Hvorfor går piger på toilettet sammen?
En lille hyggelig tissetur to og to er noget, som vores læser Elena ofte har set det kvindelige køn gøre brug af, men hvorfor går kvinder egentlig på toilettet sammen?

Når unge kvinder skal lade vandet, går de ofte på toilettet i samlet flok, har vores læser Elena erfaret. Men det er muligvis kun et spørgsmål om tid, før mændene også tager på toilettur sammen, siger en dansk forsker. (Foto: Shutterstock)

Når unge kvinder skal lade vandet, går de ofte på toilettet i samlet flok, har vores læser Elena erfaret. Men det er muligvis kun et spørgsmål om tid, før mændene også tager på toilettur sammen, siger en dansk forsker. (Foto: Shutterstock)

Du har formentlig spottet dem til en fest, når drikkevarerne har været en tur gennem systemet og tissetrængen rammer dem. Eller på landets gymnasier, når klokken ringer til pause. Hånd i hånd vandrer de af sted. Mod toilettet. Det er naturligvis de selskabstissende kvinder, der er tale om.

Kvinder har det med at gå på toilettet sammen, har vores læser Elena Dalhøj Lindgård erfaret, og det har fået hende til at sende følgende spørgsmål til Spørg Videnskaben:

»Hvorfor har så mange unge piger et behov for at gå sammen på toilettet i forhold til drenge?«

Faktisk er en herretur til toilettet ikke nødvendigvis fjern fremtid, skal det vise sig. Det vender vi tilbage til.

Kvinder stræber efter fællesskab

Når kvinder vælger at tage en venindetur på tønden, handler det i virkeligheden om den kultur, som omgiver det kvindelige køn, fortæller lektor Grethe Kragh-Müller, som har forsket i småbørns udvikling og kønsroller.

Kvinder orienterer sig nemlig i højere grad end mænd mod relationer, og de lægger derfor vægt på at være sammen om noget. Omvendt gælder det for mænd i højere grad om at være selvstændige, fortæller lektoren:

»Det er sådan, kvinder orienterer sig i vores kultur. Kvinder har traditionelt været dem, der har taget sig af de menneskelige relationer: omsorg for børn, livet indenfor hjemmets fire vægge, og det er den orientering, der interesserer piger mest. Det er noget traditionelt for vores kultur,« siger Grethe Kragh-Müller, lektor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU).

Det nikker ph.d. Ulla Højmark Jensen genkendende til:

»Det er den traditionelle måde at forstå det på, at kvinder er orienterede mod fællesskaber, fordi de skal have nogle til at hjælpe dem med at opdrage børn, de skal have nogle at udveksle erfaringer og anekdoter med fra deres hverdag, og det har traditionelt været mere vigtigt i et kvindeunivers end i et mandeunivers,« siger ph.d. Ulla Højmark Jensen, som forsker i unge, uddannelse og vejledning.

Gode venner, tætte venner og lokumsvenner

Det, at kvinder smutter sammen ud på toilettet, handler i virkeligheden om, at kvinder i højere grad end mænd orienterer sig mod relationer og derfor lægger vægt på at være sammen om noget. (Foto: Shutterstock)

Men hvad er funktionen egentlig af de unge kvinders fælles toiletbesøg?

Spørger man lektor Dorte Kousholt, som har forsket i børns og familiers hverdagsliv, signalerer toiletturene en helt særlig intimitet mellem veninder, og samtidig giver den intime situation mulighed for at have samtaler af mere privat karakter, end dem man har i klasseværelset.

»Det er en bekræftelse på, at vi har noget særligt, som jeg ikke ville gøre med hvilken som helst anden af de syv piger, som der er i klassen. Det er noget, som signalerer en form for eksklusivitet. Det signalerer en særlig relation eller tæt forbindelse, og det er en hverdagstæthed, som signalerer, at man kender hinanden i mange forskellige situationer,« siger Dorte Kousholt, lektor på DPU.

Men selvom kvinderne er gode til at befinde sig i intime situationer med deres nære veninder, findes der også klare grænser for, hvornår det er acceptabelt at snige sig med ind i toiletbåsen.

»I nogle sammenhænge vil det være grænseoverskridende. Der er nogle små nuancer, som signalerer, at det er okay at gå med, så længe man kun skal tisse, men så stopper det også der. Så vi er ude i nogle nuancer i, hvor tæt man kan komme på hinanden, hvad der hører til privatsfæren og hvad, man kan dele med hinanden, og det er noget, som piger afprøver med hinanden. På den måde udvikler de deres relation og viden om hinanden og deres erfaringer med at danne tætte relationer,« siger Dorte Kousholt.

Intimitet er tabu for mænd

Men hvad så med mændene? Hvorfor er det ikke dem, som Elena ser tage på fælles udflugt til tønden?

Ifølge Dorte Kousholt hersker der stadig i mange sammenhænge en heteroseksuel norm, som gør, at intime forbindelser er forbundet med mere ambivalens i drengekulturen end i pigekulturen.

»Drenges tætte, intime forbindelser med hinanden kan være forbundet med mere tabu og ambivalens. Bøsse er stadig et skældsord, som kan florere i drengecirker, uden man nødvendigvis har nogle negative holdninger til homoseksualitet,« siger Dorte Kousholt.

Samfundet adskiller drenge og piger

For kvinder findes der altså helt særlige lokumsvenskaber, mens mænd i højere grad foretrækker at finde vej til toilettet alene. Men hvordan kan det være, at mænd og kvinder ikke tager en fælles tissetur?

Det er muligvis kun et spørgsmål om tid, før mændene også opsøger toilethygge med vennerne, og inden for de næste fem til ti år vil drenge have lige så meget lov til at gå sammen på toilettet og fnise og snakke, mener forsker. (Foto: Shutterstock)

»Det er også noget, vi skaber som samfund. I folkeskolen deler man på et tidspunkt drenge og piger op til gymnastik, så de ikke længere bader sammen, og det er jo et tydeligt signal fra andre om, at nu skal jeres kroppe holdes for sig, og nu betyder det noget andet, hvis I kigger på hinanden. Det er det, vi fortæller børnene, når vi skiller dem ad,« siger Dorte Kousholt.

»Hvis man går nedad i aldersgruppen, vil man se det meget mere, at drenge og piger går på toilettet sammen. I daginstitutioner er toiletter ofte et meget mere åbent rum, hvor børnene sidder på rad og række - både piger og drenge.«

Mænd går naturligt på toilettet sammen

Men selvom mænd lader til at tage turen til toilettet alene, står de ofte sammen, når vandet skal lades. Derfor får hankønnet muligvis opfyldt deres behov for toiletsamvær på anden vis, fortæller Dorte Kousholt.

»Det at tisse er ofte en meget mere fælles aktivitet for mænd som udgangspunkt. Til enhver festival står der en række af mænd og tisser i hækken, selvom de overhovedet ikke kender hinanden. Der vil kvinder som udgangspunkt være mere private, når de går på toilettet,« siger Dorte Kousholt.

»Mænd står og tisser ved siden af vildt fremmede mænd, både i buske og ved urinalerne. Der har de udviklet en praksis for, hvordan man gør sådan noget. Det handler om blikretninger, og hvordan man kan være til stede sammen i intime situationer og stadig bevare en passende afstand. Det er også en måde at gebærde sig på, som drenge lærer,« siger Dorte Kousholt.

Forsker: Snart kan drenge også tage på toilettur sammen

De intime situationer lader altså til at have en helt særlig prioritet hos det kvindelige køn, mens mænd har fundet nogle spilleregler til at håndtere den naturlige, intime situation, som deres toiletbesøg ofte afføder.

Spørger man ph.d. Ulla Højmark Jensen er det dog muligvis kun et spørgsmål om tid, før mændene selv opsøger toilethygge med vennerne.

»Inden for de næste fem til ti år vil drenge have lige så meget lov til at gå sammen på toilettet og fnise og snakke. Drenge kysser og knuser hinanden i fuld offentlighed - i hvert fald rundt omkring på de københavnske gymnasier, hvor jeg har færdedes de sidste par år. Der er virkelig ved at ske noget der. De kan tillade sig at være enormt søde overfor hinanden på en måde, som jeg ikke har kendt tidligere,« siger Ulla Højmark Jensen.

»Jeg tror simpelthen, det er et brud med drengepositionen, som er ved at udvikle sig, så man inden for en normal drengeposition kan udtrykke mange flere følelser og være meget mere følelsesorienterede mod hinanden - også uden at man er fuld eller til fodboldkamp,« siger Ulla Højmark Jensen.

Spørg Videnskaben sender en tak til forskerne og en T-shirt til Elena for et godt spørgsmål. Hvis du selv har et spørgsmål, som videnskaben skal svare på, kan du sende det til sv@videnskab.dk. Vil du bare have fat i den flotte T-shirt, kan den købes direkte her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.