De fleste forskere verden over er enige om, at den globale opvarmning er menneskeskabt.
De fleste er også enige om, at temperaturen er hastigt stigende. Nu lyder det fra en gruppe engelske forskere, at en periode med meget få solpletter, et såkaldt Maunder Minimum (se faktaboks), som under den lille istid, kan være på vej inden længe.
Men sådan en kold periode vil, ifølge en dansk forsker, slet ikke være nok til at stoppe den globale opvarmning og dermed holde temperaturstigningen under de anbefalede to grader.
»Hvis vi, som en gruppe forskere har været ude og spekulere i, får et nyt Maunder Minimum inden for kort tid, så vil det være en tiltrængt bremsning af de globale temperaturstigninger. Det vil dog kun dæmpe dem en smule,« siger professor Jørgen Eivind Olesen fra Institut for Agroøkologi – Klima og Vand ved Aarhus Universitet, som blandt andet forsker i Jordens klimaændringer.
For at forhindre de værste følger af opvarmningen, så har et loft på en to-graders celsius stigning af den globale temperatur, i forhold til tiden før den industrielle revolution, været et fast holdepunkt i nogle år nu. Men det er utopisk at gå efter, lyder det fra Jørgen Eivind Olesen.
»Et nyt Maunder Minimum ville bremse den globale opvarmning med mellem 0,3-0,5 grader på den nordlige halvkugle. Derefter vil Solen komme stærkt tilbage i en ny cyklus, og temperaturstigningerne vil fortsætte med at stige,« lyder det fra Jørgen Eivind Olesen.
Vi har også tidligere på Videnskab.dk snakket med en amerikansk forsker om, at det er en utopisk ide at kunne holde temperaturstigningen under de to grader.
Maunder Minimum som modspil til global opvarmning
Efter en del snak om den muligt kommende ‘lille istid’ på diverse medier, skrev vi også her på Videnskab.dk 13. juli om de tidligere nævnte engelske forskere, der spår, at ‘istiden’ allerede kommer om 15 år. Astrofysiker Christoffer Karoff fra Aarhus Universitet ville dog i samme artikel lige tage den nyhed med et gran salt.
\ Fakta
Maunder Minimum Navnet på en periode ca. mellem år 1650-1700, hvor Solen i en lang årrække havde et meget lavt antal af solpletter. Perioden fandt sted midt under den sidste lille istid, hvor det meste af den nordlige halvkugle havde meget lange og meget kolde vintre i en lang årrække. Når man i dag taler om en mulig ny Maunder Minimum, så tales der om en kommende periode med meget få solpletter på Solen, som visse forskere sætter lighedstegn mellem en lille istid. Andre forskere er dog mere forsigtige og inkluderer og flere faktorer og ikke kun solpletter.
»Der er mange indicier, der peger på, at Solen snart går ind i en periode med meget få solpletter, men der er ikke rigtig noget endegyldigt bevis på en kommende istid endnu,« lød det fra Christoffer Karoff.
I samme ombæring nævner han også, at hvis der skulle komme et nyt Maunder Minimum, så ville det kun have regionale ændringer i klimaet – og ikke have den helt store betydning for den globale opvarmning. Noget som Jørgen Eivind Olesen er enig i.
»Hvis vi får et nyt Maunder Minimum ville det være et godt modspil til den globale opvarmning, dog med mest effekt i regionale områder som for eksempel Skandinavien og England, hvor man vil kunne se effekterne på opvarmningen mest,« siger han.
Han understreger kraftigt, at selvom et Maunder Minimum vil bremse temperaturstigningerne, så skal vores bestræbelser på at bekæmpe udledningen af drivhusgasser ikke mindskes.
Den globale opvarmning vil komme tilbage til sin oprindelige styrke, når Maunder Minimum er forbi, lyder det fra forskeren.
Vildt vejr i mindre omfang
Ud over en bremsning af temperaturstigninger, så ville vi også se andre klimaeffekter, hvis vi skulle få en ny Maunder Minimum.
»Den stigning af vilde vejrfænomener, man ser omkring i verden, ville komme i en noget mindre omfang, end vi ser nu. Så på den måde er det kun godt, at Solen hjælper til, mens vi bruger kræfterne på at blive grønnere og renere,« siger Jørgen Eivind Olesen.
Han understreger, at ændringerne under et nyt Maunder Minimum kun vil udsætte de negative konsekvenser, som de fleste forskere er enige om, at vi står overfor. Derfor tilføjer han, at hvis vi skulle få et nyt Maunder Minimum, skal vi »være glade for det, så længe det varer.«