Det er næsten ubegribeligt, men videoen ovenfor er udelukkende lavet af stilbilleder fra Saturns overflade og fra planetens omkringliggende ringsystemer og nabomåner – samt nogle enkelte sekvenser fra naboplaneten Jupiter. Billederne stammer fra de tre NASA-satellitter Voyager 1, Voyager 2 og Cassini.
Videoens ophavsmand Sander van den Berg, som kalder sig freelance-redaktør og håbefuld musikvideo- og dokumentarfilminstruktør, har downloadet et massivt datamateriale fra Cassini og Voyager-missionernes hjemmeside for at kunne lave videoen.
Voyager 1 og 2 fortsatte ud i rummet
Voyager-satellitterne blev sendt afsted med en måneds mellemrum i 1977 og havde som hovedformål at udforske Jupiter og Saturn. De passerede Saturn i henholdsvis 1980 og 1981 og fortsatte derefter deres færd videre ud i rummet for at udforske universets ydergrænser.
I december sidste år annoncerede NASA, at Voyager 1 nu befandt sig 11 milliarder miles (1,609344 kilometer) fra Solen.
Cassini har afsløret Saturns ringe
De sidste billeder i van den Bergs video ovenfor er taget af Cassini-satellitten, som første gang nåede Saturn i 2004. Cassini blev opsendt i 1997 og har 12 instrumenter ombord.
Hvis alt går efter planen, skal Cassini studere planeten frem til 2017 – i første omgang skal den studere Saturns måner, men senere vil der blive lagt større vægt på at studere selve Saturn og dens ringsystemer.
Cassini har blandt andet været med til at afsløre, at Saturns ringe ikke er et forbipasserende fænomen, som vi ‘bare’ har været heldige at opleve – ringene har derimod eksisteret i ekstremt lang tid. Satellitten har også landsat den europæiske sonde Huygens på Saturns største måne, Titan, som er den eneste måne i solsystemet med sin egen atmosfære.
\ Tag med Planetariet til Saturn
Nu kan du komme med en tur til Saturn og resten af solsystemet, uden at forlade jordoverfladen.
Planetariet indvier i dag et helt nyt, superskarpt digitalt set-up til visning af stjernehimmelen, og tilbyder i den forbindelse en række forestilliner, hvor en film kombineres med en rundrejse i solsystemet.
Den nye digitale projektion dækker hele den næsten 1.000 kvadratmeter store kuppel i det 20 år gamle Planetarium.
Læs mere på Planetariets hjemmeside