Ugens podcast: 18-årige Grith forsker i kur mod Alzheimer i sin fritid
Videnskab.dk er taget til arrangementet Unge Forskere i Forum, hvor blandt andre gymnasieeleven Grith præsenterer sin idé, der handler om en mulig behandling af Alzheimer.
unge forskere arrangement forum

Lyt med, når Videnskab.dk tager til arrangement med Unge Forskere, hvor unge præsenterer deres ideer for en jury. (Illustration af Mette Friis-Mikkelsen)

Lyt med, når Videnskab.dk tager til arrangement med Unge Forskere, hvor unge præsenterer deres ideer for en jury. (Illustration af Mette Friis-Mikkelsen)

Rummet summer af snak, og overalt ses unge mennesker fulde af forhåbninger og med fægtende arme, der peger på plancher, reagensglas og plastikhjerner.

Videnskab.dk’s podcastvært, Jais Baggestrøm Koch, baner sig vej gennem de mange, der er mødt op i Forum i anledning af arrangementet Unge Forskere.

Talentkonkurrencen Unge Forskere
  • Unge Forskere giver  unge på grundskoler og gymnasier mulighed for at prøve kræfter med videnskabelig metode og teori.
  • Der er 50 juniorprojekter og 50 seniorprojekter, hvoraf der bliver kåret en projektvinder i hver kategori. Samtidig uddeles en lang række underpræmier og rejselegater til en værdi af sammenlagt 300.000 kroner.
  • Konkurrencen er arrangeret af Astra, Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed.

Læs mere i artiklen Unge forskere vil redde verden med alternativt landbrug, bølgeenergi og Aloe Vera

Han standser ved 18-årige Grith Skovborg, der går i 2. G på Aarhus Katedralskole.

Hun har meldt sig til konkurrencen med sin idé om at behandle Alzheimers Sygdom gennem søvnterapi.

Vil forhindre hjernen i at ophobe affaldsstoffer

Griths projekt er en kompliceret sag, som hun dog præsenterer rent og præcist:

»Det, der sker, når man får Alzheimer er, at der er en masse affaldsstoffer i hjernen, som ophober sig,« fortæller Grith i podcasten.

»Om natten vil affaldsstofferne normalt blive fjernet af cerospinalvæske, som er en væske, der løber rundt i hjernen, men når man bliver ældre, vil de lymfatiske funktioner (et netværk af blodårer, der sender affaldsstofferne fra organerne ud i blodårerne, så de kan komme ud af kroppen, red.) svækkes, og den her væske vil blive dårligere til at fjerne affaldsstoffer.«

»Jeg har udtænkt en behandling, der hedder søvnterapi, hvor man blokerer nogle receptorer i hjernen, så man får åbnet de hulrum, hvor cerospinalvæsken løber i, og på den måde kan man blive ved med at fjerne affaldsstofferne,« fortæller Grith. 

»Med behandlingen håber jeg på at kunne opretholde de lymfatiske funktioner, og få væsken til at løbe ind i hjernen og fjerne naturlige affaldsstoffer på trods af aldringsprocessen.«

forskere astra

Grith Skovborg er bare 18 år, men hun ved alligevel, hvad hun gerne vil lave i fremtiden. Drømmen er at være hjerneforsker. (Foto: Sanne Vils/Astra)

Den nye HjerneMadsen?

Grith har en forsker i maven. Det er hun sikker på.

Hendes barndomsidol var hjerneforsker Peter Lund Madsen, og drømmen er at forske i hjernen, så hun kan gøre en forskel for mennesker med sygdomme som eksempelvis Alzheimer:

»Det er det, jeg synes er spændende. At kombinere det at gøre en forskel med min interesse for naturvidenskab. Det er jo perfekt,« slutter hun.

Lyt med i ugens podcast, og find ud af, hvordan Griths projekt blev modtaget af juryen i Unge Forskere under præmieoverrækkelsen på Bremen teater.

Videnskab.dk's podcast

Potensproblemer, fillipinske superdykkere og forskning i tabloidpressen

Udover en tur i Forum tager Videnskab.dk dig som sædvanlig med på rundtur i den seneste uges vigtigste nyheder:

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.