Hubble Space Telescope har for nylig taget et nyt billede af en såkaldt ‘Einstein ring’.
På billedet kan man se en ring med fire lysende objekter, mens der i midten af ringen er to større lysende objekter. Det ligner derfor umiddelbart, at der er seks objekter på billedet, men i virkeligheden er der kun tre.
Formålet med fotoet er at forklare konceptet med den såkaldte ‘gravitationslinseeffekt’, som er en måde at udnytte universets objekters masse og tyngdekraft til at se objekter, der ellers var for langt væk til at kunne observere.
Ifølge ScienceAlert er de to lysende punkter i midten af cirklen to separate galakser, mens de fire andre lysende punkter faktisk kun er en enkelt galakse, og det skyldes i bund og grund tyngdekraften.
De to galakser i midten er tættere på Jorden end den bagvedliggende, og deres enorme masse påvirker det lys, der passerer forbi dem. Der bliver skabt en ‘gravitationskrumning’, som forvrænger og forstørrer lyset fra den bagvedliggende galakse.
På billedet bliver lyset fra den bagvedliggende galakse altså afbøjet af de to forreste galaksers tyngdekraft, og det er derfor, at det ligner, at der er en ring og fire galakser, selvom der kun er en enkelt.

Astronomer kan udnytte gravitationslinseeffekten til at udforske de meget fjerne dele af universet, og ved at rekonstruere det forvrængede billede kan de endda skabe en ellers uopnåeligt høj detaljegrad af galakser, sorte huller og planeter, der er tilknyttet andre stjerner.
Men ikke nok med, at det kan bruges til at finde nye objekter i rummet, så kan man også bruge fænomenet til at finde vægten på galakser og galaksehobe. Man kan nemlig måle krumningen i tyngdefeltet, hvilket er direkte forbundet til massen.
Derfor giver effekten også astronomer mulighed for at kortlægge ‘mørkt stof’ – det mystiske og usynlige stof, der altid har fået astronomer til at klø sig i nakken.
Man kan nemlig måle gravitation i rummet, som ikke kan forklares med andre, synlige objekter i universet, og det tilegnes netop mørkt stof.