Hvorfor har pattedyr ikke grøn pels?
CLASSIC: En læser vil vide, hvorfor pattedyr ikke har grøn pels, når nu så mange andre slags dyr er grønne, og det ville være en god camouflagefarve i naturen.

Ville grøn pels være god camouflage for pattedyr? (Foto: Sarah Hartwell)

Ville grøn pels være god camouflage for pattedyr? (Foto: Sarah Hartwell)

 

Hvorfor har pattedyr ikke grøn pels? Andre dyr er grønne, og det må da være en fordelagtig farve at have, hvis man skal gemme sig i naturen.

På videnskab.dk har vi modtaget en farverig forespørgsel fra en af vores læsere i Slagelse, som sammen med et par venner har undret sig over fraværet af den frodige nuance.

Flemming Andreasen undrer sig over, hvorfor der ikke findes grøn pels blandt pattedyr?

Undtagelserne der bekræfter reglen

Som Flemming Andreasen påpeger findes pels jo stort set i alle andre farvenuancer, og farven grøn har jo nogle åbenlyse camouflage egenskaber og ses da også blandt både krybdyr, fugle, fisk, og insekter. Men hvorfor ikke på pattedyrene?

Dyr er farveblinde

Ser man på planter og de andre typer dyr som Flemming Andreasen oplister, er det nærliggende at antage, at camouflage kunne være en væsentlig fordel ved grøn pels.

Det behøver imidlertid ikke være tilfældet. De kilder, som videnskab.dk har kunnet finde om emnet, antyder nemlig, at grøn ikke nødvendigvis er den bedste camouflagefarve for et pattedyr.

For det første er det de færreste dyrearter, der er i stand til overhovedet at se farver. Det påpeger kurator for pattedyr ved Zoologisk Museum i København, Hans Baagø.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic Hver uge 'genudsender' vi en artikel fra arkivet i vores populære brevkasse Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 13. marts 2009.

»En kronhjort ville for eksempel ikke have nævneværdig fordel af grøn pels, for dens naturlige fjende, ulven, er farveblind,« forklarer Hans Baagø

Brun bedre end grøn

Hans Baagø bakkes op af en udtalelse fra den amerikanske internettjeneste 'Ask A Scientist' ved Argonne National Laboratory, det amerikanske energiministeriums største og ældste laboratorium.

På laboratoriets hjemmeside newton.dep.anl.gov, skriver 'Ask A Scientist' i sin besvarelse, at langt de fleste krybende dyr har større gavn af at gå i et med skovbunden end med planterne. Og en skovbund strøet med visne blade og rådne træstumper er mere brun end grøn. (Læs den fulde besvarelse her).

Årstidens farver

Dertil kommer, skriver 'Ask A Scientist', at skovens grønne farver også er afhængige af årstiderne. Sagt med andre ord, er brune og mørke nuancer mere helårsfarver end grøn, som kun vil yde fordelagtig camouflage om sommeren.

I et snehvidt vinterlandskab, eller en rød-orange efterårsskov vil klar, grøn pels springe langt mere i øjnene end mere afdæmpede og mørke farver.

Årstidernes vekslen er dog primært et problem i de nordligste og sydligste egne, hvor der størst forskel på årstiderne, påpeger Hans Baagø. I tropiske og subtropiske egne er regnskoven grøn året rundt.

Skygger bedste camouflage

Det med de brune farver er dog ikke helt ved siden af, hvis man spørger Thomas Berg, ph.d. i biologi og forsker og kurator ved Naturama, zoologisk museum i Svendborg.

Tigre camouflerer sig glimrende i naturen, trods deres klare, gyldne farve.(Foto: Colourbox)

»De dyr, der lever i grønne områder, bruger de mørke farver som deres forsvar. Det er ikke farven der giver beskyttelsen, men effekten af lys- og skyggespillet. Det er med til at give dem den camouflage, som man ellers kunne tænke sig, at den grønne farver kunne give,« forklarer Thomas Berg.

Når et dyr med brun eller mørk pels opholder sig foran en grøn baggrund, vil det være sværere at få øje på, fordi det kan forveksles med en skyggevirkning. Det samme ville ikke være tilfældet med et grønt dyr på en brun baggrund.

 

Striber og prikker vigtigere

Thomas Berg fremhæver også store kattedyr som tigre og leoparder, der på trods af deres nærmest signalgule pelsfarve formår at gå i et med deres omgivelser.

»Tigeren er med sine lodrette striber næsten usynlig i højt græs, fordi striber og pletter giver skyggevirkning. Det bryder og udvisker omridset,« fortæller Thomas Berg og fortsætter:

»Det samme gælder zebraen, som med sine markante hvide og sorte striber ikke har meget farve til fælles med sine omgivelser. Men når de står i flok, slører striberne billedet af det enkelte individ, så de bliver umulige at skelne fra hinanden.«

 

Grøn pels - rød t-shirt

Sammenfattende kan man altså sige, at grunden til at pattedyr ikke er grønne er, at grøn måske ikke er så effektiv en camouflagefarve for pattedyr som man ellers skulle tro. Det er åbenbart vigtigere at være mørkere end omgivelserne samt at bære farvekombinationer, der bryder omridset og giver skyggevirkninger.

Spørg Videnskaben takker for et spørgsmål, der kunne sætte kulør på en kedelig dag, og kvitterer med en rød t-shirt til Flemming Andreasen i Slagelse.

Læs mange flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiv.

VIDSTE DU - Pattedyr med grøn pels

Der findes faktisk eksempler på pattedyr med grøn pels, om end de hører til de mere kuriøse af slagsen, og farverne skyldes påvirkninger fra dyrenes miljø snarere end genetisk arvemateriale:

  • Dovendyr kan opnå grønne nuancer i pelsen, fordi deres behåring er hjemsted for en særlig type alger, der farver pelsen grøn.
  • Ifølge det amerikanske webmedie wcco.com, skulle der i 2005 være født en golden retriever-hvalp med grøn pels i Californien. Dyrlæger hævder ifølge artiklen, at det er muligt, hvis hundens moderkage smitter af.
  • Flere internetkilder hævder, at der siden midthalvfemserne skulle være dukket tilfælde op af katte med grøn pels. Og den første af slagsen var faktisk dansk. Se nedenfor.

Miss Greeny - den første grønne kat

Katten med det sigende navn Miss Greeny blev fundet på et høloft i Nordjylland i august 1995 af Pia Bischoff.

Farven var ikke til at vaske ud, men blegnede til grå da Miss Greeny voksede fra sin killingepels. Ingen af de killinger den siden fødte, har været grønne, men flere har fejl på halen.  

Prøver af Miss Greenys pels blev sendt til undersøgelse på Rigshospitalet, der ikke kunne finde spor af nogen kemiske stoffer i pelsen. Undersøgelser viste, at hårene var grønne helt ned i hårsækken, så uanset hvad årsagen har været, er den kommet indefra, ikke udefra.

Der to teorier om, hvordan Miss Greeny fik sin grønne farve:

  • Nogle mener det kom fra et usædvanligt højt kobberindhold i drikkevandet, og at farven blegnede da Miss Greeny ikke længere var udsat for kobberholdigt vand.
  • Andre mener at Miss Greeny havde arvet en stofskiftefejl fra sin haleløse mor, der forstyrrede kobberudskilningen. En sådan stofskiftefejl ville normalt begrænse kattens levetid, men Miss Greeny blev imponerende 14 år gammel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk