Japan har netop opsendt rumsonden Hayabusa 2 mod en 900 meter stor asteroide – og den japanske sonde medbringer en europæisk bygget lillebror til Philae-landeren, som Rosetta landsatte på kometen Churyumov-Gerasimanko for nylig.
Hayabusa 2 er Japans andet forsøg på at bringe prøver fra en asteroide tilbage til Jorden. Det første forsøg med Hayabusa 1 blev trods mange problemer en delvis succes.
Man fik nogle få støvkorn hjem, men ikke nær så mange som håbet.
Japan prøver igen
Nu prøver Japan så igen. Den nye 600 kg tunge rumsonde har virkelig udnyttet erfaringerne fra sin forgænger.
Der er nu fire, og ikke bare, tre gyroskoper til at stabilisere rumskibet, og dens ionmotorer er også blevet stærkt forbedret.
Men det vigtigste er, at Hayabusa 2 får halvandet år til at udforske asteroiden 1999 JU3.
Det er en krævende opgave, for asteroiden har en tyngdekraft, som er 60.000 gange mindre end Jordens. Det kan give problemer, når den bare 10 kg tunge europæisk byggede MASCOT skal landsættes.
MASCOT behøver ikke solenergi – men virker kun i 16 timer
MASCOT står for Mobile Asteroid Surface Scout. På grund af den ekstremt lave tyngdekraft kan MASCOT ikke undgå at hoppe hen over overfladen – ganske som Philae.
Når sonden er faldet endeligt til ro og har undersøgt sit landingssted, bliver den kommanderet til at hoppe igen, så vi får data fra mindst to steder.
MASCOT har batterier til 16 timer, men de kan ikke genoplades, så den får ikke de samme problemer som Philae, hvis den ender et sted med skygge.
Skal undersøge, hvad der befinder sig under overfladen
Selve Hayabusa 2 får også travlt. Med en anden lille sonde skal den sprænge et krater, så det bliver muligt at undersøge, hvad der befinder sig under overfladen.
Det sker ved hjælp af en sprængladning, som skyder en kobberkugle ned mod overfladen.
Når det sker, skal Hayabusa 2 være parkeret på den anden side af asteroiden for ikke at blive ramt af grus og småsten, som kan slynges højt op i den lave tyngdekraft.
Tre gange skal Hayabusa 2 langsomt og forsigtigt svæve ned til overfladen og her med et særligt instrument forsøge at samle prøver op.
Det sker ved at skyde en lille kugle ned og så håbe, at der slynges så meget materiale op, at noget ender i instrumentet.
Hayabusa 2 vil nå frem til 1999 JU3 i juni 2018, og den skal vende tilbage til Jorden med sine prøver i 2020.