De nuværende samfundsrestriktioner virker. Vi ser, at antallet af nye smittede med COVID-19 er faldende, og kontakttallet har i flere uger været holdt under 1.
Det vil sige, at hver COVID-19-smittet person i gennemsnit giver sygdommen videre til mindre end én anden.
Alligevel kan vi ikke åbne samfundet helt op igen og vende tilbage til efterårets tilstande. Der lurer nemlig en skjult fare i nye coronavirus-varianter, deriblandt B117, ofte blot omtalt som den britiske variant.
Netop disse coronavirus-varianter er den væsentligste grund til, at restriktionerne er forlænget til den 28. februar - med undtagelse af 0.-4. klasse.
Når regeringen og Statens Serums Institut oplyser, at vi er nødt til at blive ved, så kan det måske være lidt abstrakt at forstå, hvorfor B117’s større smitsomhed gør den til en stor trussel for samfundet.
I denne artikel dykker vi ned i en fremskrivning af ‘normal’ coronavirus og varianten B117 og forsøger at gøre det abstrakte mere konkret.
Nederst i artiklen giver vi dig et interaktivt værktøj, hvor du selv kan ‘lege’ epidemiolog og undersøge, hvordan smitten udvikler sig ved forskellige kontakttal.
En dominant variant; Hvordan vil B117 påvirke smittetallene?
I disse uger er den britiske coronavariant B117 ved at udkonkurrere de oprindelige mindre smitsomme coranavarianter, vi har levet med de sidste 10 måneder.
Men hvordan kan vi følge med i den udvikling, hvordan vil den vise sig i statistikkerne fra SSI, og hvordan skal man egentlig tænke på denne evolution i coronavirus?
Til at illustrere udviklingen har vi udviklet en interaktiv model for, hvordan antallet af sygdomstilffælde med hver af de to varianter vokser i løbet af de kommende uger, samt hvordan det vil vise sig i et par af nøgletallene:
- Andelen af positive prøver, der udgøres af B177
- og kontakttallet.
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
En simpel matematisk model for smittetilfælde
Når en sygdom spreder sig i samfundet, er der utroligt mange faktorer, der spiller ind på, om antallet af smittede stiger eller falder.
Hvis man ønsker at forstå, hvorfor antallet af smittede ændrer sig, er det nødvendigt med en høj detaljegrad for at forstå sygdommen i detaljer. Hvis man kun fokuserer på, hvor meget antallet ændrer sig, kan man gøre brug af mere enkle metoder.
Det er det sidste, vi har forsøgt her. En konkret matematisk model til fremskrivning af antallet af smittetilfælde er den eksponentielle model. Hvis antallet af smittede passer med en eksponentiel model, siger man, at tallet vokser (eller falder) eksponentielt.
Vores tidligere erfaringer med corona og andre sygdomme viser, at B117 vil vokse eksponentielt. Men ved at lempe eller stramme restriktionerne kan vi påvirke, hvor hurtigt den vokser eller aftager.
Sådan ser eksponentiel vækst ud
Men hvad er eksponentiel vækst? Under eksponentiel vækst vil antallet af smittede stige med en bestemt brøkdel indenfor et givent tidsinterval.
Det kunne eksempelvis være en ugentlig fordobling: 4 smittede i sidste uge, 8 i denne uge, 16 smittede i næste uge og så videre.
Eksponentielt fald derimod er, når antallet af smittede falder på en tilsvarende måde: Fra 100 smittede til 50 smittede ugen efter og videre til 25 smittede endnu en uge senere.
I vores interaktive grafik (som vi vender tilbage til) beskriver vi antallet af smittede på netop denne måde: Afhængigt af samfundsrestriktionerne (og hvor gode vi er til smitteopsporing og isolation af smittede) vil antallet af smittede enten vokse eksponentielt eller falde eksponentielt.
Ved at opdele de smittede i personer smittet med normal coronavirus og med B117-varianten, kan vi regne os frem til, hvor mange smittede der vil være i de kommende uger.
Der er tre scenarier, alt efter hvor stramme restriktioner man opretholder:
- Ved ekstreme restriktioner falder begge typer coronavirus.
- Ved få restriktioner stiger de begge.
