Forskerens favorit: Ældgammel sten kan hjælpe mod klimaforandringerne
Den op mod fire milliarder år gamle bjergart peridotit kan bruges til bilbatterier og hive CO2 ud af atmosfæren.

Se videoen, hvor Kristoffer Szilas fortæller om bjergarten peridotit, der kan hjælpe os i kampen mod klimaforandringer. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Se videoen, hvor Kristoffer Szilas fortæller om bjergarten peridotit, der kan hjælpe os i kampen mod klimaforandringer. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Vi står overfor en enorm udfordring med den grønne omstilling, som bliver mere presserende, for hver dag der går.

Til denne udfordring kan den 4 milliarder år gamle bjergart peridotit måske vise sig at være særdeles nyttig.

Den indeholder nemlig mineralet olivin, der indeholder meget nikkel, som blandt andet bruges til el-bilers batterier. Et Tesla-bilbatteri består for eksempel af 80 procent nikkel.

»Det er derfor vigtigt, at vi finder nogle forekomster af bjergarten, så vi kan imødekomme den grønne omstilling,« siger geolog Kristoffer Szilas, som er adjunkt ved Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Men selvom bjergarten er den mest almindelige bjergart og udgør 84 procent af Jordens rumfang (volumen), er den alligevel sjælden på Jordens overflade. Den findes nemlig typisk 6-30 kilometer under Jordens overflade.

På trods af bjergartens sjældenhed på jordens overflade har Kristoffer Szilas alligevel kunnet medbringe en klump af bjergarten peridotit, som han har fundet i Grønland.

Den viser han frem i denne video af 'Forskerens favorit' – serien, hvor forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

Forskerens favorit

I 'Forskerens favorit' kan du se med, når forskellige forskere viser og fortæller om deres yndlingsgenstand fra deres forskning.

I dette afsnit kan du se Kristoffer Szilas fortælle om, hvordan bjergarten peridotit kan hjælpe med klimaforandringerne.

I andre episoder fra 'Forskerens favorit' kan du bl.a. møde et spedalsk skeletskydeskuret på Christiania, en bro ud af vand, en hebraisk bibel og de utrolige bjørnedyr.

Se alle episoder her

Olivin kan hive CO2 direkte ud af atmosfæren

Udover at kunne bruges til Tesla-batterier kan olivin også benyttes til noget andet, der er enormt vigtig i kampen mod klimaforandringerne.

Olivin danner nemlig mineralet magnesit ved at gå sammen med CO2, når den bringes til Jordens overflade.

»Det betyder, at vi har en metode i naturen, som viser os, hvordan man kan hive CO2 direkte ud af atmosfæren,« siger Kristoffer Szilas.

Det er netop denne proces, som han forsøger at efterligne i et igangværende forskningsprojekt.

Det kan måske kan hjælpe os i kampen mod klimaforandringerne.

Se videoen for at høre mere om bjergarten peridotit. Her fortæller Kristoffer Szilas om stenens lange historie og dens forskningsmuligheder.

Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden.

Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: