Menneskekroppen består af omkring 60 procent vand, og Jordens overflade er totredjedele dækket af det.
Der er ingen tvivl om, at der uden vand ikke ville være liv på Jorden.
Men hvad, der derimod er tvivl om, er, hvor vandet egentlig kommer fra, og hvordan det blev dannet.
I et nyt studie, ledet af geokemikeren Jérôme Aléon fra Det Naturhistoriske Museum i Frankrig, matcher vand-isotoper fra en meteorit, der stammer fra Solsystemets fødsel, med isotoper fra det vand- vi finder på Jorden i dag.
Isotoper er forskellige udgaver af det samme grundstof. For eksempel har isotoper det samme atomnummer, men en anden atommasse. Med andre ord er antallet af protoner i atomkernen ens, mens antallet af neutroner varierer, afhængigt af det enkelte isotop.
»Sammensætningen af isotoper af vand fra Solsystemet er nøglen til at forstå, hvor vand på vores planet oprindeligt stammer fra, men forklaringen er stadig ukendt, trods adskillige studier,« skriver forskerholdet i studiet og fortsætter:
»I dette studie har vi analyseret sammensætningen af hydrogen i kalcium-aluminium-rige inklusioner, der stammer fra primitive meteoritter, der er blandt Solsystemets ældste sten, for at fastlægge, at den stemmer overens med sammensætningen af isotoper fra vand.«
Inklusion er navnet for ethvert materiale, der har været ‘fanget’ i et mineral under dets formation.
Forskellige typer meteoritter kan fungere som en slags tidskapsler fra Solsystemets fødsel, skriver ScienceAlert.
En stjerne opstår, når store gasskyer ryger sammen eller imploderer. Imens samler det resterende indhold i skyen sig i en form som en disk – for eksempel planeter, asteroider, kometer – der kredser rundt om stjernen.
Mange af disse kometer, asteroider og meteoritter er ældre end Jorden, der blev dannet for 4,54 milliarder år siden, og nogle af disse er sidenhen landet på Jorden og har været med til at skabe livet som vi kender i dag.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Astronomy.