- Ved et bestemt niveau af restriktioner vil normal coronavirus være faldende, mens B117-varianten buldrer fremad med eksponentielt vækst. Slet og ret, fordi den er mere smitsom.
Der er meget, der peger på, at vi er i en mild version af det tredje scenarie: B117-varianten buldrer ikke frem, men kontakttallet for B117 er over 1 ifølge Statens Serum Institut.
Derfor skal vi holde øje med kontakttallene
Der er nemlig et par forhold, man bør holde sig for øje.
- Da B117 er mere smitsom, så derfor vil den andel, som B117 udgør af alle smittede, formentligt vokse, uanset hvad vi gør.
- Som konsekvens vil kontakttallet stige ‘af sig selv’, i takt med at andelen af B117 stiger, også selvom vi ikke lemper restriktionerne.
- Desto større andel af B117 vi har, desto mere skal der til for at undgå eksponentiel vækst i smittetallene
Netop derfor er det vigtigt at holde øje med andelen af B117 samt kontaktallet for både den normale coronavirus og for B117.
Selvom det faktiske antal smittede er lavt lige nu, vil den eksponentielle vækst være svær at reagere hurtigt nok på, før vi pludselig har en dramatisk forøgning i antallet af smittede.
Nu kan du lege epidemiolog
En af fordelene ved en eksponentiel fremskrivning, som den vi har lavet herunder, er, at udregningerne bag ikke kræver særligt meget regnekraft i modsætning til de mere avancerede modeller, der bruges af eksempelvis SSI.
Selvom en eksponentiel model aldrig vil være lige så præcis og korrekt som en mere avanceret model, betyder det, at du selv kan lave udregninger lige her i din browser!
Herunder kan du selv få mulighed for at se, hvordan antallet af nye smittetilfælde kan ændre sig drastisk i løbet af de næste måneder. Du kan nemlig selv styre, hvor meget samfundet er lukket ned fra uge 2 og frem.
Kontakttallet har vi låst fast mellem uge 52, uge 53 og uge 1, men ved at justere i slideren nederst til venstre kan du styre, hvor meget samfundet er lukket ned fra uge 2 og frem. Det kontakttal, som slideren styrer, er kontakttallet for den normale coronavirus.
Præcis hvor meget mere smitsom B117 er, er stadig til videnskabelig debat og undersøgelse. Vi har derfor givet dig mulighed for også at justere på smitsomheden af B117 i forhold til den normale coronavirus ved slideren i midten (senest har SSI opgjort B117 som 55 procent mere smitsom).
Ved at trykke på ‘med variant’-boksen yderst til højre kan du til sammenligning se, hvordan smittetilfældene ville udvikle sig, hvis B117 ikke fandtes.
Prøv dig frem med forskellige kombinationer og se, hvilken forskel der er på et mere åbent samfund (med et højt kontakttal) og et meget mere lukket samfund (og derfor et lavere kontakttal).
Læser du med på mobilen, kan det være en god idé at vende den vandret (eller finde en større skærm).
Det øverste panel viser, hvordan antallet af smittede i de næste uger vil ændre sig afhængigt af, hvor godt vi i Danmark evner at holde kontakttallet nede, og hvor meget mere smitsom den engelske variant viser sig at være.
Prøv eksempelvis at se, den store forskel i antallet af smittede fra uge 8 og frem, hvis kontaktallet er henholdsvis 0,75, 0,80, 0,85 og 0,90, og B117 smitter 55 procent mere.
Du kan også se, hvad der ville ske, hvis kontakttallet kommer helt op på 1,2.
Som du kan se så, betyder de restriktioner, vi har nu, forskellen på, om vi er i stand til at holde smitten begrænset, eller om B117 kommer ud af kontrol med mere end 5.000 nye smittede om dagen.
Det er netop derfor, at det er vigtigt at holde fast i de fleste af restriktionerne og kun åbne lidt af gangen (som 0.-4.-klasse), så smitten ikke pludselig kommer ud af kontrol.
Så selvom smittetallene er lave lige nu, er det vores anbefaling, at man tager sig i akt for B117 og ikke genåbner en masse forskellige ting på samme tid.
I boksen under artiklen kan du dykke mere ned i matematikken bag modellen.