Over sin 11 års cyklus ændrer Solen sin totale udstråling med omkring 0,1 %, men denne forholdsvis lille ændring gemmer på store ændringer, hvis man kigger på ændringer i de forskellige farver i Solens lys.
Det er ændringer, der kan have en effekt på klimaet. Den tredje og sidste artikel fra Geophysical Research Letters af en gruppe ledet af Jerald W. Harder fra Boulder Colorado ser netop sådanne ændringer og mulige effekter for klimaet.
Solens totale udstråling
Solen udsender lys i alle regnbuens farver. Tilsammen giver alle disse farver os det diffuse hvide lys, der gør, at der er lyst om dagen og mørkt om natten. Mængden af det diffuse hvide lys kan måles, om end det er svært at gøre nøjagtigt, og vi kalder gerne denne mængde for Solens totale udstråling eller sol-konstanten, skønt mængden er alt andet end konstant.
Solens totale udstråling kan ikke måles fra Jorden, da Jordens atmosfære har en tilbøjelighed til at lade nogle farver sollys slippe lettere igennem end andre. Dette kan bl.a. ses om aftenen, hvor Jordens atmosfære hellere vil lade rødt lys slippe igennem end blåt lys, og derfor virker aftenhimlen og Solen ofte rød.
I stedet har man forsøgt at måle Solens totale udstråling fra rummet, men her er problemet, at instrumenterne mister deres effektivitet med tide – således måler alle satellitter umiddelbart, at Solen bliver svagere med tiden.
Store ændringer i lyset fra Solens kromosfære
Som tidligere beskrevet kan vi dog ved at kigge på det lys, der bliver udsendt af kalciumatomer i Solens kromosfære, finde ændringer på over 40 % over en solcylkus.
Denne skyldes, at lyset fra kalciumatomerne skabes omkring solpletterne, og det følger derfor Solens cyklus meget tæt. Lyset fra kalciumatomerne udgør dog kun en meget lille del af Solens totale udstråling. Jerald W. Harder har derfor i stedet prøvet at dele sollyset ud – ikke efter hvilke atomer det er udsendt af, men efter hvilke farver det har.
En forsimplet klimarapport
Konklusionen er, at meget violet (ultraviolet) lys generelt følger solpletterne og Solens aktivitet, mens grønt (synligt) lys opfører sig lige modsat. Selv om ændringerne i henholdsvis det ultraviolette og synlige lys er ret store, bliver den totale ændring lille, da ændringerne er modsatrettede.
Har dette nogen betydning for klimaet? Højst sandsynligt, men igen er det en af de ting, som IPCC har fundet uinteressant at undersøge. I stedet bruger IPCC sin spalteplads på at argumentere for, at en ændring på 0,1 % i Solens totale udstråling ikke har betydning for klimaet.
Med andre ord er der ingen af IPCC’s klimamodeller, der undersøger, hvordan relative ændringer i de forskellige farver sollys kan påvirke klimaet. I stedet antager IPCC’s klimamodeller, at alle de forskellige farver i Solens lys opfører sig på samme måde som Solens totale udstråling.
Specielt de store ændringer i Solens ultraviolette lys er under mistanke for kan kunne ændre klimaet. Det er således velkendt, at ændringer i ultraviolet lys kan skabe ændringer i temperaturforskellene mellem stratosfæren og troposfæren. Ændringer der ifølge Jerald W. Harder specielt kunne være grunden til lokale klimaændringer.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.