I en artikel hos Daily Mail fremgår det, at der er blevet fundet plankton på ydersiden af Den Internationale Rumstation.
Artiklen er baseret på en udmelding fra det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS. Her oplyses det, at opdagelsen er gjort på det, der kaldes for ‘illuminators’, hvilket kan oversættes til vinduer.
Vinduerne og resten af ydersiden af rumstationen bliver nemlig griset til fra ydersiden af udstødningen på raketmotorer, blandt andet ved justeringer af rumstationens bane.
De to kosmonauter brugte klude til at tørre vinduerne af. Kludene blev senere undersøgt inde i rumstationen, skriver The Daily Mail.
»Resultaterne er absolut unikke. Vi har fundet rester af plankton og mikroskopiske partikler.«
»Det bør undersøges nærmere,« siger Vladimir Solovjev ifølge pressemeddelelsen fra ITAR-TASS. Han er leder for den russiske del af rumstationen.
NASA har ikke bekræftet fundet
En pressetalsmand for NASA oplyser dog, at deres samarbejdspartner Roskosmos ikke har bekræftet fundene, skriver hjemmesiden Space.com.
Vladimir Solovjev bemærker også i meddelelsen fra ITAR-TASS, at det er uklart, hvor de mikroskopiske planktonrester kommer fra.
Planktonet kan muligvis være kommet med modulet på rumstationen, da det blev skudt op, mener NASA-forskeren Lynn Rothschild ifølge Space.com.
I artiklen i Daily Mail udtaler Vladimir Solojev dog, at dette er usandsynligt, eftersom modulet på rumstationen er skudt op fra Baikonur i Kasakhstan, langt fra det nærmeste hav hvor der lever plankton.
Han tror derimod, at de kan være blevet løftet op til rumstationen i 420 kilometers højde.
Nogle bakterier kan leve i store højder
Space.com henviser også til tidligere fund af bakterier i helt op til 40 kilometer over Jorden, altså langt oppe i stratosfæren.
Hvis planktonet virkelig er kommet op til rumstationen uden menneskers hjælp, må denne højderekord ganges med 10 og lidt til.
Rumfartsekspert Erik Tandberg forholder sig imidlertid tvivlende til, at planktonet kan fragtes så højt op uden menneskers hjælp.
»En mulig forklaring er, at planktonet kan komme fra kludene, der blev brugt, eller fra rengøringsmidlet. Det er tidligere vist, at plankton kan vokse på klude og for eksempel i tandpasta,« siger Erik Tandberg til forskning.no.

(Foto: Willow Gabriel og Bob Goldstein, Wikimedia Commons)
Han påpeger også, at kludene kan være blevet forurenet, eftersom at de kom ind i rumstationen efter brug.
»Hvis ikke planktonet kommer fra sådanne kilder, er det mere sandsynligt, at det er blæst langs jordens overflade ind til Baikonurbasen, og der har sat sig fast på blandt andet modulet, der blev skudt op,« siger han til forskning.no.
Ifølge Daily Mail var planktonet levende, men pressemeddelelsen fra ITAR-TASS bekræfter ikke dette specifikt.
Tidligere forsøg, blandt andet på den russiske kapsel Foton, viser alligevel, at nogle bakterier, lavarter og endda også et leddyr kaldet bjørnedyr (Tardigrada) overlevede både lufttomt rum og den kraftige ultraviolette stråling efter 10 døgn i rummet i 300 kilometers højde.
Mikroorganismer kan være passagerer på sten
Disse forsøg blev blandt andet udført for at undersøge det, der kaldes panspermiateorien.
Den går ud på, at livet på Jorden og andre kloder kan være opstået fra mikroorganismer, som er rejst gennem rummet, måske helt fra andre solsystemer.
Under alle omstændigheder vil disse opdagelser næppe kunne tages til indtægt for panspermiateorien.
De fleste forskere i dag mener nemlig ikke, at mikroorganismer kan overleve længe nok alene ude i rummet til at foretage sådan en rejse på adskillige lysår.
Den hårde kosmiske partikelstråling og kortbølget stråling, som ultraviolet, røntgen og gammastråling, vil ødelægge arvematerialet.
Den eneste måde, hvorpå mikroorganismer kan foretage denne rejse, er inde i sten, der eksempelvis er slået løs fra planeter ved store meteornedslag. Her vil de være beskyttet mod strålingen.
Flere eksperimenter på rumskibe har bekræftet, at en sådan spredning af liv er mulig, omend ikke påvist.
Biosfæren er måske tykkere
Hvis levende plankton virkelig er kommet op i denne højde uden hjælp fra mennesker, betyder det alligevel, at biosfæren, det lag hvor liv kan trives rundt om Jorden, kan være meget tykkere end hidtil antaget.
»Det vil i så fald være en stor opdagelse. Det ville være yderst usædvanligt, at de formåede at leve så længe, under sådanne forhold,« kommenterer Erik Tandberg.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle
\ Kilder
- Erik Tandbergs profil
- Scientists find traces of sea plankton on ISS surface (pressemeddelelse)
- PLANKTON found in space: Sea creatures are discovered living on the exterior of the ISS (Daily Mail-artiklen)
- Sea Plankton on Space Station? Russian Official Claims It’s So
- “Experiment lithopanspermia: test of interplanetary transfer and re-entry process of epi- and endolithic microbial communities in the FOTON-M3 Mission”, 37th COSPAR Scientific Assemby, 2008