Uhyre sjældent jobopslag: Fire europæere kan nu blive astronauter
For første gang i 13 år optager ESA nye astronauter.
andreas mogensen astronaut

Astronauter. Det er sådan nogle, man ser på film, læser om i historiebøgerne eller drømmer om at blive, når man engang bliver voksen… ak ja. Og klip til 2021: Nu kan du blive den næste Andreas Mogensen, der som den første dansker var i rummet i 2015. (Foto: ESA - S. Corvaja)

Astronauter. Det er sådan nogle, man ser på film, læser om i historiebøgerne eller drømmer om at blive, når man engang bliver voksen… ak ja. Og klip til 2021: Nu kan du blive den næste Andreas Mogensen, der som den første dansker var i rummet i 2015. (Foto: ESA - S. Corvaja)

Nu behøver det ikke være en fjern fantasi for dig at rejse i rummet - og hvem ved - måske endda trampe rundt på Månen eller Mars.

Den Europæiske Rumorganisation (ESA) har netop annonceret, at de fra 31. marts 2021 åbner for ansøgninger til et nyt kuld af europæiske astronauter. 

»Vi skal til at finde en ny gruppe astronauter hos ESA, og det bliver rigtig spændende,« fortæller den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen til Videnskab.dk.  

Bliv astronaut

Fra 31. marts til 18. juni 2021 kan du ansøge om at blive astronaut. (Fristen er ændret - tidligere var den 28. maj 2021)

Læs mere, og ansøg via hjemmesiden BlivAstronaut.dk.

For at klæde dig på til jobbet, bringer vi på Videnskab.dk en serie artikler om livet som astronaut, og hvad det kræver at blive den næste Andreas Mogensen.

Artikelserien bliver til takket være økonomisk støtte fra Thomas B. Thriges Fond. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed.

Han slap selv gennem nåleøjet blandt de cirka 8.500 ansøgere ved ESA’s seneste astronaut-kampagne i 2008, og han har været med til at udforme kravene og ‘jobopslaget’ til det nye kuld af astronauter.

»Det er 12 år siden, jeg selv startede. Tiden er fløjet af sted. Men nu er det tid til at vælge en ny gruppe og få dem startet på deres træning, så de er klar til at komme i rummet indenfor de næste fem år,« fastslår Andreas Mogensen - den (endnu) eneste danske astronaut.

ESA søger som udgangspunkt fire nye astronauter, men det er ikke udelukket, at de optager flere. I 2008 efterspurgte ESA således også fire, men endte med at optage seks nye astronauter.

Baggrund i STEM-fag er kriterium

Det er et kriterium, at astronaut-aspiranterne skal have en baggrund indenfor et STEM-fag - det vil sige en naturvidenskabelig eller teknisk baggrund. 

Indenfor den ramme søger ESA til gengæld efter et bredt felt af kandidater, forsikrer Andreas Mogensen:

»Astronauter kommer fra en bred vifte af fag. Der er ingeniører som mig, der er forskere, der er læger og så er der piloter. Vi kommer alle sammen med en forskellig viden og en forskellig baggrund.«

»Selv inden for forskningsverdenen, hvor der kan være geofysikere, astronomer, men der kan også være biokemikere og så videre. Så det er virkeligt en bred vifte af kandidater, vi søger.«

Andreas Mogensen har selv haft en karriere og uddannelse inden for rum- og luftfartsteknologi, inden han blev optaget på ESA’s astronaut-skole i 2009, men det er ikke et krav, at man har styr på, hvordan et rumskib fungerer.

»Det er alt sammen noget, som du får undervisning i, så snart du er blevet valgt og går gennem grunduddannelsen til astronaut,« forsikrer han.

Sådan foregår ansøgningsprocessen

Fra 31. marts og frem til 28. maj 2021 vil man kunne indsende sin ansøgning på ESA's hjemmeside.

Derefter går en udvælgelsesproces i seks etaper i gang.

ESA forventer, at processen slutter i oktober 2022.

ESA opfordrer kvinder til at søge

ESA holder pressemøde 16. februar, hvor de vil uddybe yderligere.

Men allerede nu røber ESA, at de gerne ser kvindelige ansøgere for at øge kønsdiversiteten i astronautkorpset.

»For at nå længere end vi nogensinde har gjort, er vi nødt til at kigge bredere, end vi nogensinde har gjort. Rekrutteringsprocessen er første skridt, og jeg ser frem til at se agenturet udvikle sig på tværs af alle områder af udforskningen af rummet og innovation sammen med vores internationale partnere i de kommende år,« siger ESA's generaldirektør Jan Wörner.

En sjælden begivenhed

Det ekstremt sjældent, at ESA - og verdens rumagenturer helt generelt - tager nye astronauter ind. 

ESA har gennem tiden haft 19 astronauter gennem deres uddannelse. I dag er der 7 aktive astronauter i ESA’s astronautkorps. På verdensplan er der 128 aktive astronauter.

Inden det seneste astronaut-kuld med Andreas Mogensen og fem andre astronauter begyndte deres astronaut-uddannelse i 2009, havde ESA sidst haft åbnet for ansøgninger i 1992. 

Hvis du vil høre mere om, hvordan man kommer igennem nåleøjet, så følg med her på Videnskab.dk. I de kommende dage bringer vi et interview med Andreas Mogensen, der giver sine forslag til, hvordan du bedst kan forberede dig til ansøgningsprocessen.

Allerede nu kan du dog læse, hvad Andreas havde af tips tilbage i 2015 i artiklen Andreas Mogensen: Sådan bliver du astronaut.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk