Kan man skære muggen fra og spise resten?
Nogle spiser dem alle, nogle spiser få af dem, mens andre helt holder sig væk. Skal hele bakken med jordbær smides ud, hvis kun nogle af dem er mugne, spørger en læser. Vi dykker ned i muggen efter et svar.
skære muggen fra smide resten ud eller spise farligt svampesporer

Åh nej! Hvad gør man nu...? Er det nok at fjerne de mugne jordbær fra en bakke og spise resten, eller skal man kyle hele bakken ud? Svaret ligger blandt andet i din sunde fornuft, lyder det fra en forsker i mug. (Foto: Shutterstock)

Åh nej! Hvad gør man nu...? Er det nok at fjerne de mugne jordbær fra en bakke og spise resten, eller skal man kyle hele bakken ud? Svaret ligger blandt andet i din sunde fornuft, lyder det fra en forsker i mug. (Foto: Shutterstock)

Nede i supermarkedet kan du købe både jordbær i bakker og appelsiner i net. Men hvis du kommer hjem og opdager, at for eksempel et par jordbær i bakken er mugne, har du måske spekuleret over, om hele bakken så skal smides ud, eller om man kan nøjes med at smide de mugne stykker frugt i skraldespanden?

En læser har været på indkøb og har efterfølgende sendt et spørgsmål ind til os for at få afgjort en diskussion med sin ven om mug.

»Jeg har i dag købt en hel kasse jordbær, hvori der er to jordbær med mug på. Nu påstår min bedste ven, at hele kassen er lige til at smide ud, men hvis de andre jordbær ikke ser ud til at fejle noget, så er de i min øjne altså i orden. Mit spørgsmål er så: Skal jeg kun smide de mugne frugter ud, eller skal de omkringliggende frugter også smides ud? Eller skal jeg ligefrem smide hele kassen ud?« skriver Ian Hansen i en e-mail til Spørg Videnskaben.

På redaktionen har der også været lidt forskellige holdninger til at smide mad, der har været i nærkontakt med mug, ud. Vi satte os for at hjælpe Ian med at få afgjort diskussionen.

Spis det mug, det er meningen, der skal spises

Vi har på Videnskab.dk tidligere besvaret et spørgsmål om, hvorfor mug på gammel mad er farligt at spise, mens mug på ost er en delikatesse.

Denne gang kaster vi os udelukkende over det 'farlige' mug på fødevarer - det, der ikke er meningen, at vi skal spise.

Vi har sendt de to venners diskussion videre til en forsker, der har helt styr på muggen.

På grund af usynlige svampetråde, der strækker sig fra ende til anden, anbefaler vores mugforsker, at du smider hele rugbrøddet ud, når der er synlige tegn på mug. (Foto: Shutterstock)

»Jeg vil gerne starte med at sige, at man ikke direkte kan dø af at indtage mug,« siger lektor Ulf Thrane ved Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet. 

»Undersøgelser har dog vist, at skimmelsvampe på fødevarer kan udskille giftstoffer, der kaldes mykotoksiner. Nogle af giftstofferne har langtidseffekter, der kan være kræftfremkaldende, hvis de hober sig op i for store mængder,« tilføjer han.

Forskeren anbefaler derfor, at man som hovedregel holder sig fra at spise fødevarer med synlig mug - altså, den mug, som, det ikke er meningen, skal være der.

Når mug er blevet synlig, indeholder fødevaren nemlig ifølge Ulf Thrane så højt et indhold af mykotoksinerne, at det begynder at blive sundhedsskadeligt.

Ulf Thrane vil med sin ekspertise i mug altså smide de jordbær i bakken, som har synlig mug på sig ud. Men hvad med de omkringliggende jordbær i bakken? Er de blevet inficerede af den synlige mug, og skal de også kasseres?

LÆS OGSÅ: Du kan spise mange fødevarer længe efter udløbsdatoen

Svampesporer kan ikke ses med det blotte øje

På fødevarer kan sporer fra skimmelsvampe, ifølge Ulf Thrane, være så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje. De kan have en tykkelse på helt ned til 1/100 del af et menneskehår.

Derfor vil fødevarer, som har været i nærheden af fødevarer med synlig mug, af gode grunde også kunne have mugsporer på sig, uden at man kan se det.

»Vennen i den her diskussion har også lidt ret. Skimmelsvampen kan sagtens have spredt sig fra ét jordbær og ud i hele bakken. Man kan derfor risikere at indtage skimmelsvampe, når man indtager 'raske' jordbær fra en bakke, der indeholder mugne jordbær,« siger Ulf Thrane. 

»Men når jordbær ikke er synligt mugne, så er indholdet af giftstoffer sandsynligvis meget lavt. Hvis man så også husker at vaske sin frugt, så skulle man være på den sikre side,« uddyber han.

Hvis det altså var Ulf Thrane, der kom hjem med en bakke jordbær med et par mugne stykker jordbær, ville han personligt bare pille dem fra og spise resten. 

»Efter grundig skylning, selvfølgelig,« formaner forskeren.

Brug din sunde fornuft. Hvis det lugter eller smager underligt, så smid det ud.

Professor Ulf Thrane

Brug din sunde fornuft

Nu er frugt jo ikke den eneste fødevare, som kan blive muggen. For eksempel kan rugbrød allerede efter et par dage også have synlig mug. Hvad er hovedreglen så, når der ikke er mug på ét mindre stykke, som man kan smide væk, men på ét stort stykke fødevare?

»Når fødevarer kommer samlet i flere stykker, så er det jo nemt at pille de mugne fra og spise resten - derudover har de fleste af frugterne skræl på, som også beskytter mod svampesporer. Men i for eksempel et rugbrød, hvor skimmelsvamp trives i det sure miljø, kan man aldrig vide, om svampetrådene og -sporerne er i hele brødet - eller hvor mange der er. Jeg ville nok smide hele brødet ud,« siger Ulf Thrane.

Generelt mener han, at man kan føle sig nogenlunde sikker, hvis bare man bruger sin sunde fornuft.

»Det er let at være hård i filten og bare smide det hele ud, men hvis man bruger sin sunde fornuft, kan man ofte slippe for at smide sine madvarer ud. Spis ikke synlig mug, som, det ikke er meningen, skal være der, skyl dine madvarer, og brug dine sanser. Hvis det lugter eller smager underligt, så smid det ud,« lyder rådet fra lektor Ulf Thrane.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan denne mystiske tomat holde sig frisk i halvandet år?

mug skære fra spise resten farligt svampesporer skimmel

Sporer fra skimmelsvampe kan have en tykkelse på helt ned til 1/100 del af et menneskehår. Så selvom de ikke kan ses med det blotte øje, kan de stadig være der. (Foto: Shutterstock)

Du kan ikke behandle maden sund igen

Når først muggen har gjort sit indtog i dine jordbær eller dit rugbrød, er der ifølge Ulf Thrane altså ikke meget at gøre.

Den mugne mad skal ud med skraldet, og man skal ikke prøve at behandle fødevarerne derhjemme ved for eksempel at varmebehandle dem.

»Hvis du varmebehandler muggen mad, vil skimmelsvampen højst sandsynligt forsvinde. Det synlige mug vil for eksempel forsvinde fra et ristet stykke rugbrød, en kogt kartoffel eller en stegt champignon. Men, og det er et stort men, uanset hvad du gør, vil de sundhedsskadelige mykotoksiner stadig glide lige igennem,« siger Ulf Thrane.

Han fortæller, at skimmelsvampe dør hurtigt i varmebehandling, men at mykotoksinerne er meget resistente over for varmebehandling og generelt set over for hvilken som helst form for behandling - både i køkkenet og i industrien.

»Skaden er sket,« lyder det fra Ulf Thrane.

Han tilføjer dog, at det er en generel kommentar, og at der altid vil være eksempler, hvor fødevarer med mug ikke indeholder mykotoksiner. Ulf Thrane holder dog stadig fast i sin tidligere anbefaling om, at man skal bruge sin sunde fornuft og smide muggen mad ud, da der er stor risiko for, at det indeholder de sundhedsskadelige toksiner.

For, som han siger: »Svampe forgår, toksiner består.«

LÆS OGSÅ: Er brune bananer sundere end gule?

Smid ud, skyl og nyd sommeren

Ifølge Ulf Thrane har vores to venner altså begge lidt ret: 

  • Vennen har ret i, at der for det blotte øje kan være usynlige tråde af svampesporer, når først muggen har gjort sit indtog i en frugtbakke.
  • Men vores læser har også ret i, at man ofte sagtens kan nøjes med at smide de mugne jordbær ud, skylle resten og nyde sommeren med en kold skål jordbær og fløde.

Spørg Videnskaben takker Ulf Thrane for svaret og vi sender en flot T-shirt uden mug til Ian Hansen som tak for spørgsmålet. Vi håber, at svaret har hjulpet med at få afgjort de to venners diskussion.

Hvis du selv brænder inde med et spørgsmål til Spørg Videnskaben, er du mere end velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Er det sundt at spise fisk fra dåse?

LÆS OGSÅ: Gode råd til at undgå madspild (med udgangspunkt i julemad)

LÆS OGSÅ: Må man koge te af varmt vand fra hanen?

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk