Så er det ved at være alvor på forskningscenteret CERN, hvor forskerne forsøger at finde ud af, hvordan universet er skruet sammen på det allermest fundamentale niveau. Det gør de ved at lade partikler kollidere ved høje energier – og holde øje med, hvad der sker ved sammenstødene.
Nu er protonerne i den kolossale accelerator LHC (Large Hadron Collider) accelereret til en energi på 3,5 teraelektronvolt (TeV), og tirsdag skal partikelstrålerne kollidere.
CERN sender web-tv direkte fra begivenheden tirsdag morgen kl. 9.30, men varmer op med nogle videoer, hvor LHC og eksperimenterne præsenteres.
Opdateret kl. 9.40: Uregelmæssigheder i en omformer og det system, der skal beskytte mod overophedning af de mange superledende magneter, har forsinket kollisionerne. Der er ingen alvorlige problemer, og fysikerne forsøger igen om et par timer.
\ Fakta
LÆS OGSÅ
Fysiker Niels Madsen rapporterer fra CERN i sin Big Bing Blog
Opdateret kl. 13.06: De første kollisioner ved 7 TeV er netop sket. Nu kan forskerne gå i gang med at analysere data.
Her en lille introduktion til LHC:
Acceleratoren er 27 kilometer i omkreds, og undervejs er der fire store detektorer, hvor partikelstrålerne kan støde sammen. Og det er altså tirsdag, at partiklerne skal kollidere med en energi på syv TeV (3,5 TeV pr. stråle). Til sammenligning kan det amerikanske modstykke Tevatron ved forskningscenteret Fermilab ikke klare mere end to TeV i kollisionsenergi.
Her kan man se mere til LHC-detektoren CMS (Compact Muon Solenoid) og få et indtryk af detektorernes massive størrelse: