Talibans magtovertagelse bremser vigtig dansk-afghansk forskning
»Fuldstændig afgørende, at universitetet i Kabul starter op igen.«
afghanistan taliban klimaforandringer vandforsyning tørke oversvømmelser centralasien

Klimaforandringer gør vandforsyningen i store dele af Afghanistan ustabil. (Foto: Shutterstock) 

Klimaforandringer gør vandforsyningen i store dele af Afghanistan ustabil. (Foto: Shutterstock) 

Et dansk-afghansk forskningsprojekt, som kan få betydning for vandforsyningen i store dele af Centralasien, er delvist sat på hold, efter at den fundamentalistiske, islamistiske bevægelse Taliban har overtaget magten.

»Alle møder er udskudt. Med mine afghanske kollegers ord er vi i et limbo,« fortæller Martin Rygaard, der er lektor på DTU Miljø, Institut for Vand og Miljøteknologi. 

Forskerne fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) skal sammen med afghanske forskere fra Det Polytekniske Universitet i Kabul overvåge vandforsyningen til fjerntliggende og svært tilgængelige egne i Afghanistan, som på grund af klimaforandringer i stigende grad er plaget af tørke og oversvømmelser.

»Vi var i gang med at finde ud af, hvordan afghanske ph.d.-studerende skal indrulleres i projektet. Afghanistan har ikke en ph.d.-uddannelse, så de skal indskrives på udenlandske universiteter,« siger Martin Rygaard og fortsætter: 

»Men hele den proces er gået i stå. De folk, der skal skrive under på papirerne, er ikke de samme som for en uge siden. Vi kan kun håbe, at det lander på en god måde, så aktiviteterne kan fortsætte. Lige nu har vi is i maven, mens vi venter og håber på at høre, at alle er i god behold.«  

Afghanistan er hårdt ramt af klimaforandringer

I projektet skal forskerne via satellitter indsamle data om vandforsyningen i Afghanistan. Vandforsyningen er påvirket af klimaforandringer, som medfører længere tørkeperioder og voldsommere oversvømmelser. 

Afghanistan er blandt de lande i verden, der er allermest sårbare, når temperaturen stiger, ifølge den internationale liste Notre Dame Global Adaption Index, som rangerer 177 lande efter, hvor beredte de er på klimaforandringer. 

»Is og gletsjere i de afghanske bjerge smelter hurtigere. Efterhånden, som isen forsvinder, bliver det mere usikkert, hvornår der er vand i floderne,« siger DTU-professor Peter Bauer-Gottwein, der står for den tekniske del af satellitovervågningen i det dansk-afghanske projektet.

»Tørke er i forvejen et stort problem. Når man kigger på satellitbilleder, kan man se, at store dele af landet er ørken med grønne oaser langs floderne. Det meste af Afghanistan er ørken, som bare bliver tørrere og tørrere.« 

Infrastrukturen er svag

Satellit-overvågning af landets vandforsyning kan give en ide om, hvordan situationen udvikler sig, og hvilke områder der bliver berørt hvordan. 

»I Danmark har vi et observationsnetværk, som holder styr på vandforsyningen i hele landet. Det findes ikke i Afghanistan. Der er bygget noget op i de senere år, men der er risiko for, at det ikke findes i fremtiden, som situationen udvikler sig,« siger Peter Bauer-Gottwein.

»I mange områder er infrastrukturen meget svag, og det er svært at komme dertil. Derfor er det oplagt at bruge satellitdata til at få et overblik over, hvor man skal sætte ind,« tilføjer han.  

Hele Centralasien bliver påvirket

Vandforsyningen fra afghanske floder er vigtig at overvåge, ikke kun for lokale bønder, men for store dele af Centralasien, siger Martin Stendel, der er klimaforsker på Danmarks Meteorologiske Institut. 

»Mange omkringliggende lande bliver forsynet med vand fra floder, der udløber fra Afghanistan,« siger Martin Stendel, som har bidraget med flere studier til den seneste rapport fra FN’s klimapanel IPPC

»Det er noget, vi skal holde øje med, for hele den centralasiatiske region er i forvejen meget tør. Hvis der kommer mindre vand med de afghanske floder, kan det føre til endnu mere vandmangel,« tilføjer han. 

afghanistan taliban klimaforandringer vandforsyning tørke oversvømmelser centralasien

Omkringliggende centralasiatiske lande er afhængig af vand fra floder, der udspringer fra de afghanske bjerge. (Foto: Shutterstock)

Afghanske forskere skal overtage overvågningen

De afghanske forskere fra Kabuls tekniske universitet skal - hvis alt går som planlagt - med tiden overtage satellitovervågningen fra DTU.

»Planen var, at de skulle i gang selv. Vi skulle hjælpe dem med at få den nødvendige viden og tekniske værktøjer til selv at bruge satellitdata. De har en forholdsvis god internetforbindelse i Kabul, så de kan sagtens selv få data ind,« siger Peter Bauer-Gottwein. 

Bag projektet står den dansk-afghanske humanitære organisation DACAAR - Dansk Komité for Bistand til Afghanske Flygtninge. Klaus Løkkegaard, som er sekretariatsleder for DACAAR's kontor i København, har været i kontakt med de afghanske forskere. 

»Universitetet i Kabul har været lukket ned i halvanden uge. Flere af forskerne har ikke kunnet komme på kontorerne. Samarbejdet med DTU fortsætter, men den del af projektet, der skulles startes op i Kabul, er vi nødt til at udskyde,« siger han. 

»En væsentlig del af projektet har været, at vi skal bygge kapaciteten op i Kabul og ikke bare på DTU. Universitetet i Kabul skal også stå for den forskning, der skal foregå på landjorden,« siger Klaus Løkkegaard og tilføjer: 

»Så det er fuldstændig afgørende for projektet, at universitetet starter op igen.«

Taliban accepterer DACAAR

DACAAR har siden 1984 sørget for vandforsyningen i store dele af Afghanistan. Organisationen, som har omkring 1.000 lokalt ansatte, har sat over 50.000 brønde og vandpumper op i Afghanistans 34 provinser. 

Klaus Løkkegaard tror på, at det også denne gang lykkes at fuldføre projektet.

»Vi har været i Afghanistan i over 30 år, og vi har en lang tradition for at implementere projekter, også der hvor Taliban har magten. Vi har deres accept, og de har brug for vores erfaring. Vi kan levere ting, Taliban ikke selv kan levere til befolkningen,« siger Klaus Løkkegaard. 

FN’s klimapanel IPPC har på baggrund af den samlede klimaforskning lavet et kort over, hvordan klimaet i forskellige regioner på Jorden bliver ramt af klimaforandringer. I det interaktive kort kan du klikke dig frem til flere data om klimaet i Centralasien. Find kortet her.  

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk