En ny måling af det mørke stof i vores galakse afslører, at Mælkevejen indeholder halvt så meget af det mystiske stof, som hidtil troet. Det skriver ICRAR – International Centre for Radio Astronomy Research.
Den viden kan forskerne bruge til at løse et større mysterium kaldet ‘The missing satellite problem’. Astronomer har nemlig hidtil været enige om, at vores galakse, Mælkevejen, burde have en håndfuld små galakser – de såkaldte ‘satellit-galakser’ – i kredsløb, men de har haft svært ved at få øje på dem.
»Når man måler mængden af mørkt stof med vores metode, bør der kun være tre galakser i kredsløb om vores, og det er præcis, hvad vi ser, når vi kigger derud,« forklarer astrofysiker University of Western Australia Prajwal Kafle, der står bag målingerne.
Mørkt stof er usynligt for vores øjne, men i videoen fra ICRAR kan du alligevel se en simulation af, hvordan stoffet ser ud.
Det meste af universet er usynligt
Vi kan kun se en brøkdel af universet, og der er faktisk meget mere mørkt stof, end der er synligt stof.
»Stjerner, støv, dig og mig og alle de ting, vi kan se, udgør faktisk kun 4 procent af universet. Omkring 25 procent er mørkt stof, og resten er mørk energi,« siger Prajwal Kafle til ICRAR.
Forskerne ved dog stadig ikke meget om det mørke stof, men Prajwal Kafles forskning er endnu et skridt på vejen, forklarer astrofysiker Geraint Lewis, der også var en del af holdet bag forskningen.
Gammel metode kastede lys over det mørke stof
Prajwal Kafle brugte en næsten 100 år gammel metode til at beregne mængden af mørkt stof i vores galakse.
Metoden blev opfundet af en britisk astronom helt tilbage i 1915, og altså længe før man vidste, at der fandtes mørkt stof. Metoden går ud på at måle stjerners hastighed igennem universet – og på den måde kan den afsløre, hvor meget mørkt stof, der er til stede.
Mængden af mørkt stof i vores galakse var i øvrigt 800.000.000.000 gange Solens masse i Prajwal Kafles målinger. Det er omkring halvdelen af den mængde, som tidligere teorier forudsagde.