Hvorfor hjalp Danmark USA med at spionere mod sine europæiske allierede?
Vil skandalen tvinge Danmark til at tage sine sikkerheds- og forsvarsprioriteter op til overvejelser?

Kommer skandalen til at trække lange skygger i Danmarks forhold til resten af Europa? (Foto: Shutterstock)

Kommer skandalen til at trække lange skygger i Danmarks forhold til resten af Europa? (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

»Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel,« lød det for nylig fra den danske forsvarsminister Trine Bramsen.

Men det er netop, hvad Danmark har gjort alligevel.

Trine Bramsen svarer på afsløringerne om, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har givet den amerikanske efterretningstjeneste NSA, adgang til at spionere mod adskillige europæiske samarbejdspartnere og tætte allierede.

Hvorfor accepterede Danmark dette partnerskab i betragtning af risikoen for det kæmpe tab af omdømme, der uden tvivl var tydelig fra starten?

Hvorfor fik NSA lov til at bruge danske internetkabler til at spionere mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Frankrig, Tyskland, Norge og Sverige, blandt andet den tyske kansler Angela Merkel?

Del af en længere historie

I Danmark er skandalen del af en længere historie.

I 2019 modtog det politisk uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne (der blev oprettet i 2014, efter Edward Snowden lækkede dokumenter i 2013) oplysninger om Forsvarets Efterretningstjenestes samarbejde med NSA.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne udarbejdede en rapport i august 2020, der kritiserede Forsvarets Efterretningstjeneste for alvorlige forseelser.

Vi ved kun lidt om tilsynets strengt fortrolige rapport, der blev forelagt Trine Bramsen, men en pressemeddelelse kritiserer offentligt FE for at indlede 'operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning, herunder ved at indhente og videregive en betydelig mængde information om danske statsborgere'.

Som et resultat af rapporten blev fem højtstående embedsmænd fjernet fra deres poster. 

Spionerede også mod danske ministerier og forsvarsvirksomheder

Et par måneder senere afslørede medierapporter, at samarbejdet ikke alene gjorde det muligt for NSA at spionere mod nabolandenes embedsmænd, men også danske ministerier og forsvarsvirksomheder.

Helt præcis hvilke oplysninger, NSA indsamlede, og hvordan de blev brugt, står ikke klart, men det faktum, at oplysningerne overhovedet blev indsamlet, står i fuld kontrast til FE's formål at forhindre og imødegå trusler mod Danmark og danske interesser.

De seneste medierapporteringer indikerer mere detaljeret, at FE samarbejdede med NSA for at give USA mulighed for at spionere mod nabolandene gennem danske internetkabler mellem 2012 og 2014.

Det blev afsløret, at NSA bevidst gik målrettet efter højtstående europæiske embedsmænd ved at bruge deres telefonnumre til at identificere data af interesse.

Hvorfor overhovedet tage chancen?

Danmarks geografiske placering betyder, at landet er attraktivt for NSA, ikke mindst fordi det er vært for flere vigtige undersøiske kabler til nabolandene. 

Disse kabler kan ikke alene bruges til at skaffe oplysninger om internetadgang, chats og messaging-tjenester, men også sms'er og telefonopkald.

For Danmark er samarbejdet med USA og NSA afgørende, både med hensyn til teknologi og adgang til efterretning.

Det er værd at tage med i overvejelserne om, hvorfor Danmark kunne indlade sig i at blive 'vært' for spionage mod sine allierede, at et lille land er afhængig af sikkerhedsgarantier fra andre stater.

Danmark har i høj grad valgt USA's side – verdens største militære supermagt – ikke kun gennem NATO, men også bilateralt. 

Dybt afhængig af NSA

For Danmark er samarbejdet med USA og NSA afgørende, både med hensyn til teknologi og adgang til efterretning.

Forsvarets Efterretningstjeneste er dybt afhængig af NSA i kampen mod terrorisme.

NSA giver adgang til avanceret teknologi som programmet Xkeyscore, der bruges til at søge igennem og filtrere rådata fra kablerne. Det ser også ud til, at FE fik adgang til oplysninger om planlagte terrorangreb via NSA.

Selvom der er gjort fremskridt på europæisk side med hensyn til øget samarbejde om sikkerheds- og forsvarsanliggender, er NATO og især USA fortsat Danmarks vigtigste sikkerhedsgarant.

Siden 1990'erne – og især siden 11. september – er dansk udenrigspolitik blevet beskrevet som 'super-atlanticist', hvor man prioriterer at opbygge fælles værdier og interesser med USA. Denne 'stærke og tilsyneladende urokkelige støtte til den amerikanske verdensorden' betyder, at Danmark 'er villig til at føre bekostelig og risikabel politik for at støtte supermagten'.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Står uden for EU's sikkerheds- og forsvarssamarbejde

Desuden står Danmark i vid udstrækning uden for Den Europæiske Unions sikkerheds- og forsvarssamarbejde som følge af Forsvarsforbeholdet. 

Det danske forsvarsforbehold, der blev forhandlet, efter den danske befolkning afviste Maastricht-traktaten ved en folkeafstemning i 1992, forhindrer Danmark i at deltage i de dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, der påvirker forsvar og ethvert militært samarbejde på EU-niveau.

Det sætter forholdet til USA (og NATO) i forreste linje for danske sikkerheds- og forsvarsbeslutninger. 

EU kan heller ikke (endnu) forsvare sig mod Rusland og Kina, hvis behovet skulle opstå, hvilket delvis forklarer attraktionen ved et amerikansk samarbejde.

'Uacceptabelt og unødvendigt'

Den franske regering beskriver anklagerne mod Danmark som 'yderst alvorlige', og præsident Emmanuel Macron påpeger, at 'det ikke er acceptabelt mellem allierede og endnu mindre mellem allierede og europæiske partnere'.

Angela Merkel er enig, men gør brug af et mere forsonende ordvalg. Hun ser 'et godt grundlag – ikke blot for en løsning af sagen – men også for opnå virkelig pålidelige forbindelser'.

Peer Steinbrück, tidligere tysk oppositionsleder og kanslerkandidat, kalder det imidlertid en politisk skandale.

Norges statsminister, Erna Solberg anser 'spionage mod nære venner og allierede for at være uacceptabelt og unødvendigt'.

Peter Hultqvist, Sveriges forsvarsminister, forlanger 'at blive fuldt orienteret'.

Kaste et ærligt blik på sikkerheds- og forsvarsprioriteter

Mange af hændelserne går tilbage til Snowden-årene, hvor det blev afsløret, at selv Tysklands udenlandske efterretningsbureau samarbejdede med NSA for at spionere mod sine naboer. 

Det vides endnu ikke, hvor meget det har skadet Danmarks forhold til resten af Europa. Undersøgelseskommissionen, nedsat af regeringen, skal rapportere tilbage senere i løbet af 2021.

Det kan imidlertid være, at skandalen får Danmark til at se ærligt på sine sikkerheds- og forsvarsprioriteter – samt landets forbindelser til sine europæiske allierede.

En nylig meningsmåling viser, at 66 procent af danskerne mener, at Europa ikke altid kan stole på USA og har brug for at tage sig af sine egne forsvarskapaciteter. 

Det sår tvivl om Danmarks superatlantiske orientering og indikerer, at landets vigtigste strategiske partnere måske befinder sig langt tættere på hjemmet.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk