Sol, strand og lyden af klirrende, kolde – dåseøl?
Nej, vel?
En rigtig håndbajer skal serveres på flaske, for fra flaske smager en håndbajer bedst. Hør selv vores læser Mark Nielsen, som har skrevet en mail til Spørg Videnskaben, hvor han spørger:
»Hvorfor smager øl – eller sodavand, for den sags skyld – egentlig bedst fra flaske?«
Mark får opbakning af vores Facebook-brugere, som du kan fornemme på svarene i dette opslag.
\ Tro aldrig på små meningsmålinger!
Hvis du har fulgt med på Videnskab.dk og måske endda læst vores manifest, ved du, at du ikke skal lade dig overbevise af overfladiske, små meningsmålinger ud fra værdiladede spørgsmål på sociale medier.
Læs meget mere om troværdige kilder i blandt andet artiklen: Find medier, du kan stole på.
Nu tænker du måske, at Mark og Facebook-brugerne må være småfulde, for det er da klart dåseøl, der smager bedst.
Så er det jo så heldigt, at Spørg Videnskaben i 10 år har brugt den bedste metode til at afgøre den slags: Vi ser på, hvad forskningen viser!
Vi foretrækker flaske, men kan ikke smage forskel fra dåse
I denne forbindelse finder vi et centralt lille studie fra 2016.
Her bad forskere en gruppe forsøgsdeltagere fortælle, om de foretrak flaske- eller dåseøl. Og ja, de fleste af deltagerne fortalte, at de foretrækker flaske (61 procent) over dåse (11 procent). De resterende 27 procent synes, det smager ens.
Mere interessant er måske, hvad resten af forsøget gik ud på – nemlig at afdække, om folk så rent faktisk kunne smage forskel på den øl, der kom ud af flaske og den, der kom ud af dåse.
\ Studie på skotsk festival
62 mennesker har svaret online på, om de foretrækker at drikke fra flaske eller dåse eller er ligeglade.
Det er få mennesker, men svarfordelingen passer fint med en tilsvarende test hos avisen The Telegraph, hvor 6.000 mennesker har svaret.
Deltagerne til smagsforsøgene blev fundet på en videnskabsfestival i skotske Edinburgh i 2016. De smagte alle på den samme type øl, en session IPA fra Barney’s Brewery i Edinburgh.
151 smagte på øl, som de vidste kom fra flaske eller dåse, mens 29 andre smagte på øl, som de ikke vidste, hvor kom fra, altså ‘blindt’.
Forsøgsdeltagere fik at vide, at en smagsprøve i en plastikkop stammede fra en ølflaske, som de fik lov at røre ved – eller fra en øldåse, som de også blev anmodet om at samle op og kigge på.
Når forsøgsdeltagerne bagefter udfyldte svar på en række spørgsmål om smag og kvalitet, vandt flaskeøllen over dåseøllen.
Her kommer så det mest interessante: Forskerne lavede også en blindtest. Forsøgsdeltagere skulle bedømme flaske- og dåseøllen udelukkende ud fra smag og uden at vide, om smagsprøven i plastikkoppen stammede fra den ene eller den anden beholder.
Nu blev de to typer øl rangeret helt ligeligt. Der var ingen forskel, konkluderer forskerne i tidsskriftet Beverages.
Brygmester: Samme øl på flaske og dåse
Vi foretrækker altså øl fra flaske, når vi ved, den stammer fra flaske, og når vi har rørt ved flasken og læst etiketten – men vi kan ikke smage forskel, når øllet er hældt op i en kop.
Det sidste er der en helt åbenlys grund til. Øl i flaske og øl på dåse er nemlig helt det samme, forsikrer Erik Lund, head brewer og chef for Pilotbryggeriet på Carlsberg Laboratorium.
»Produktionsmæssigt er øllet ens. Der kan være nogle fysisk-kemiske faktorer omkring selve fyldningen, for det er lettere at sikre en iltfri tapning på flaske; den kan man lettere tømme for luft. Men i praksis burde det ikke gøre en forskel,« siger Erik Lund.
Vi vender tilbage til brygmesteren senere for at høre, hvilken type øl han foretrækker og hvorfor.
Smag skabes af meget andet end drikken
Spørgsmålet er, hvad der får os til at føle, at øl fra en flaske har højere kvalitet end øl fra en dåse, når nu selve øllet er præcis det samme?
Én af forskerne bag forsøget fra 2016 er professor i eksperimentalpsykologi ved University of Oxford, Charles Spence, som i øvrigt også er tilknyttet Aarhus Universitet som adjungeret professor.
I en mail til Videnskab.dk opridser han en række faktorer, som påvirker, hvordan vi oplever smag og kvalitet:
- Vægt: Groft sagt og inden for rimelighedens grænser er vi mere positivt indstillet over for smag og kvalitet og villige til at betale ekstra, hvis et produkt vejer mere og føles hårdere. Det viser Charles Spences egen forskning.
- Kurver: Hvis noget er kurvet – som en flaske kan være – opfatter man en drik som mere frugtig.
- Kanter: Et glas med kanter på får dig til at opfatte en drik som mere bitter.

- Lyd: Sød musik eksisterer rent faktisk. Nogle typer musik fremmer søde smage (typisk høje toner), andre typer musik fremmer bitterhed (typisk dybe toner). Det kan du læse mere om i artiklen ‘Lyde ændrer, hvordan mad smager’.
- Kultur, herunder tradition: Flasken har levet i længere tid end dåsen, så vi kender den bedst. Og dåsen signalerer ringe kvalitet, indikerer svar fra forsøget fra 2016.
Endelig er det som regel flasken, der bliver brugt i reklamer for eksempelvis Coca-Cola, der bliver drukket på en varm sommerdag og kan give os lyst til at købe sodavand.
»Billedet af Coca-Cola-flasken er i det hele taget meget stærkt, for den er både kurvet, tung og markedsført, så den er let at genkende,« bemærker Charles Spence.
I en videnskabelig artikel fra 2017 om formers påvirkning af vores smag tilføjer Charles Spence om den slags produkter, som står meget stærkt i vores bevidsthed:
»Det fremhæver særlige aspekter af smagsoplevelsen, sandsynligvis som resultat af, at smagerens opmærksomhed er blevet rettet mod de egenskaber, som elegant er blevet primet,« altså som producenten gerne vil have os til at lægge mærke til, herunder at drikken ser ud til at smage himmelsk.
Vi forventer særlig smag af særlige farver
På Syddansk Universitet forsker Mathias Porsmose Clausen i blandt andet vores opfattelse af smage og dufte.
Han spæder yderligere til listen over faktorer, der kan påvirke vores smagsoplevelse:
- Farver: Det påvirker din forventning til smagen, om du skal putte noget i munden, der er rødt, sort, hvidt eller grønt. Prøv at teste dig selv i billedet her:

Den viden kan man også bruge, når man for eksempel laver etiketter eller udsmykker øldåser:
- Udformningen af emballagen på lige det stykke, hvor du sætter munden til: Måske er flowet af øl eller sodavand ind i munden lidt anderledes, når du tager imod øl fra en donerende flaske i stedet for fra en dåse – og påvirker dermed din opfattelse af drikken?
Endelig er det en mulighed, at øl og sodavand faktisk kommer lidt forskelligt ud af selve flasken eller dåsen, når man drikker direkte fra den.
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sjove bynavne til kvantecomputere og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Dåsens kant skaber måske skum
Mathias Porsmose Clausen understreger, at han ikke er stødt på studier, der har undersøgt, om flasker og dåser afleverer drikken forskelligt (og det er vi heller ikke på Videnskab.dk).
Men han har selv en oplevelse af, at kanten på dåsen for eksempel kan være lidt skarp og irriterende at drikke af. Det kan gøre oplevelsen dårligere.
Samtidig er det ikke usandsynligt, at dåsens kant påvirker, hvordan man får væsken ind i munden.
»Jeg kunne forestille mig, at den skaber en turbulens, som gør, at drikken skummer lidt mere, end den gør, hvis man drikker fra flaske,« funderer Mathias Porsmose Clausen, lektor i gastrofysik ved Syddansk Universitet og på forskningscentret Smag for Livet.
Mad-entusiaster påvirker smag med lyd
Uanset om der er hold i de sidste tanker eller ej, er Mathias Porsmose Clausen begejstret for, at vi så småt er ved at få øjnene op for, at smag er meget mere, end hvad man lige putter i en beholder, om vi så taler mad- eller drikkevarer.
\ Læs mere
Han fortæller, at man på enkelte restauranter er begyndt at eksperimentere med at spille forskellige typer musik til forskellige retter for at fremhæve særlige smage. Han nævner som eksempel Kitchen Theory i London, hvor man taler om, at mad skal være en »multisensorisk oplevelse«.
Det samme gør holdet bag den såkaldte Food Opera, som komponerer musik, der passer til en given menu.
The Saint Paul Food Opera from Jutta Friedrichs on Vimeo.
»Det sjove ved det her er jo, at der er så mange andre effekter omkring det at spise og drikke, som ikke bare er at spise og drikke. Det er helt vildt at tænke på, at videnskabelige data bakker op om, at du oplever maden som værende mere sød eller bitter eller aromatisk eller floral afhængig af alle de her faktorer.«
»Det udvider hele vores forståelse af, hvad der sker, når man spiser og drikker, og jeg tror, det kommer til at få meget mere opmærksomhed fremover,« siger Mathias Porsmose Clausen.

Brygmester foretrækker fadøl
Vi skal lige tilbage til brygmesteren på Carlsberg, som har en afsluttende bemærkning.
Personligt er han helt ligeglad med, om han drikker sin øl fra flaske eller dåse. Kan han vælge, vil han til gengæld altid kaste sig over en kold, velskænket øl fra fad i stedet.
»Øl på fad er lidt mere skånsomt produceret, og så er det som regel friskere. Så hvis man skal have den optimale ølsmag, skal man købe på fad; det er den bedste øl-oplevelse,« konstaterer Erik Lund.
På den måde kommer tvivlere også ud over problemerne med at vælge mellem en flaske og en dåse.
\ Kaffesmag bliver også påvirket
Man får også noget forskelligt ud af sin dyre kop kaffe, afhængig af om den bliver serveret i en type kop eller en anden.
Det konkluderer Charles Spence efter et forsøg i Brasilien.
Vi siger tak til Mark Nielsen for det forfærdelige dilemma og sender en T-shirt af sted, som man kan spilde øl på alt det, man lyster, uanset hvilken emballage man spilder fra.
Også tak til forskerne for en indsigtsfuld rundtur i smagskrogene og for indirekte at komme med det råd at give svigermor et virkelig tungt vinglas, så hun tror, hun får eksklusiv vin serveret.
Du kan stille dit eget spørgsmål til vores brevkasse ved at sende en mail til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk.
Svar på billedquiz om farver
Hov – du skal også have svaret på, hvordan langt de fleste mennesker mener, at farver og smag hører sammen:
Rød: Sød
Grøn: Sur
Hvid: Salt
Sort: Bitter
\ Kilder
- Charles Spences profil (University of Oxford, England)
- Mathias Porsmose Clausens profil (SDU)
- “Bottled vs. Canned Beer: Do They Really Taste Different?”, Beverages (2016). DOI: 10.3390/beverages2040025
- “Touch-flavor transference: Assessing the effect of packaging weight on gustatory evaluations, desire for food and beverages, and willingness to pay”, Plos One (2017). DOI: 10.1371/journal.pone.0186121
- “Does the Shape of the Drinking Receptacle Influence Taste/Flavour Perception? A Review”, Beverages (2017). DOI: 10.3390/beverages3030033
- “On tasty colours and colourful tastes? Assessing, explaining, and utilizing crossmodal correspondences between colours and basic tastes”, Flavour (2015). DOI: 10.1186/s13411-015-0033-1