Hvorfor får man gåsehud af bestemte lyde?
En læser spørger, hvorfor de fleste mennesker får gåsehud og ubehag, når de hører lyden af negle på en tavle eller bestik mod en tallerkenen.
Gåsehud bestemte lyde tavle negle bestik tallerken

Hvorfor får mange mennesker gåsehud og ubehag af bestemte lyde? (Foto: Shutterstock)

Hvorfor får mange mennesker gåsehud og ubehag af bestemte lyde? (Foto: Shutterstock)

De fleste kender situationen. En drillesyg person kører sine negle ned ad en kridttavle, og lyden er ikke til at holde ud. Man får gåsehud og føler ubehag, og der er ikke rigtig noget at gøre ved det.

Noget, som egentlig er ganske ufarligt, kan alligevel give en stærk reaktion.

Ved en hurtig rundspørge her på redaktionen viser det sig, at mange forskellige ting tilsyneladende kan medføre disse reaktioner. Både det at røre ved uld eller vådt træ samt lyden af flamingo kan tilsyneladende fremkalde gåsehud.

Andre melder om ubehag ved lyden af bestik, der kører henover en tallerken eller rammer tænderne, ligesom følelsen af at træde i nyfalden sne åbenbart kan være ubehagelig.

Men hvorfor sker det egentlig? Det undrer også vores læser Anders Laursen, som har sendt os dette spørgsmål:

»Hvorfor får mange gåsehud og ubehag af lyde som for eksempel negle, der ridser i en tavle?« spørger han.

Det vil vi selvfølgelig gerne svare på, så vi har sendt spørgsmålet videre til professor i dermatologi ved Københavns Universitet og overlæge på Roskilde Sygehus Gregor Jemec.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

 

Frygt eller kulde giver gåsehud

»Det er et meget almindeligt fænomen, men det er faktisk ikke så godt undersøgt, som man kunne forestille sig, så det er ikke et område, man ved kolossalt meget om,« siger Gregor Jemec.

Man ved dog, hvad der rent fysisk sker, når man får gåsehud på kroppen, fortæller han.

»Til hvert af vores hår hører en hårsæk. Omkring hårsækkene sidder nogle strukturer, blandt andet en talgkirtel samt en muskel, der knytter håret til huden. Når musklen trækker sig sammen, rejser håret sig, og det er det, vi kalder gåsehud,« forklarer han.

Den reaktion sker ved forskellige stimuli, for eksempel frygt eller kulde. Og det gælder både for mennesker og dyr.

»Det er, som med flere andre ting, hos os mennesker ikke så umiddelbart anvendeligt som hos arter med mere pels. Hos dyr fungerer det blandt andet som temperaturregulation, fordi det isolerer bedre. Samtidig signalerer det noget til omgivelserne. Hvis for eksempel en lille hund møder en større hund, vil hårene rejse sig på den lille hund, så den ser større ud,« forklarer Gregor Jemec.

LÆS OGSÅ: Når lyde giver 'hjerneorgasme': ASMR-videoer på YouTube kan hjælpe os med at slappe af

Forventningen spiller også en rolle

Men hvorfor mennesker kan reagere så stærkt på særlige sanseindtryk, ved man altså ikke.

»Det afspejler en sammenhæng mellem vores psykiske tilstand, og hvordan den udtrykkes rent fysisk. Men man kender ikke den præcise mekanisme, som gør, at ting som uld eller vådt træ giver gåsehud,« siger Gregor Jemec, som forklarer, at det i hvert fald ikke kun er frygt eller stress.

»Ved stress aktiveres det sympatiske nervesystem, hvilket blandt andet giver hjertebanken, øget vejrtrækning, sved og altså gåsehud. Man har så lavet forsøg med at blokere for det sympatiske nervesystem, men det blokerer ikke den refleks, der gør, at man får gåsehud ved for eksempel negle på en tavle,« forklarer han.

Det sympatiske nervesystem

Det sympatiske nervesystem er det ene af to nervesystemer, der tilsammen udgør det autonome nervesystem.

Det sympatiske nervesystem styrer binyremarven og regulerer reaktioner på vrede og frygt og gør kroppen kampklar.

Det vil sige, at det øger hjerteaktiviteten, får pulsen og blodtrykket til at stige, pumper blodet til musklerne, får blodsukkeret til at stige og udvider luftvejene og pupillerne.

Det andet nervesystem kaldes det parasympatiske nervesystem og fremmer de reaktioner, som foregår i hvile og genopbygger kroppen. 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Han tilføjer, at reaktionen på en lyd også handler om en forventning om, hvordan lyden skal være.

»Det er ikke kun selve lyden, det er lige så meget forventningen om noget ubehageligt,« siger Gregor Jemec.

»Det kommer an på, hvad de forskellige ting er forbundet med i menneskernes bevidsthed. Selv om det er ren spekulation, kan man ikke sige sig helt fri for at tænke den tanke, at lyden af tavlen kan hænge sammen med skoleminder om at blive spurgt, om man har lavet lektier, som man ikke har lavet,« siger han.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får jeg gåsehud af god musik?

Intet endegyldigt svar

Der er altså desværre ikke noget endegyldigt svar på Anders Laursens spørgsmål, konstaterer Gregor Jemec.

»For noget så almindeligt, som samtidig giver mulighed for at se på sammenhængen mellem kroppens psykiske og fysiske aspekt, er det meget dårligt undersøgt, og der er altså noget mere, som vi ikke kender til,« siger professoren.

Vi siger tak til for svaret og tak til Anders for spørgsmålet. Han får som altid en forhåbentlig gåsehudsfri Videnskab.dk-T-shirt med posten.

Hvis du selv har spørgsmål, kan du sende dem til sv@videnskab.dk, eller gå på jagt i vores arkiver her.

LÆS OGSÅ: Studie: Dødsmetal gør ikke folk voldelige og aggressive

LÆS OGSÅ: Glad musik gør dig bedre til at få nye ideer

LÆS OGSÅ: Blev amerikanske diplomater syge af mystisk lyd?

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.