For 30 år siden opdagede forskere fra Nasa et sekskantet område på Saturns nordpol. Det er i sig selv ret interessant. Man har nemlig ikke før set et lignende område andre steder i universet. Men nu er fænomenet lige blevet en tand mere interessant.
Inden for de seneste fire år har heksagonen på Saturn nemlig ændret farve fra blå til guld, og forskerne er i syv sind over hvorfor. Det skriver Space.com.
Forskerne tror dog, at det kan have noget at gøre med årstidernes skiften.
»Farveændringen kan skyldes en effekt af Saturns årstider. Ændringen fra den blålige farve til guld kan muligvis hænge sammen med en større produktion af aerosoler i atmosfæren, i takt med at nordpolen nærmer sig sommersolhverv i maj 2017,« skriver Nasa i en pressemeddelelse.
\ Læs mere
Nye billeder viste forskel
Det er Nasa’s rumfartøjer Voyager og Cassini, der har taget billeder af området og afsløret, at der er noget i gære på Solsystemets næststørste planet.
Billeder fra 2012 viser, at Saturns nordpol er badet i et blåligt skær, men billeder fra i år viser noget lidt andet.
Forskerne mener ifølge space.com, at det er heksagonen selv, der kan være en del af årsagen til farveændringen.
\ Læs mere
Evighedsorkan holder hexagonen i bevægelse
Det sekskantede område på Saturn er omkring 32.000 kilometer i diameter og stikker omkring 100 kilometer ned i atmosfæren.
Rundt om området blæser en jetstrøm med en vindhastighed på omkring 322 kilometer i timen, og det skaber bevægelse i hvert af sekskantens hjørner.
Bevægelserne i heksagonen holdes ifølge forskere også i gang af en gigantisk og nærmest permanent orkan ved planetens nordpol.
Orkanen har formentlig været i gang i flere århundrede og sørger for, at aerosoler ikke kan komme ind.
\ Læs mere
Partikler i atmosfæren kan påvirke farven
Om vinteren, hvor solen ikke skinner særlig meget, vil man derfor se, at nordpolen ved Saturn er næsten blå, fordi ingen aerosoler, har fundet deres vej ind til området.
Det omvendte sker om sommeren.
\ Læs mere
Her får Solen så meget magt, at der nu bliver produceret aerosoler inden for det sekskantede område, og det får atmosfæren til at se guldfarvet ud.
Forskerne fra Nasa er dog ikke helt sikre på, at det faktisk er sådan, det hænger sammen. Men de arbejder ifølge Sciencealert.com lige nu på at komme nærmere et mere kvalificeret svar.