Kan man skære muggen fra og spise resten?
Nogle spiser dem alle, nogle spiser få af dem, mens andre helt holder sig væk. Skal hele bakken af jordbær smides ud, hvis kun nogle af dem er mugne, spørger en læser. Vi dykker ned i muggen efter et svar.
Mugne jordbær

En læser på Videnskab.dk ville gerne vide, om man kan fjerne de mugne jordbær fra en bakke og spise resten. Svaret ligger blandt andet i din sunde fornuft, lyder det fra en forsker i mug. (Foto: Shutterstock)

Nede i supermarkedet kan du købe både jordbær i bakker og appelsiner i net. Men hvis du kommer hjem og opdager, at for eksempel et par jordbær i bakken er mugne, har du måske spekuleret over, om hele bakken så skal smides ud, eller om man kan nøjes med at smide de mugne stykker frugt i skraldespanden?

En læser har været på indkøb og har efterfølgende sendt et spørgsmål ind til os for at få afgjort en diskussion med sin ven om mug.

»Jeg har i dag købt en hel kasse jordbær, hvori der er to jordbær med mug på. Nu påstår min bedste ven, at hele kassen er lige til at smide ud, men hvis de andre jordbær ikke ser ud til at fejle noget, så er de i min øjne altså i orden. Mit spørgsmål er så: Skal jeg kun smide de mugne frugter ud, eller skal de omkringliggende frugter også smides ud? Eller skal jeg ligefrem smide hele kassen ud?« skriver Ian Hansen i en e-mail til Spørg Videnskaben.

På redaktionen har der også været lidt forskellige holdninger til at smide mad, der har været i nærkontakt med mug, ud. Vi satte os for at hjælpe Ian med at få afgjort diskussionen.

Spis det mug, det er meningen, der skal spises

Vi har på Videnskab.dk tidligere besvaret et spørgsmål om, hvorfor mug på gammel mad er farligt at spise, mens mug på ost er en delikatesse. Denne gang kaster vi os udelukkende over det 'farlige' mug på fødevarer - det, der ikke er meningen, at vi skal spise.

Vi har sendt de to venners diskussion videre til en forsker, der har helt styr på muggen.

På grund af usynlige svampetråde, der strækker sig fra ende til anden, anbefaler vores mugforsker, at du smider hele rugbrøddet ud, når der er synlige tegn på mug. (Foto: Shutterstock)

 

»Jeg vil gerne starte med at sige, at man ikke direkte kan dø af at indtage mug. Undersøgelser har dog vist, at skimmelsvampe på fødevarer kan udskille giftstoffer, der kaldes mykotoksiner. Nogle af giftstofferne har langtidseffekter, der kan være kræftfremkaldende, hvis de hober sig op i for store mængder,« siger lektor Ulf Thrane ved Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet.

Forskeren anbefaler derfor, at man som hovedregel holder sig fra at spise fødevarer med synlig mug - altså den mug, som ikke er meningen, skal være der. Når mug er blevet synlig, så indeholder fødevaren nemlig, ifølge Ulf Thrane, så højt et indhold af mykotoksinerne, at det begynder at blive sundhedsskadeligt.

Ulf Thrane vil med sin ekspertise i mug altså smide de jordbær i bakken, som har synlig mug på sig ud. Men hvad med de omkringliggende jordbær i bakken? Er de blevet inficerede af den synlige mug, og skal de også kasseres?

Svampesporer kan ikke ses med det blotte øje

På fødevarer kan sporer fra skimmelsvampe, ifølge Ulf Thrane, være så små, at man ikke kan se det med det blotte øje. De kan have en tykkelse på helt ned til 1/100 del af et menneskehår.

Derfor vil fødevarer, som har været i nærheden af fødevarer med synlig mug, af gode grunde også kunne have mugsporer på sig, uden at man kan se det.

»Vennen i den her diskussion har også lidt ret. Skimmelsvampen kan sagtens have spredt sig fra ét jordbær og ud i hele bakken. Man kan derfor risikere at indtage skimmelsvampe, når man indtager 'raske' jordbær fra en bakke, der indeholder mugne jordbær. Men når jordbær ikke er synligt mugne, så er indholdet af giftstoffer sandsynligvis meget lavt. Hvis man så også husker at vaske sin frugt, så skulle man være på den sikre side,« siger Ulf Thrane.

Brug din sunde fornuft. Hvis det lugter eller smager underligt, så smid det ud.

Professor Ulf Thrane

Hvis det altså var Ulf Thrane, der kom hjem med en bakke jordbær med et par mugne stykker jordbær, ville han personligt bare pille dem fra og spise resten - »Efter grundig skylning, selvfølgelig,« formaner forskeren.

Brug din sunde fornuft

Nu er frugt jo ikke den eneste fødevare, som kan blive muggen. For eksempel kan rugbrød allerede efter et par dage også have synlig mug. Hvad er hovedreglen så, når der ikke er mug på ét stykke, som man kan smide væk, men på ét stort stykke fødevare?

»Når fødevarer kommer samlet i flere stykker, så er det jo nemt at pille de mugne fra og spise resten - derudover har de fleste af frugterne skræl på, som også beskytter mod svampesporer. Men i for eksempel et rugbrød, hvor skimmelsvamp trives i det sure miljø, kan man aldrig vide, om svampetrådene og -sporerne er i hele brødet - eller hvor mange der er. Jeg ville nok smide hele brødet ud,« siger Ulf Thrane.

Generelt mener han, at man kan føle sig nogenlunde sikker, hvis bare man bruger sin sunde fornuft.

»Det er let at være hård i filten og bare smide det hele ud, men hvis man bruger sin sunde fornuft, kan man ofte slippe for at smide sine madvarer ud. Spis ikke synlig mug, som ikke er meningen skal være der, skyl dine madvarer, og brug dine sanser. Hvis det lugter eller smager underligt, så smid det ud,« lyder rådet fra lektor Ulf Thrane.

Du kan ikke behandle maden sund igen

Når først muggen har gjort sit indtog i dine jordbær eller dit rugbrød, er der ifølge Ulf Thrane altså ikke meget at gøre. Det mugne mad skal ud med skraldet, og man skal ikke prøve at behandle fødevarerne derhjemme ved for eksempel at varmebehandle dem.

Svampe forgår, toksiner består!

Professor Ulf Thrane

»Hvis du varmebehandler muggen mad, vil skimmelsvampen højst sandsynligt forsvinde. Det synlige mug vil for eksempel forsvinde fra et ristet stykke rugbrød, en kogt kartoffel eller en stegt champignon. Men, og det er et stort men, uanset hvad du gør, vil de sundhedsskadelige mykotoksiner stadig glide lige igennem,« siger Ulf Thrane.

Han fortæller, at skimmelsvampe dør hurtigt i varmebehandling, men at mykotoksinerne er meget resistente over for varmebehandling og generelt set over for hvilken som helst form for behandling - både i køkkenet og i industrien. »Skaden er sket,« lyder det fra Ulf Thrane.

Han tilføjer dog, at det er en generel kommentar, og at der altid vil være eksempler på, hvor fødevarer med mug ikke indeholder mykotoksiner. Ulf Thrane holder dog stadig fast i sin tidligere anbefaling om, at man skal bruge sin sunde fornuft og smide muggen mad ud, da der er stor risiko for, at det indeholder de sundhedsskadelige toksiner.

For som han siger »svampe forgår, toksiner består.«

Smid ud, skyl og nyd sommeren

Ifølge Ulf Thrane har vores to venner altså begge lidt ret. Vennen har ret i, at der for det blotte øje kan være usynlige tråde af svampesporer, når først muggen har gjort sit indtog i en frugtbakke. Men vores læser har også ret i, at man ofte sagtens kan nøjes med at smide de mugne jordbær ud, skylle resten og nyde sommeren med en kold skål jordbær og fløde.

Spørg Videnskaben takker Ulf Thrane for svaret og vi sender en flot T-shirt uden mug til Ian Hansen som tak for spørgsmålet. Vi håber, at svaret har hjulpet med at få afgjort de to venners diskussion.

Hvis du selv brænder inde med et spørgsmål til Spørg Videnskaben, er du mere end velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk. Hvis du ikke lige umiddelbart brænder inde med et spørgsmål, så er du mere end velkommen til at købe din egen T-shirt fra Spørg Videnskaben på nettet.