Privat virksomhed har for første gang i historien kurs mod Månen

Annonce:

Opdatering 22. februar: Den israelske månelander blev sendt succesfuldt op i nat og er nu på vej mod Månen, skriver Spaceflight.com.

En privat israelsk rumfartsvirksomhed sætter nu med hjælp fra Elon Musks SpaceX kurs mod Månen.

Natten til fredag 22. februar klokken 02.45 dansk tid sender den ambitiøse rumfartsvirksomhed en israelsk månelander af sted med firmaets Falcon 9 løfteraket, skriver Space.com.

LÆS OGSÅ: Et skridt tættere rumturisme: Amerikansk bemandet rumskib nåede lige netop ud i rummet

Hvis missionen lykkes, vil det være første gang, at en privat rumfartsvirksomhed lander på Månen, og Israel vil være det fjerde land i verden til at gennemføre en månelanding sammen med USA, Kina og Sovjetunionen.

Bag missionen står den israleske nonprofit-organisation SpaceIL og firmaet Israel Aerospace Industries, og projektet er finansieret af den israelske milliardær og entreprenør Morris Kahn, der er direktør for SpaceIL.

Annonce:

Månelanderen hedder Beresheet, hvilket betyder ‘i begyndelsen’ på hebraisk, og selve opsendelsen kan følges live på SpaceX’s hjemmeside.

Ved opsendelsen vil Falcon 9-løfteraketten følge Beresheet i 30 minutter, inden de skilles ved en højde af 60.000 kilometer, hvorfra Beresheet sendes i kredsløb.

Det vil cirka tage Beresheet to måneder at nå Månen. Når og hvis den lander, skal den måle Månens magnetfelt og undersøge flere månekratere.

LÆS OGSÅ: Elon Musk overvejer at flytte til Mars på trods af ringe chancer for at overleve

Udover Beresheet er Falcon 9-løfteraketten også lastet med kommunikationssatellitten PSN-6 (Nusantara Satu) fra det indonesiske firma PT Pasifik Satelit Nusantara.

Ligesom der er en mindre militærsatellit med fra U.S. Air Force Research Laboratory.

LÆS OGSÅ: Rum-jura: Hvad sker der, hvis en astronaut pander en anden astronaut ned ude i rummet?

Annonce:

LÆS OGSÅ: Komikere kan få en vigtig rolle i første bemandede Mars-mission

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts