Fredag 16. december fløj den ca. 200 meter store komet ved navn Lovejoy forbi Solen i en afstand på kun ca. 140.000 km.
Astronomer havde forventet, at denne tætte passage ville opvarme kometen så meget, at den ville gå i opløsning. Men komet Lovejoy overlevede den tætte passage og er nu på vej væk fra Solen igen.
Billedet her viser kometen 17. december – altså dagen efter passagen. Det er optaget af en gruppe ledet af den tjekkiske astronom Jan Ebr med et fjernstyret teleskop i Argentina.
Komet Lovejoy fulgt af satellitter
Komet Lovejoy er også blevet fulgt at satellitter i rummet, der hele tiden laver observationer af Solen. Således har den ene af NASA’s to STEREO-satellitter (STEREO-B) fanget kometen på vej væk fra Solen. På disse optagelser ser det ud til, at kometen ‘logrer med halen’.
Forskerne mener, at det kan være store løkker i Solens magnetfelt, der påvirkede halen, mens kometen fjernede sig.
Ved at kombinere billederne fra STEREO-B med billeder optaget af den anden STEREO-satellit (STEREO-A) og NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) satser forskerne på, at de kan lave 3D-billeder af kometen.
Med disse billeder kan forskerne i stor detalje studere, hvordan kometens hale blev påvirket af den intense varme og de indviklede magnetfelter efter den tætte passage af Solen.