Bliver man forkølet af at fryse?
CLASSIC: Er det bare en gammel skrøne, at man holder forkølelsen fra livet, hvis man tager varmt tøj på? Vi finder svaret.

Når man tumler rundt i sneen, er det en god ide at have varmt tøj på, hvis man vil undgå at blive forkølet.

Når man tumler rundt i sneen, er det en god ide at have varmt tøj på, hvis man vil undgå at blive forkølet.

 

»Tag varmt tøj på, ellers bliver du forkølet!«

Den formaning fik vores læser Anne Thomsen fra Risskov tit som barn. Så tit, at hun som voksen selv helt automatisk siger det samme til sin søn.

Men nu er hun kommet til at spekulere på, om formaningen overhovedet giver mening. Forkølelse skyldes jo et virus, som sagtens kan snige sig ned i halsen, selvom man har halstørklæde og tørre sokker på.

Derfor spørger hun videnskaben: »Bliver man forkølet af at fryse?«

Det er et spørgsmål, som Jan Pravsgaard Christensen er den helt rigtige til at svare på. Han er nemlig lektor i infektionsimmunologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Virus overlever i kulde

Han fortæller, at man selvfølgelig skal have forkølelsesvirus i sig for at få en forkølelsesinfektion. Men temperatur har stor betydning for, både om virusset ender i kroppen, og om det får lov til at inficere den.

»Virusset lever normalt i en celle ved 37 grader. Det er den temperatur, det fungerer bedst ved i kroppen. Men ender det først udenfor kroppen, vil det have det bedst ved lave temperaturer. Lave temperaturer betyder nemlig, at virusset ikke går så let i stykker,« fortæller Jan Pravsgaard Christensen.

Så hvis du er forkølet og nyser, og dråber med virus spreder sig i rummet, vil virusset have lettere ved at overleve, hvis det sker i et koldt rum.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic: Hver søndag 'genudsender' vi de bedste Spørg Videnskaben-artikler gennem årene. Denne artikel blev bragt på Videnskab.dk første gang den 24. september 2010.

»Når vi så har det kolde vejr, som vi har i øjeblikket, er der meget virus i luften. Og sætter det sig på kolde slimhinder, vil det kunne leve længere og dermed forøge chancen for at inficere en celle,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Ikke en skrøne

Det vil altså sige, at det ikke er en gammel skrøne, at det er vigtigt at tage halstørklæde på i kulden for at undgå forkølelse. En varm krop er et godt værn mod virusinfektioner.

Spørg Videnskaben takker Anne Thomsen for spørgsmålet, der gjorde os så meget klogere på, hvordan vi minimerer risikoen for at blive overfaldet af vira som forkølelse og influenza.

Som tak vil hun få tilsendt en t-shirt, som hun enten bør gemme et halv års tid, eller bære under noget varmt tøj.

»Vi er som voksne meget gode til at minde børnene om, at de skal huske at tage varmt tøj på. Men vi glemmer let, at det også gælder for os selv,« siger Jan Pravsgaard Christensen til de voksne læsere.

Går du også og luner et spørgsmål, skal du endelig bare sende det til Spørg Videnskaben.

Hvis du vil læse et mere detaljeret svar, så læs også: Bliver man forkølet af at være kold?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk