En meget stor solpletgruppe ses for tiden på solskiven. På billedet her, der er optaget 7. november kl. 8 dansk tid, strækker gruppen sig over et område, der svarer til godt 14 gange Jordens diameter.
Solpletter er områder, hvor Solens magnetfelt er brudt gennem overfladen. De ser mørke ud, fordi de er ca. 1.500 grader koldere end den omkringliggende soloverflade, der har en temperatur på ca. 5.500 grader. Det er det indviklede magnetfelt, der forhindrer varm gas fra Solens dybereliggende lag i at nå op til overfladen.
Solens aktivitet på vej mod maksimum
Antallet af solpletter er et udtryk for Solens aktivitet, der svinger op og med med en periode på omkring 11 år. Den store solpletgruppe, der nu kan ses på solskiven, er det seneste tegn på, at Solens aktivitet er på vej mod maksimium, der forventes at indtræffe i starten af 2013.
Den store gruppe kan i de kommende dage udløse soludbrud, og da gruppen nærmer sig midten af Solen, vil udkastet materiale fra sådanne udbrud have retning direkte mod Jorden.
Flere satellitter holder dog hele tiden et vågent øje med Solen – herunder NASA’s SDO-satellit, der har taget billedet herover.
Du kan læse om de mulige konsekvenser af solpletter i artiklen ‘Kosmisk stormvarsel‘.