Annonceinfo

Kultur & Samfund

Seneste artikler om emnet: Kultur & Samfund

 • Op imod 10 millioner mennesker i EU-landene risikerer varige høreskader, fordi de har høj lyd på iPoden i timevis hver dag.
  26. januar 2011 kl. 23:37

  Det er velkendt, at man kan få høreskader af at blive udsat for høje lydniveauer over længere tid. Men nu advarer forskerne i EU's ‘Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks' (SCENIHR) om, at høj volumen på musikafspilleren i lange perioder kan skade hørelsen permanent.

  Komiteen, som består af 11 forskere, offentliggjorde for nylig en videnskabelige vurdering af området, hvor den har gennemgået opdagelser og viden indenfor området.

 • Er du fattig, så tror du på astrologi og healing - er du rig, så tror du på individets indre kraft og udviklingspotentiale. Forklaringen skal søges i vores samfundsstruktur.
  26. januar 2011 kl. 23:37
 • To nye rapporter dokumenterer en stor spin-off-effekt af Danmarks medlemskab af det europæiske rumsamarbejde ESA. Vi ligger på niveau med lande som Norge og Østrig.
  26. januar 2011 kl. 23:37

  Danmark høster såvel store videnskabelige som erhvervsmæssige gevinster ved medlemskabet af det europæiske rumsamarbejde ESA.

  Det viser to netop afsluttede evalueringer af den danske rumfartsindsats udarbejdet af Rambøll Management og af et internationalt peer review-panel.

 • Måden, vi indretter vores liv på, får hver fjerde person til at opføre sig paranoidt, og det tal vil stige i fremtiden. Det mener en af verdens førende forskere i paranoia.
  26. januar 2011 kl. 23:37
 • Glem hovedregning, når du skal forhandle en pris. Stol i stedet på din fornemmelse af, hvor mange penge, det er fair at tilbyde. Det er konklusionen på en ny amerikansk undersøgelse.
  26. januar 2011 kl. 23:37

  »Jeg vil give dig en tyver for den juleplatte!«

  På et loppemarked forhandler man - nærmest som var det en tradition - om skrammel og priser. Men nogle mennesker er bedre end andre til at få en lynhurtig, god handel hjem.

 • Din profil på internetsiden Facebook fortæller om, hvor narcissistisk du er. Spørgsmålet er, om Facebook gør os endnu mere selvoptagede?
  26. januar 2011 kl. 23:37

  Mennesker, som er narcissistiske, bruger netsamfundet Facebook på en selvpromoverende måde, som kan identificeres af andre. Sådan lyder meldlingen fra amerikanske forskere.

  I dag er det en dagligdags ting at præsentere sig selv og kommunikere med andre på internettet. Det er helt normalt at være til stede på nettet og holde kontakt med et stort antal mennesker gennem sider for sociale netværk.

 • Vores liv består af bobler, og vi møder hinanden i kæmpe skumfester. Den tyske filosof Peter Sloterdijk vinder i disse år stor udbredelse med sin sjove og tankevækkende skumteori.
  26. januar 2011 kl. 23:37

  Forestil dig et stort badekar fyldt med skum og bobler. Bobler, der er vævet ind i hinanden, bobler der springer, mens andre vokser. Uadskilleligt skum i konstant forandring.

  Dette badekar er et billede på vores liv, ja på hele samfundet. Det fremfører den tyske filosof Peter Sloterdijk, der har skrevet den mægtige - knap 2.600 sider tunge - trilogi 'Sphären I-III' og som i år har udgivet 'Foam City', oversat til dansk 'Skumbyen'.

 • Videnskab.dk bringer her et uddrag af en historisk fortælling fra Nationalmuseet om kartoflen - gennem tiden elsket som himlens gave og foragtet som djævelens æble
  26. januar 2011 kl. 23:37

  Potet, Betæt, Patæsk, Katøffel, Tartuffel, Kantøffel, Jordæble, Klaus' æble, Jordens Brød, Tartoffel, Jordnød, Jordfrugt, Jordpære, Jordblomme, Himlens gave, Den Hellige Urt og Djævelens æble - er nogle af de mange navne kartoflen har fået tildelt i tidens løb.

 • I de seneste 10 år er vores holdning til børnemisbrug blevet radikalt fordømmende - også selvom kun 20 procent af børnemisbrugerne rent faktisk kan kaldes pædofile.
  26. januar 2011 kl. 23:36

  »De er syge i hovedet,« siger vi hovedrystende, når aviserne skriver om pædofiles overgreb på børn.

  Men for lidt mere end 10 år siden var pædofile faktisk ikke blandt de værst tænkelige forbrydere.

  »Først i 1997 bliver de udpeget som folkedjævle,« fortæller Karen Pallesgaard Munk psykolog, ph.d. og lektor ved center for Sundhed, Menneske og Kultur ved Aarhus Universitet. Hun udforsker den kulturhistoriske baggrund for holdningen til de pædofile.

 • Vi bliver mere overtroiske, når vi mister kontrollen over omgivelserne, mener amerikanske forskere.
  26. januar 2011 kl. 23:37
 • Kvinder erobrer scenen i virksomhederne, men når historien skal fortælles, visker vi heltinderne bort. It-branchen og finansverdenen forsøger at bryde det stereotype mønster.
  26. januar 2011 kl. 23:37
 • Længden på penis og størrelsen på testikler og hannens krop afslører, om vi er skabt til monogami eller skiftende partnere. Kærligheden er menneskets vidundermiddel, fremhæver dansk abeforsker
  26. januar 2011 kl. 23:37

  Sexologien, psykologien, lægevidenskaben og ikke mindst religionen er stærkt optaget af spørgsmålet, om mennesket er skabt til monogami - sex og kærlighed med kun én partner - eller et mere udsvævende liv med skiftende partnere.

Udgiv indhold
Annonceinfo
Annonceinfo
 
Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg

Annonceinfo

På forsiden lige nu

 • Det australske matematikgeni Terence Tao har efter alt at dømme løst et 80 år gammelt matematisk talmysterium, der kaldes 'Erdős diskrepansproblem'.
  6. oktober 2015 kl. 03:28

  Det 40-årige matematikgeni Terence 'Terry' Tao har formentlig løst et matematisk problem, der i de seneste 80 år har givet verdens dygtigste matematikere hovedbrud.

  Problemet blev fremsat af den legendariske ungarske matematiker Paul Erdős i begyndelsen af 1930'erne og har fået tilnavnet 'Erdős' diskrepansproblem' af matematikere.

  »Det er ikke overraskende, at Terry gør det. Det, der er mest utroligt, er, at han kan blive ved,« siger lektor på Institut for Matematik på Aarhus Universitet, Simon Kristensen.

  Selvom Erdős' diskrepansproblem er forholdsvis hurtigt at forklare, har det hidtil modsat sig en endelig matematisk løsning fra både mennesker og computere. Men med Terence Taos arbejde ser 'problemet' nu ud til endelig at være løst.

  Det nye resultat har endnu ikke gennemgået peer-review, men Terence Tao har gjort sit arbejde tilgængeligt på sin verdensberømte blog og i online-biblioteket arXiv.org.

  Vælg mellem slanger og en klippeafsats

  Det gamle talproblem, der har mystificeret matematikere fra hele verden, er heldigvis også forståeligt for ikke-matematikere.

  I 2014 opfandt matematikeren James Grimes endda en meget intuitiv forklaring, i forbindelse med at to russiskfødte forskere fra University of Liverpool gjorde et stort indhug i problemet.

  Du kan se James Grimes' forklaring af diskrepansproblemet på engelsk i videoen herunder.

  Video: James Grimes

  Og ellers kommer den på dansk her:

  Forestil dig, at en skurk har fanget dig midt imellem en klippeafsats på din venstre side og en slangerede på din højre side. Hver gang du tager et skridt, skal du gå enten til venstre eller til højre, og din udfordring er derfor at opfinde en serie af skridt, der vil holde dig væk fra både slangereden og fra den uheldige side af klippekanten.

  Det er i udgangspunktet let nok.

  Du kunne for eksempel bruge en serie af skridt, hvor du går skiftevis et skridt til venstre og et skridt til højre. Dermed ville du kun nå et enkelt skridt ud fra midten, og du ville aldrig komme tættere på hverken slangerne eller klippekanten.

  Skurken vinder altid

  Men nu kommer der en ekstra krølle på historien: Du må ikke bruge alle skridt i den serie, du har opfundet. Skurken, der har fanget dig, får nemlig lov til at vælge et bestemt interval, der afgør, hvilke af dine skridt du rent faktisk skal tage, og hvilke du, så at sige, skal springe over.

  Hvis du satsede på din plan om skiftevis at tage et skridt til venstre og et skridt til højre, kunne skurken bestemme, at du kun skulle bruge hvert andet skridt og dermed hurtigt gøre det af med dig.

  Og nu er vi kommet frem til det 80 år gamle spørgsmål: Er det muligt at finde en serie af skridt, der er 'immun' over for ethvert skridt-interval, sådan at du altid vil være i sikkerhed for både slangerne og klippekanten?

  Eller vil skurken kunne finde et skridt-interval, der gør det af med dig, uanset hvor meget du gennemtænker din serie af skridt til højre og venstre?

  Selvom Paul Erdős aldrig selv snakkede om hverken slanger, skurke eller klipper, så mente han i overført betydning, at skurken altid ville vinde.

  Og det havde han faktisk ret i, viser Terence Tao nu, 80 år senere. Han har anvendt forskning fra det internationale projekt Polymath5 og en gren af matematikken kaldet fourieranalyse til at nå sit gennembrud.

  Computere kunne ikke løse problemet

  På matematisk sprog står du i udgangspunktet ikke mellem slanger og klipper, men i stedet ved tallet nul. Hvert 'skridt' til højre eller venstre er i virkeligheden lig med at lægge +1 eller -1 til din totale sum. Der er denne sum, der får navnet 'diskrepansen'.

  »Spørgsmålet er: Kan det lade sig gøre at bygge en følge af +1 og -1, så uanset hvor stor en sum, vi tager, langs de særligt specificerede følger af tal, vil den altid være begrænset?« uddyber Simon Kristensen.

  Selvom problemet er enkelt nok til, at det kan forklares for en ikke-matematiker, er han ikke forundret over, at det har taget 80 år for matematikerne at finde en løsning. Selv moderne computere har måttet give fortabt, for en computer har ikke særlig godt begreb om det uendelige.

  »Alt hvad der foregår i en computer, det foregår i endelig tid. Den vil altid give dig et endeligt tal. Den kan for eksempel sige: 'Nu har jeg regnet i en måned, men jeg er ikke nået længere end til led nummer én milliard'. Men en milliard er også et tal - det er ikke vilkårlig stort,« forklarer Simon Kristensen.

  »En god indikation på, at problemet er svært, er, at Paul Erdős ikke selv kunne løse det,« tilføjer den danske matematiker.

  En helt almindelig, 40-årig mand

  Det nye resultat er et stort skridt inden for matematikken, men det er samtidig matematisk grundforskning og har ikke umiddelbart en direkte praktisk anvendelse.

  »Det er muligt, at datalogerne kan komme på et eller andet. Jeg vil næsten tro, at hvis du spørger ham (Terence Tao, red.), så ville han sige, at det er han ligeglad med,« vurderer Simon Kristensen.

  Den danske matematiker udtrykker stor ydmyghed over for 'Terry', der ikke opfylder klichéen om den 'virkelighedsfjerne matematiker', der er lige så gal, som han er genial. Han har selv mødt Terence Tao, der udadtil ikke umiddelbart afslører, at han er én af verdens største matematikere.

  »Man kunne jo næsten håbe på, at når man nu ikke selv er halvvejs den matematiker, som han er, at der så var noget som helst mærkeligt ved ham, og det er der bestemt ikke. Han er en helt almindelig ung mand,« fortæller Simon Kristensen med beundring i stemmen.

  Terence Tao er måske ung i matematik-kredse, men han er dog fyldt 40 år og bor i dag i Californien sammen med sin kone og to børn. Han blev professor allerede som 24-årig, og i 2006 modtog han Fieldsmedaljen, der ofte kaldes 'matematikkens nobelpris'.

 • Årets nobelpris i fysiologi og medicin deles mellem en forsker, som har udviklet »utroligt effektivt middel« mod malaria, og to forskere, som har fundet en »fantastisk gruppe stoffer« mod infektioner forårsaget af rundorm.
  5. oktober 2015 kl. 11:50
  Video: Nobelprize.org

  Årets nobelpris i fysiologi og medicin går til tre forskere, som på hver deres måde har bekæmpet parasitter.

  To af nobelprismodtagerne - irskfødte William C. Campbell og japanske Satoshi Ōmurahar - har udviklet en kur mod infektioner, som forårsages af rundorm.

  Den tredje forsker, Youyou Tu, får prisen for »hendes opdagelse vedrørende en ny terapi mod malaria.«

  »Disse to opdagelser har givet menneskeheden kraftfulde nye midler til bekæmpelse af disse invaliderende sygdomme, der påvirker flere hundrede millioner mennesker om året. Konsekvenserne i form af forbedring af menneskers sundhed og reduceret lidelse er umålelige,« hedder det i begrundelsen fra Nobelpriskommiteen. 

  Malariabehandling har reddet millioner af liv

  I dag bygger grundbehandlingen af malaria i hele verden på stoffet Artemisinin. Og det er netop opdagelsen af Artemisinins effektive bekæmpelse af malariaparasitten, som har indbragt Youyou Tu Nobelprisen i medicin.

  Behandlingen bygger på et gammelt kinesisk urtepræparat, som blev udvundet af en kinesisk gråbynkeart. Spørger man klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Eskild Petersen, er opdagelsen bestemt en nobelpris værdig.

  »Det har vist sig at være et utroligt effektivt middel og i lyset af, at der er resistens over for en hel del af de andre malariamidler, så har det reddet livet på rigtig mange mennesker. Det er kommet i brug i starten af 90’erne, og det må have reddet livet på flere millioner mennesker med malaria. Det er jeg ikke i tvivl om,« siger Eskild Petersen. 

  I dag er 84-årige Youyou Tu ledende professor ved China Academy of Traditional Chinese Medicine, og hun kan nu også indtage en plads blandt 47 andre nobelprisvindende kvinder og dermed øge det beskedne antal af kvindelige vindere. Til sammenligning er Nobelprisen i alt blevet givet til 889 personer og organisationer.

  To forskere deler pris for rundormsbekæmpelse

   Den anden del af årets nobelpris i Fysiologi- og Medicin går til to forskere, som har banet vejen for en klasse af lægemidler – Avermectin - som bekæmper rundorm.

  Rundorm er en gruppe af parasitter, som tæller mange forskellige ormearter, og en tredjedel af verdens befolkning anslås ifølge Nobelpriskomiteen at være berørt af rundorm. Særligt folk som lever i Sydøstasien, syd for Sahara og i Central- og Sydamerika bliver inficeret med parasitterne.

  Nobelpriskomiteen påpeger, at infektioner med rundorm blandt andet kan føre til sygdomme såsom elefantsyge (Elefantiasis) eller flodblindhed (Onchocerciasis).

  Flodblindhed kan føre til decideret blindhed, mens elefantsyge, som forårsages af rundormen Filaria Sanguis, giver kronisk hævning af kroppen og livslange, invaliderende symptomer.

  »Elefantiasis spredes med myg, og rundormen lever i lymfekarrene hos mennesker. De ødelægger simpelthen lymfekarrene, så kropsdelene hæver op. Det er ikke et problem i Danmark, men det er udbredt i tropiske lande,« fortæller forsker emeritus Paul Erik Simonsen, som har forsket i Elefantiasis på Københavns Universitet.  

  Rundorm rammer også dyr

  Professor og veterinær-parasitolog Stig Milan Thamsborg påpeger, at Avermectin-lægemidlerne også har haft stor betydning for bekæmpelsen af rundorm hos husdyr.

  »I Danmark og andre vestlige lande er rundorm langt fra lige så udbredt blandt mennesker som i udviklingslande. Men når det gælder husdyr findes rundormene over hele verden, også i Danmark. Rundormen sidder typisk i tarmen på husdyrene og kan føre til blodmangel, diarresygdomme, forringet produktion og lignende, og det kan i værste fald føre til at dyrene dør,« fortæller Stig Milan Thamsborg, som er dyrlæge og forsker i blandt andet rundorm ved Københavns Universitet.

  Stig Milan Thamsborg anslår, at cirka halvdelen af alle husdyr i Danmark får Avermectin-midler, når de behandles for parasitter.

  »Stoffet har også vist sig, at virke mod parasitter på huden, så når hunde eller grise får skab (hudsygdom, red.) bliver de også behandlet med Avermectin,« siger Stig Milan Thamsborg.

  Japansk forsker tog første skridt

  Den ene af nobelprismodtagerne, japanske Satoshi Ōmura, har bidraget til udviklingen af Avermectin-lægemidlerne ved at undersøge en gruppe af bakterier, Streptomyces, som lever i jorden.

  Bakterierne var kendt for at producere et væld af stoffer med antibakteriel effekt - herunder streptomycin, som blev opdaget af Selman Waksman. (Han fik Nobelprisen i 1952.)

  Det lykkedes Satoshi Ōmura at isolere en ny stamme af Streptomyces fra jordprøver og dyrke dem i laboratoriet. Satoshi Ōmura udvalgte ud fra mange tusinde forskellige kulturer omkring 50 af de mest lovende i forhold til at bekæmpe skadelige mikroorganismer.

  Videreudviklede fundet 

  Den irskfødte parasitolog William C. Campbell kastede sig netop over Ōmura’s Streptomyces-kulturer og undersøgte, hvor effektive de var. Campbell viste, at et stof fra en af Streptomyces-kulturerne var særlig effektiv til at bekæmpe parasitter i husdyr.

  Dette stof blev oprenset og døbt Avermectin. Senere blev Avermectin også kemisk modificeret til midlet kaldet Ivermectin, som viste sig effektivt at kunne bekæmpe parasit-infektioner i mennesker.

  Dermed har »Omura og Campbells bidrag ført til opdagelsen af en ny klasse af lægemidler med ekstraordinær effektivitet mod parasitiske sygdomme,« lyder det fra Nobelpriskomiteen.

  Stig Milan Thamsborg er enig i, at lægemiddelgruppen Avermectin er en nobelpris værdig.

  »Avermectin er en fantastisk gruppe af stoffer, som har revolutioneret bekæmpelsen af rundorm,« siger han.

  Problemer med resistens?

  Stig Milan Thamsborg påpeger dog, at Avermectin til husdyr er blevet ramt af problemer med resistens.

  »Vi slås med, at der begynder at være resistens over for de her stoffer. Blandt får og geder, også i Danmark, er resistens mod ormemidler ret udbredt. Men Avermectin har været brugt intensivt til husdyr siden midten af 80'erne, så det er ikke så underligt, at der begynder at komme problemer med resistens. Sådan er det med næsten alle lægemidler mod infektioner - på et tidspunkt udvikler der sig resistens,« siger Stig Milan Thamsborg.

  Forsker emeritus Paul Erik Simonsen fortæller, at der endnu ikke er blevet påvist resistens mod Avermectin-lægemidler blandt mennesker.

  »Det er ikke et problem endnu, men det er noget, der diskuteres meget, fordi stofferne bliver givet til mange mennekser i store sundhedsprogrammer. Så sandsynligheden for, at der vil opstå resistens på et tidspunkt, er ret stor,« siger Paul Erik Simonsen. 

 • Danske kvinder, der fik deres første barn som singler i 1960’erne og 1970’erne, har hyppigere dårligere helbred i dag, end de kvinder, der i samme periode fik barn, mens de var i et parforhold. Forskellen kan skyldes manglende støtte fra mændene, vurderer forsker.
  3. oktober 2015 kl. 03:28

  Kunstig befrugtning er en voksende trend blandt singlekvinder, der ikke har fundet den rette partner og gerne vil have et barn. Men hvilken konsekvens har det egentlig at vælge forældrerollen som enlig?

  En ny stor undersøgelse med data fra blandt andet det europæiske forskningsprojekt SHARE (se faktaboks) peger på, at danske og svenske førstegangsfødende og enlige mødre i 1960’erne og 1970’erne, har dårlige helbred i dag og problemer med daglige gøremål, end kvinder, der havde en partner, da de fødte deres første barn.

  Samme tendens ses også blandt kvinderne fra USA og England - også selv om der tages højde for forskelle i sociale, økonomiske og uddannelsesmæssige forhold.

  »Resultatet overrasker mig. Jeg ville have troet, at de skandinaviske velfærdssystemer allerede i 1960’erne og 1970’erne tog så godt hånd om enlige forældre, at den enlige mors sundhed senere i livet ikke blev påvirket væsentligt af at klare forældrerollen alene,« siger Karen Andersen-Ranberg, læge og lektor på Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet.

  Hun har ikke selv været med til at lave undersøgelsen, der er udgivet i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.

  Sydeuropæiske kvinder klarer sig bedre

  Det internationale forskerhold fra USA, England og Kina kiggede på, hvordan i alt 25.125 kvinder fra USA og 13 europæiske lande i alderen 50+ svarede på spørgsmål om deres generelle helbred, og hvor godt de på en skala selv mente at klare dagligdagens basale fysiske aktiviteter og mere komplekse dagligdags gøremål. Det var for eksempel, hvor godt de kunne klare at vaske sig selv, at klæde sig på, at gå rundt, klare pengesager eller lave mad.

  Spørgsmålene skulle illustrere, hvor godt kvindernes helbred var i dag, og hvor godt de fungerede i hverdagssituationer.

  Forskerne sammenlignede så, hvordan kvinderne, der var enlige, da de fik deres første barn, svarede i forhold til de kvinder, som havde en partner, da de fik deres første barn.

  Resultatet viste, at:

  • Kvinder fra Skandinavien og England, der har været enlige, da de fik deres første barn, har 50 procent øget risiko for at have problemer med at klare dagligdagens basale fysiske aktiviteter sammenlignet med deres landsfæller, der havde været i forhold, da de fik første barn.
    
  • Mødre fra USA, der var enlige, da de fødte, har 27 procent større tilbøjelighed til funktionsnedsættelse end de amerikanske kvinder, der havde været i et forhold.
    
  • Mødre fra Sydeuropa - for eksempel Spanien og Italien - der havde været enlige, da de fødte deres første barn, havde kun cirka 13 procent større tilbøjelighed til funktionsnedsættelse.
    
  • Jo længere tid kvinderne havde været enlige forældre, desto større sandsynlighed havde de for at have funktionsnedsættelse i dag.

  »Hvis du er enlig i to år, er der ikke en stor betydning. Det er de kvinder, der blev mødre i en ung alder og har haft mange år som enlige, der klarer sig dårligst i dag. Det kan meget vel have noget med den belastning, det har været ved at være kvinde og eneforsørger i datidens Danmark,« siger Karen Andersen-Ranberg.

  Fædrene tog ikke deres tørn

  En stor del af kvinderne, der deltog i undersøgelsen, blev mødre i 60’erne og 70’erne, og på det tidspunkt var børnepasningsinstitutioner i Danmark endnu ikke fuldt dækkende. Kvinders arbejde var samtidig ofte dårligere betalt end mænds, fortæller lektor Anne Leonora Blaakilde efter at have læst forskningsartiklen.

  »Enlige mødre var nødt til at arbejde udover at passe deres børn. Den danske velfærdsstat var kun i sin vorden og hjalp de enlige kvinder i begrænset omfang, og samtidig var det ikke længere en indgroet del af kulturen, at man fik hjælp fra familien. I Sydeuropa var det måske udbredt, at familien og venner i højere grad hjalp til med forsørgelsen af kvinden og hendes barn,« siger Anne Leonora Blaakilde, forskningslektor på Institut for Medie, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet med speciale i kulturen omkring aldring.

  Ligestillingen var ikke kommet så vidt, at mændene deltog i børneopdragelsen og -pasningen på det tidspunkt, hvor de enlige kvinder fra undersøgelsen blev mødre.

  »Af samme grund vil man ikke kunne lave lignende undersøgelse med mænd. Der var simpelthen næsten ingen mænd, der tog forældrerollen alene dengang,« siger Anne Leonora Blaakilde.

  Singlekvinder, der får børn, er ofte ressourcestærke

  I dag er mange kvinder blevet så ressourcestærke, at det ikke vil være et problem for dem, hvis de valgte at klare forældrerollen alene.

  »I dag tjener mange kvinder næsten det samme som mænd og er lige så højt uddannede. Der er samtidig kommet en gruppe af afsindigt ressourcestærke kvinder, der vælger at blive forældre som enlige gennem kunstig befrugtning, og som også kan klare opgaven alene. Denne type enlige mødre er slet ikke med i denne nye undersøgelse,« siger Anne Leonora Blaakilde.
   

 • Oktobers nattehimmel byder både på de kendte vinterstjernebilleder, en masse planeter og hele tre meteorsværme.
  4. oktober 2015 kl. 12:00

  Sommertiden slutter den 25. oktober. Det vil sige, at du skal stille dit ur en time tilbage klokken tre om natten.  Vi vender tilbage til normaltid, en tid som mange også kalder vintertid. Det er endnu en af de begivenheder, der markerer, at der nu bliver mere at se på nattehimlen.

  Rent praktisk betyder det, at eftermiddagene bliver kortere og morgenerne lysere. Vi skal vente helt til den 22. november, før morgenerne igen er lige så mørke, som de er nu.

  Planetvrimmel i oktober

  Saturn står lavt på himlen lige efter solnedgang i stjernebilledet Skorpionen mod Sydvest. Du skal være tidligt ude for at få et glimt af planeten, da den hurtigt forsvinder under horisonten.  Jo længere hen på måneden vi kommer, des sværere bliver det at se Saturn.

  TILMELD DIG: Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev

  Hvis du vender dig mod øst kan du i stedet se trekløveret Venus, Mars og Jupiter.  De befinder sig lige under stjernebilledet Løven. Venus står først op og lyser klarest på himlen. Mars står op efter Venus, og er den mindst lysstærke af de tre planeter. Jupiter slutter sig hurtigt til dem.

  De tre planeter ændrer måneden igennem position i forhold til hinanden, men vil stå forholdsvis tæt sammen. Den 18. oktober passerer Mars og Jupiter hinanden og den 25. oktober står Venus og Jupiter med mindre end én grads afstand.

  Du kan cirka en uge inde i oktober også være heldig at få et glimt af planeten Merkur. Den står under trekløveret af planeter mod øst. På grund af planetens tætte afstand til Solen, kan den kun ses lige inden solopgang.

  Vinterstjernebillederne vender tilbage

  De har været væk hele sommeren, men nu er mange af vinterstjernebillederne på vej tilbage. Mange har måske allerede fået et glimt af de tre karakteristiske stjerner i stjernebilledet Orion. Også stjernebilledet Store Hund, der indeholder himlens klareste stjerne, Sirius er dukket op på nattehimlen.

  Vi får mange meteorsværme

  Tilsynekomsten af Orion varsler også en af årets store meteorsværme, Orioniderne. Orioniderne indeholder ikke ligeså mange meteorer som for eksempel Perseiderne, som vi så tidligere på året, men der er stadig mulighed for at se et stjerneskud eller to.  Orioniderne er aktive fra den 2. oktober til den 7. november og har maksimum den 20. oktober, hvor man kan være heldig at se op mod 15 stjerneskud i timen. Orioniderne stammer fra Halleys komet.

  Hvis du ser stjerneskud, der ser ud til at radiere ud fra stjernebilledet Tyren, er det nok en Tauride, du har fået et glimt af. Tauriderne er aktive fra 20. oktober til 10. december, men maksimum hører november måned til (12. november). Der kan man se omkring 10 stjerneskud i timen.

  Både Orioniderne og Tauriderne er en del af det, man kalder 'De store årlige meteorsværme', men der er også en mindre meteorsværm i oktober. Den kaldes Draconiderne eller Giacobiniderne.  Meteorerne ser ud til at radiere ud fra et punkt til højre for stjernebilledet Dragen, og maksimum er omkring den 8. oktober. Draconiderne er forholdsvis få, og de bevæger sig langsomt hen over himlen.  Perioden, hvor du kan se Draconiderne, er forholdsvis kort.

  Er du interesseret i at høre mere om efterårets stjernehimmel? D. 28. oktober kan du komme og høre om november måneds stjernehimmel på Tycho Brahe Planetarium. Læs mere her.

 • Vores læser Cecilie tager sine to ben på nakken, når hun ser et ottebenet kryb. Heldigvis har hun hørt, at edderkopper er bange for kastanjer. Men kan det passe? Er der (også) andet, der virker?
  5. oktober 2015 kl. 13:25

  Hvis du er en af dem, som ikke føler sig helt tryg, når en edderkop kigger på dig med sine mange øjne - ja, så er du ikke alene. Videnskab.dk-læseren Cecilie Cederstrøm er krøbet til Spørg Videnskaben med dette spørgsmål:

  »Jeg lider selv af en slem angst for edderkopper, og derfor blev jeg meget glad, da jeg fik dette råd: 'Edderkopper er bange for kastanjer, så gem kastanjer rundt i dit hus, så forsvinder alle edderkopperne.' Mit spørgsmål er derfor dette: Er rådet sandt, og hvis ja, hvorfor er edderkopper så bange for kastanjer?«

  For at få et svar i nettet, kontakter Videnskab.dk edderkoppeekspert og professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, Trine Bilde.

  Den lodne sandhed skal imidlertid vise sig at være barsk.

  Angst for edderkopper ligger i vores kultur

  Før vi kigger nærmere på, om vi skal krydse fingre for en ekstra stor kastanjehøst i år, skal vi først en tur forbi Institut for Psykologi på Københavns Universitet. Her kan lektor Jesper Dammeyer nemlig gøre os klogere på, hvorfor så mange går rundt og er bange for edderkopperne.

  »Der er en evolutionær forklaring på, hvorfor man er angst for edderkopper, for de kan jo for så vidt være farlige. Og så er der en social indlæringsmodel, hvor det handler om, at mor, far eller kammerater reagerer på edderkopperne, og så indlærer man den frygtreaktion. Der er studier, der viser, at små børn egentlig synes, at edderkopper er meget søde og rare, indtil de ser voksne eller større børn skrige op,« siger Jesper Dammeyer.

  Forældres og venners smittende frygt er altså en del af forklaringen på, hvorfor det er så almindeligt at lide af fobi for edderkopper, såkaldt araknofobi.

  »Det er noget, der videreføres i vores kultur. Vi lærer det tidligt og også meget entydigt gennem forældre og kammerater. Der er en kulturel tradition for angst for edderkopper, rotter og andre dyr,« siger Jesper Dammeyer.

  Edderkopper er ikke bange for noget ...

  Tilbage på Aarhus Universitet sidder Trine Bilde med svaret på, om noget så enkelt som et par kastanjedyr kan få edderkopperne på flugt. Udmeldingen er dog ganske klar:

  »Det er ren overtro. Jeg tvivler meget på, at det har noget på sig,« siger Trine Bilde.

  »Det er ikke realistisk, at man kan skræmme edderkopperne væk ved at lægge ting rundt i huset, for det har ikke noget at gøre med deres biologi. Hvis de lever i et beskyttet miljø, som et hus kan give, og der er mad i huset - det vil typisk være andre edderkopper eller insekter, som de spiser - så bor edderkopperne der, og så er der ikke meget, man kan gøre ved det,« siger Trine Bilde.

  Så er der slet ikke noget, edderkopperne er bange for?

  »Nej, det er der ikke. Ikke den slags, som hun tænker på.«

  ... og så alligevel!

  Men hov! Ikke den slags, hun tænker på? Så er der måske alligevel noget, edderkopperne ikke er så trygge ved?

  Kunne det have noget at gøre med det gamle ordsprog om, at edderkoppen er mere bange for dig, end du er for den, tænker vi straks og afkræver Trine Bilde et endeligt svar.

  »Edderkopper er bange for store dyr - inklusive mennesker - fordi de kan være rovdyr. Mange dyr viser ikke frygt, fordi det er farligt at afsløre, hvor man er, hvis der er rovdyr på spil, men det er hævet over enhver tvivl, at en edderkop har langt mere grund til at frygte mennesker end omvendt. Så ja, edderkopper er givetvis ‘bange’ for mennesker, der kommer for tæt på, og de vil forsøge at flygte, hvis det overhovedet er muligt,« siger Trine Bilde.

  Edderkopper er et nyttedyr

  Edderkopperne er altså mere bange for os, end vi er for dem, men de er ikke til at skræmme ud af huset med kastanjer eller andre genstande. Og det bør man heller ikke arbejde så meget på, mener Trine Bilde.

  »Jeg tror hellere, man skulle arbejde med sig selv og tænke over, at edderkopper er nyttedyr, som spiser fluer og myg og den slags ting, der kan sprede sygdomme og parasitter. Så det er måske mere én selv, man skal bearbejde end den vilde natur,« lyder udmeldingen fra Trine Bilde.

  Angsten kan behandles

  Men selvom det lader til at være svært at slippe af med edderkopperne, så er det ifølge Jesper Dammeyer muligt at slippe af med angsten. Der findes nemlig flere måder at behandle den på.

  »Det, man ofte benytter sig af, er den gradvise eksponering. Først ser man for eksempel et billede af en edderkop, og når man så har ro på sig selv i forhold til kropslige reaktioner og tanker, så kan man kigge på den i et bur eller kigge på små edderkopper på to meters afstand. Og så kan man til sidst prøve at holde dem. Det er en effektiv måde at behandle fobier på,« siger Jesper Dammeyer.

  Alle kan slippe af med angsten

  For nogle kan det måske virke voldsomt selv at gå i gang med projektet, og til dem findes der såkaldte fobiskoler, hvor man kan få hjælp og støtte til at gå i gennem processen.

  Vil man helst ikke udfordre angsten for meget, findes der også terapiformer, hvor man ikke behøver at udsætte sig selv for sin fobi.

  »Ved samtaleterapi undersøger man de irrationelle tanker og fysiske reaktioner, man har, i forhold til angsten. Og så lærer man gennem samtalen at håndtere de tanker og fysiske reaktioner, angsten for edderkopper giver. Vejrtrækningsøvelser eller at gentage for sig selv, at man kan slappe af, er også en effektiv metode for mange. Alle kan få styr på angsten, men nogle skal øve sig mere og have mere hjælp end andre,« siger Jesper Dammeyer.

  Vi takker forskerne for svar og sender en Spørg Videnskaben-T-shirt af sted til Cecilie. Den kan ikke skræmme edderkopperne væk, men den vil være udmærket at have på, når hun skal tømme huset for kastanjer. Har du også et spørgsmål, som videnskaben skal svare på, så skriv til sv@videnskab.dk.

 • En ny, fintfølende robot skal hjælpe patienter, der ikke selv kan løfte armene. Den kan modvirke tyngdekraften, og gør træningen nemmere ved at aflæse patientens behov, fortæller forskerne bag.
  3. oktober 2015 kl. 09:10
  Video: Syddansk Universitet

  RoboTrainer Light er tredje generation af robotter til genoptræning udviklet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet. Den består i alt sin enkelthed af en snor, der er forbundet til en motor. Når patienten trækker i snoren, kompenserer motoren for armens egen vægt, og man kan på den måde få motioneret musklerne ved egen kraft, selvom patienten ikke er stærk nok til at løfte sin arm.

  »Det kan sammenlignes med at stå med kroppen under vand i svømmehallen og bevæge sine arme. Det kræver en indsats, selvom armene holdes oppe af sig selv,« siger lektor Anders Steengaard Sørensen fra Syddansk Universitet.

  Den simple opbygning gør både robotten billig at producere og nem at anvende, og netop det, at træningen kan foregå på egen hånd i hjemmet, er en stor styrke.

  Den første genoptræningsrobot fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, RoboTrainer, blev udviklet i samarbejde med den tidligere jægersoldat Allan Lauritsen. Han blev lam i store dele af kroppen efter en faldulykke, som ødelagde knogler og muskler i hans arm, skulder og ben.

  Trods lægernes prognoser genvandt Allan Lauritsen størstedelen af sine fysiske evner ved hjælp af et selvudviklet træningsprogram. Allan Lauritsen tog i 2011 kontakt til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, og som i samarbejde udviklede den første RoboTrainer med udgangspunkt i Allan Lauritsens træningsprogram.

  Se hvordan, i videoen øverst i artiklen.