KORT NYT FRA UDLANDET
Jorden er den eneste planet, vi kender til, som er dækket af et bølgende hav. Og spørgsmålet om, hvor alt det vand kommer fra har længe været forsøgt besvaret. En del af forklaringen, mener forskere, har noget at gøre med vandholdige kometer, der er blevet slynget ind i Jorden.
Nu peger et nyt studie af lava på, at noget af Jordens ældste vand, stammer fra vandholdigt støv, som blev opsamlet i Jordens indre for milliarder år siden. Det skriver Livescience.com.
Forskerne fra University of Glasgow i Storbritannien, der står bag studiet, har undersøgt en særlig lavaprøve fra 1985 fra Baffin Island i Cananda. Den bestod af mineraler og materiale, der har ligget 2.900 kilometer under Jordens overflade, hvilket er langt nok nede til, at forskerne kunne være sikre på, at prøven ikke var forurenet med vand og materialer fra overfladen
I prøven ledte forskerne efter isotoperne deuterium og hydrogen, og de fandt at der var flest hydrogen-isotoper i lavaprøven. Det peger ifølge Livescience.com på, at vandholdigt støv blev indlejret i Jorden, da den blev skabt.
Tidligere studier af Jordens overfladevand har vist, at der er flere deuterium-isotoper deri, og det passer med teorierne om, at vandet er kommet til via kometer. Det nye studie giver et nyt syn på oprindelsen af Jordens vand, vurderer en forsker i Livescience.com.
»Det her forandrer alting. Debatten om oprindelsen af Jordens vand har i flere årtier været centreret på, om Jorden fik sit vand fra kometer eller stenede meteorer,« siger Steve Desch, der er astrofysiker og professor ved School of Earth and Space Exploration på Arizona State University og deltog ikke i studiet, til Livescience.com.
Forskernes resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.
Læs også:
Stærke indicier: Jordens vand stammer fra Jupiter
Rosetta: Alt for tidligt at konkludere, at Jordens vand ikke kommer fra kometer
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml