viser ny international forskning, at det modsatte også kan være tilfældet.

I bakterien Pseudomonas aeruginosa, der forårsager infektioner i patienter med cystisk fibrose eller svækket immunforsvar, er det eksempelvis ikke noget tab for bakterien at udvikle resistens, det gør den tværtimod mere effektiv. I et laboratorieforsøg dyrkede forskere en en flok mus den muterede, resistente bakterie, samt den almindelige bakterie.

I starten udgjorde den muterede bakterie 0,1 procent af bakteriestammerne, men efter blot fem dage ugjorde den resistente, muterede bakterie mere end 40 procent af bakterierstammerne i musene. Forskerne gav ikke musene nogle former for antibiotika, så bakterien spredte sig ikke, fordi den var resistent, men fordi den var stærkere.

Studiet er netop udkommet i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Læs også:

Resistente bakterier kan sprede sig fra jorden

Sådan kommer vi af med de multiresistente bakterier

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.