Hvor langt er det lige, der er til Mars? 55 millioner kilometer.
Er det overhovedet en mulighed, at vi mennesker kan bosætte os på Mars og skabe et samfund på den røde planet? Hvad vil det sige at skulle leve der?
Det giver to forskere deres bud på under dette års Heartland-festival, som afholdes i rammerne af Egeskov Slot på det sydøstlige Fyn og er en blanding af musik, kunst, samtaler og mad.
Kai Finster er professor i astrobiologi på Institut for Biologi ved Aarhus Universitet. Her tager han i sin forskning udgangspunkt i det miljø, der findes på Mars, og hvordan det påvirker bakterier.
Som samtalepartner har han John Leif Jørgensen, professor i rumfartsteknologi hos DTU Space, som blandt andet har deltaget i arbejdet omkring Juno-mission. Han har desuden været med til at levere instrumenter til flere end 75 internationale satellitter.
Samtalen modereres af Anders Høeg Lammers, som er forskernes redaktør på Videnskab.dk.
»Mars byder på barske forhold for os mennesker. Overfladetemperaturen er cirka minus 60 grader i gennemsnit, og støvstorme kan indhylle planeten i månedsvis. Jeg glæder mig til at tale med to så vidende forskere, om og hvordan mennesker kan leve under den slags forhold,« siger Anders Høeg Lammers.
Send os dit spørgsmål
Har du spørgsmål om, hvordan det kan blive muligt at bo på Mars, og hvordan det vil være?
Så send dem til Videnskab.dk på formidling@videnskab.dk.
Så vil Anders Høeg Lammers måske tage dem med på scenen på Heartland, når han skal tale med de to forskere.
Foredraget finder sted 10. juni, og Heartland 2023 foregår i sin helhed fra 8. til 10 juni. Du kan finde programmet for festivalens forskellige samtaler her.
Lyt til podcast om robotter
I 2022 præsenterede Heartland i samarbejde med Videnskab.dk en samtale om robotternes indflydelse på vores job og på arbejdsmarkedet.
Samtalen er netop blevet udgivet som en podcast.
Her taler filosofiprofessor Johanna Seibt fra Aarhus Universitet med Thomas Bolander, som forsker i logik og kunstig intelligens på DTU, om, hvorvidt robotter gør os overflødige.
Anders Høeg Lammers, forskernes redaktør hos Videnskab.dk, fungerer som moderator.