Hvorfor kan orgasme give hovedpine?
For nogle mennesker er det en kamp at have sex. De får nemlig en snigende hovedpine undervejs og ved orgasme kan det gøre så ondt, at de bliver nødt til at stoppe. Men hvorfor sker det, og hvad kan man gøre for at stoppe det?

Det er ikke alle, der synes det er lige fedt at have sex. For nogle er det nemlig forbundet med en voldsom hovedpine. (Foto: Colourbox)

Det er ikke alle, der synes det er lige fedt at have sex. For nogle er det nemlig forbundet med en voldsom hovedpine. (Foto: Colourbox)

 

Åhh… AV… Åhhh… AAAAV!! For nogle mennesker er det ikke bare glædesstøn, der følger med de seksuelle udskejelser. De oplever også en så voldsom hovedpine, at de bliver nødt til at afbryde samlejet før orgasme.

Det kan en vores læsere fra 3.g i gymnasiet genkende, og nu vil han høre, hvad det skyldes.

»Under sex, hvor klimaks nås, kan jeg opleve en så kraftig hovedpine, at jeg kan have svært ved at færdiggøre samlejet. Jeg undrer mig derfor: Hvorfor kan man få hovedpine af at opnå en orgasme?« skriver vores læser Daniel Hansen i en mail til Spørg Videnskaben.

Vi vil selvfølgelig altid gøre vores bedste for at hjælpe vores læsere på vej. Derfor har vi sendt Daniels gode spørgsmål videre til én af landets førende hovedpineeksperter, professor Jes Olesen.

»Det lyder som om, han har noget, der kaldes 'hovedpine forårsaget af seksuel aktivitet'. Det kan være meget generende og endda også ødelæggende for et parforhold,« siger Jes Olesen, neurolog og professor på Klinisk Institut på Københavns Universitet og Glostrup Hovedpinecenter.

Læger ved meget lidt om sexhovedpine

Selvom hovedpine under sex er et velkendt fænomen, så ved læger og forskere endnu ikke, hvad den generelle årsag til lidelsen er.

»Hovedpine i forbindelse med sex kan muligvis skyldes, at nogle blodkar i hjernen udvider sig, når man bliver ophidset, så blodkarrene øger trykket i kraniet og trykker på nogle nerver. Men vi ved det ikke endnu. Hvis man oplever det ofte, så skal man sørge for at blive undersøgt af en neurolog, for i meget sjældne tilfælde kan hovedpinen skyldes en alvorlig defekt på et blodkar i hjernen,« siger Jes Olesen.

Forskere kan se, at det især er unge mænd fra 20 til 24 år og fra 30 til 44 år, der får sexhovedpine. Forskning peger på, at omkring én procent af befolkningen oplever smerterne i forbindelse med sex.

For nogle opleves det som stigende nakke- og kæbemuskelsmerte. For andre opstår der pludselige og voldsomme smerter – som regel bag øjnene - ved orgasme. Smerten kan i de tilfælde vare op til 15 minutter efter orgasmen.

Folk, som får sexhovedpine, oplever til gengæld ikke hovedpinen i andre fysisk anstrengende situationer. Men der findes en anden lidelse, som minder om sexhovedpine i symptomer, der hedder anstrengelseshovedpine. 

»Her får man – som navnet antyder - hovedpine ved generel anstrengelse. Det kan for eksempel være i forbindelse med motion. Men for nogle med anstrengelseshovedpine kan det også ske ved sex, fordi de også anstrenger sig der,« siger Jes Olesen. 

Din læge kan hjælpe dig

Fakta

De nuværende diagnostiske kriterier for hovedpine forårsaget af seksuel aktivitet er: A. Mindst to episoder med smerte i hoved og/eller nakke, som opfylder kriterierne B til D. B. Forårsaget af og kun forekommende under seksuel aktivitet. C. Opfylder mindst én af følgende: 1) stigende intensitet af smerte ved stigende seksuel spænding/ophidselse, eller 2) pludselig eksplosiv intensitet af smerte lige før eller samtidig med orgasme. D. Varighed af stærk smerte fra 1 minut til 24 timer og/eller varighed af mild smerte op til 72 timer efter. E. Smertebeskrivelsen hører ikke bedre ind under en anden hovedpine-diagnose. Kilde: Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society.

Lige meget om man har anstrengelseshovedpine eller hovedpine forårsaget af seksuel aktivitet, så er der heldigvis hjælp at hente.

»Man kan nemt få behandling for de to lidelser. Derfor gælder det også bare om at få kontaktet sin læge. Man vil ofte få udskrevet en recept på såkaldte betablokkere,« siger Jes Olesen.

Betablokkere er også kendt for at dæmpe nervøsitet i forbindelse med eksamen. Betablokkere går ind og blokerer bestemte cellemodtagere, så man bliver mere rolig. 

Nogle forskere anbefaler at tabe vægt og motionere mere for at forebygge sexhovedpine. Men man kan også prøve at tage en mere passiv rolle i sengen, for at se om det hjælper.

Orgasme sætter fut i kroppen

Lige inden en orgasme – men også under - sker der vilde ting i kroppen. Vejrtrækningen bliver hurtigere, pulsen stiger, og centralnervesystemet fyrer signaler afsted til belønningscenteret i hjernen.

Skanninger viser, at der er aktivitet i mere end 30 forskellige regioner af hjernen, når vi er seksuelt ophidsede. Hos kvinder viser skanningerne desuden, at et område i hjernen, der normalt er forbundet med smerteoplevelse, er særligt aktiv under en orgasme.

Det tyder på, at smerte og nydelse måske også hænger sammen for dem.

Lækker T-shirt på vej

Vi håber, Daniel er blevet lidt klogere på sit spørgsmål, og at hans læge vil hjælpe ham til den rette behandling, så han snart kan have al den sex, han ønsker sig. Som tak for spørgsmålet sender vi som sædvanligt en lækker Spørg Videnskaben T-shirt i hans retning.

Vi takker også Jes Olesen for at stille sin ekspertise og hjælp til at besvare spørgsmålet til rådighed.

Hvis du selv ligger inde med et spørgsmål, som du gerne vil have videnskabens hjælp til at besvare, så send dit spørgsmål til sv@videnskab.dk.

Hvis du bare gerne vil have en Spørg Videnskaben T-shirt, men ikke har et spørgsmål, så kan du gå ind og erhverve dig den her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk