Hvorfor stiger øl-bobler fra samme sted i glasset?
I øl stiger de små bobler altid op i en lang linje fra samme sted i glasset. Hvorfor det?
Hvorfor stiger boblerne fra samme sted i ølglasset

Øl indeholder CO2, der gerne vil 'gasse af'. Det er den proces, vi vidner, når øllet skummer og bobler. Men hvorfor stiger boblerne op mod overfladen fra de samme steder i glasset? (Foto: pexels.com)

Øl indeholder CO2, der gerne vil 'gasse af'. Det er den proces, vi vidner, når øllet skummer og bobler. Men hvorfor stiger boblerne op mod overfladen fra de samme steder i glasset? (Foto: pexels.com)

Om det er julefrokost eller solskinsdag – en bajer vil de fleste ha’.

Og ikke kun for smagens og beruselsens skyld. Der er noget smukt ved den gyldne drik med de pilende og perlende bobler.

Men hvor kommer boblerne egentlig fra? Og hvorfor stiger de altid op fra de samme steder på glassets bund?

Ganske gode spørgsmål, som vores læser Tommy Asferg har stillet sig selv i en lykkelig stund.

»Når man sidder og nyder et glas velskænket øl, kan man se en stadig opstigen af ganske små bobler, der tilsyneladende kommer fra nogle få steder på glassets bund.«

»Det er jo nok kuldioxid (CO2), der bobler op. Men hvorfor kommer de - tilsyneladende - fra nogle ganske bestemte steder?« skriver Tommy Asferg til Spørg Videnskaben.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Forsker har selv undret sig over øl-bobler

Vi øjner en mulighed for at få svar på et af livets små mysterier. Vi kontakter derfor fluks levnedsmiddeltekniker Preben Bøje Hansen, der forsker i ølbrygning ved DTU Fødevareinstitut.

Faktisk har Preben Bøje Hansen selv undret sig over de forunderlige, opstigende bobler i øl.

»Det er noget, jeg selv har gået og luret på. Og jeg har da også et bud på et svar,« siger Preben Bøje Hansen.

For en god ordens skyld begynder han med det at besvare det mest grundlæggende spørgsmål: Hvor kommer boblerne i øl fra?

Bobler bliver presset ud af øllet – ligesom krystaller

Der er CO2 i øl. Når vi åbner en flaske øl, ændrer trykket omkring øllet sig fra det tryk, der var i flasken, til atmosfærisk tryk.

Den tryk-ændring betyder, at øllet ikke længere kan indeholde så meget CO2. Bajeren bliver en ustabil væske, der afgiver sit kuldioxid til omgivelserne.

En øl afgiver særligt meget CO2 til omgivelserne, lige når den bliver hældt op i et glas. Men når den værste turbulens i øllet har lagt sig, afgiver det kun langsomt sit kuldioxid.

Kamp om hvor kuldioxiden skal afgives

Normalt vil kuldioxiden i øllet gasse af fra øllets overflade. Men der er undtagelser. Nemlig de små bobler, der stiger op fra bunden af glasset.

På den måde når vi frem til vores læser Tommy Asfergs andet spørgsmål: Hvorfor stiger boblerne i øllet op fra de samme steder i glasset?

Svaret er, at der i et glas med øl foregår en kamp om, hvor kuldioxiden skal gasse fra. I hele den herlige bajer er der kuldioxid, der vil væk fra væsken. Det meste vil forsvinde ud i omgivelserne fra øllets overfade.

»Men der kan være en lille revne i glasset. Eller et sted med skidt og møg, hvor det ikke er helt rent. De steder kan have en større tiltrækningskraft på CO2’en end væskens overflade.«

»Boblerne dannes bestemte steder, fordi der er større vedhængskraft der. Det er simpelthen nemmere for CO2-molekylerne at sætte sig der, end at kravle op til overfladen. Men til sidst er der samlet så mange CO2-molekyler, at de danner en boble, der søger mod overfladen,« fortæller Preben Bøje Hansen.

Øl-partikler kan også udløse CO2

Skidt og ujævnheder i glasset er ikke det eneste, der kan udøse bobler. Også partikler i selve øllet kan have en stærkere tiltrækningskraft på CO2-molekylerne end overfladen.

»Der er jo små partikler i øl – du kan bare ikke se dem.  Jeg vil mene, at sådan en partikel også kan sidde og udløse CO2,« siger Preben Bøje Hansen.

Vi sender en t-shirt til Tommy Asfergs som tak for det luftige spørgsmål. Og vi siger også mange tak til Preben Bøje Hansen for hans gode svar på det lille mysterium, fundet på bunden af et ølglas.

Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller stille dit eget spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk